Record aantal ‘Dutchies’ over de grens – WTJ 492

Niet echt opgemerkt door de sportpers, maar toch brak de triathlonsport afgelopen weekeinde alle records. Nooit eerder namelijk deden zo veel Nederlanders in hetzelfde weekeinde aan triathlons over de landsgrenzen mee. Het aantal is minstens 331 en wel: 197 in Bilzen, 82 in Mallorca, 42 in Pays d’Aix, 5 in Yokohama en 5 in Geel.

Op de 111 Bilzen de klasseringen nog eens nader bekeken. Winnaar Bas Diederen en Erik-Jan Spijkerman goed voor de top tien. Robert de Korte zestiende, Peter-Johan Dillo er pal achter maar wel tweede M40. Winnaar werd overigens David Smitz, Belg maar woonachtig in Brabants Oosterhout. Ruben Crusio vierde bij de M40, Ronald Kohn winnaar M50. Hans Bouwmeester zevende daarbij. En dan ook vijf vrouwen in de top tien: winnares Sarissa de Vries, vierde Sandra Wassink maar ook zij winnares F40. Danielle Riem, Claudia Striekwold en Talisa van der Fluit die met respectievelijk vijfde, zesde en tiende plaatsen tevreden huiswaarts keerden. En Lindsey van Uden en Sandra Kleine, die zevende en achtste F40 worden. Opvallend hoeveel relatief onbekende triatleten meedoen…

Strijk lekker op dreef

Op zonnig Mallorca was Erik-Simon Strijk lekker op dreef. Hij werd tiende tussen de profs en is vol goede moed terug gekeerd in Nederland om een goed NK Nieuwkoop te gaan draaien. Winnaar David McNamee had al wel twee halve Challenges gewonnen, maar nog nooit een 70.3 Ironman. Eric van der Linden mocht zich met de M40-ers meten. Het resulteerde voor onze beste Olympiër op de Spelen in Sydney in een 36e plaats totaal en brons bij de masters. Marcel Gierman werd 67e totaal en elfde M40 en Michel Toppers was 11e bij de M35. Elfde was ook Julia de Leeuw bij de F25. Ze was onze beste triatlete op Mallorca op een 71e plaats in totaal en dat op 1.20 uur achterstand ten opzichte van de Duitse (inmiddels tweevoudig) winnares Laura Philipp.

Jenson Button wint age group

Nog geen seizoenstart voor Mirjam Weerd in Santa Rosa, hoewel ze wel op de startlijst stond. Maar ze zal er weldra vast staan. Nu ging de winst naar de Britse Holly Lawrence, die na Oceanside en St. George al haar derde 70.3 Ironman winst boekte. Op respectabele afstand volgden de Amerikaanse Sarah Piampiano en de Finse Kaisa Lehtonen. Alexandra Dronkers kon dat trio niet bijhouden, maar werd ruim twee uur later wel als tweede bij de F65 gehuldigd. Beste Nederlander was Kyle Hermans, die als 357e binnen liep in deze nieuwe wedstrijd, waar de Australiërs de dienst uitmaakten: Sam Appleton winnaar, Joe Gambles tweede en dan Tim O’Donnell, de nummer drie van Hawaii 2015. Kort achter Holly Lawrence kwam Jenson Button al binnen. Zonder snelheidsbeperkingen ging de voormalig Formule 1-wereldkampioen als een malle over het fietsparcours en leverde hij daarna maar weinig in bij het lopen. Button boekte zijn eerste grote zege bij de M35 en we kijken reikhalzend uit naar zijn races in Chattanooga en hopelijk ook Rotterdam (de beide WK’s).

Gulf Coast en Monterrey

Nog een nieuwkomer in de reeks 70.3 IM’s: Gulf Coast. Een agegroup-only-race. Tyler Jordan en Rachel Olson. Wie weet horen we in de toekomst vaker van ze. In het Mexicaanse Monterrey (gelukkkig nog niet gescheiden van USA door die malle muur) waren 2000 triatleten op de 70.3 IM af. De Amerikaan Kevin Collington won in een prachtig duel met Tyler Butterfield en de Mexicaanse topper Francisco Serrano. De Zuidafrikaanse Jeanni Seymour was sterker dan de Amerikaanse vrouwen Liz Lyles en Lauren Goss.

Sprint in Aix-en-Provence

Closer dan in welke race afgelopen weekend dan ook, was de ultieme eindsprint in Aix en Provence tussen Bertrand Billard en Denis Chevrot en dat dan na een 70.3 IM. Dirk Wijnalda zei het vorige week al: die halves beginnen steeds meer op Olympic distance-races te lijken. Dat het na deze Franse coup wel vier minuten duurde vooraleer Frederik van Lierde het podium compleet maakte, is dan wel weer een gegeven. Zelf had Remmert Wielinga er meer van verwacht, maar zijn 17e plaats bij de seizoenstart mocht er toch wezen. Antoine Flori haalde brons bij de M45, Pieter Iedema was de twaalfde M55 en Peter Lucke de vierde M65. Een prachtig Europees podium bij de vrouwen met Emma Bilham, Maria Czesnik en de verrassende Britse Natalie Seymour. Dieuwertje Bax volgde op een half uurtje als beste Nederlandse op een twintigste plaats en tevens vierde F30.

Björn en Esther in Geel

Tenslotte de triathlonklassieker in Geel was een prooi voor de Belgen Alexis Krug en Sara van de Vel. Jeroen Leuverink mocht zich als beste Nederlander laten noteren: 25e. Op de sprint afstand was het de ook bij ons acterende Tim Brydenbach, die de winst pakte en dat deed tien minuten later ook Jolien Vandemoortele bij de vrouwen. Onze beste landgenoten op de sprint: 34.Björn van Vliet, 13.Esther Buurman.

Bij de Kids triathlon in Gorinchem was Siem ten Have dus de snelste, maar Thirza Krol kon er ook wat van. Beste meisje en vierde in totaal. Prima gedaan.

Het Moederdag-weekend is geheel de revue gepasseerd. Songfestival, Feynoord, Max en veel triathlon. Het was alleszins de moeite waard. Op naar het volgende.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.