De Slag om Austerlitz, Yvonne's thuiswedstrijd en veel meer – WTJ 494

Yvonne Van Vlerken klaar voor St Polten (foto: Rainer Bauerdick/Ingo Kutsche)

Is het voor de mannen en vrouwen van de middellange afstand zondag de belangrijke dag met het NK in Nieuwkoop, voor de crossduatleten is zaterdag de Pyramide-duathlon van Austerlitz een voornaam kwalificatiemoment voor het later te houden Europees kampioenschap. Bijgevolg krijgt het populaire evenement met misschien wel het mooiste decor van Nederland (die merkwaardige pyramide van Austerlitz) een mooie bezetting. Wat ook bijdraagt aan de groei van het evenement is de nieuwe titel: De Slag om Austerlitz. Napoleon weet er alles van…

Loon naar werken dus voor Jan Stehouwer en zijn mensen van TV De Schieter uit Soest. We zijn aan de zesde editie van de crossduathlon toe. Na een paar jaar september is het evenement in mei terecht gekomen en inmiddels gekoppeld aan een trailrun in de middaguren. Dat valt voor de speaker in kwestie nog niet mee, want die wordt geacht om 18.00 uur in z’n eigen Stampersgat weer de Cheltenham Run stratenloop aan elkaar te praten. Maar goed, dat is een privé-dingetje, daar gaan we niemand mee lastig vallen 😉

26 procent vrouwen

Wie zijn erbij, dat is namelijk veel belangrijker. Welnu, Laura Gorter, Silvia Brouwer, Sanne Broeksma, Ilona Meter, Dieuwertje Poort en de winnares van vorig jaar Mireille Baart komen elkaar tegen. Ook het mannenveld mag er wezen. Frank Schotman, Mark Hamersma, Joep Staps, Joost Christiaans, Ferdinand Oldeman, Paul Schermers en Michael Krijnen om er een paar te noemen. De Belgische winnaar van vorig jaar Kristof Declerck staat nog niet op de startlijst. Toch is het aantal Belgen verdubbeld naar twee. Er doen 360 Nederlanders mee, de gemiddelde leeftijd is 41 jaar. De nestor is 75, de benjamin 15 jaar. Het percentage mannen-vrouwen is: 74-26 procent. Mooi is de terugkeer van Ali Veenstra uit Leusden, inmiddels 72 (!) en in de jaren tachtig/negentig één van de betere masters in ons land.

Hof van Twente en UTT

Zondag is naast Nieuwkoop vooral het oosten van het land actief in tri-land. Niet ver uit elkaar hebben de Hof van Twente-triathlon in Markelo en de UT-triathlon op de Campus van Enschede voor dezelfde zondag gekozen. Maar ook in zulke situaties voorzien beide wedstrijden in een behoefte. In Markelo verdedigen Martijn Paalman en Marije Dankelman hun overwinningen van vorig jaar. De derde Hof van Twente-triathlon mag zich verder verheugen op de komst van de Duitser Klaus Schlüter, Guido Gosselink, Marco en Mark Muller en Jelle van Lanen. Ook hier een oude bekende: Paul de Niet jaren weg geweest en nu weer in competitie.

En dan naar de Campus van Enschede, daar waar het precies vijf jaar geleden allemaal begon. Waarmee? Met de Teamcompetitie Eredivisie natuurlijk. Studenten van de UT Enschede stonden immers aan de wieg van die formule, waar de nationale triathlonsport inmiddels weer zo groot mee geworden is. Twee keer was de UTT onderdeel van de Eredivisie, daarna drie jaar als 1e Divisie. En nu staat het compacte evenement (alles op de reusachtige Campus) weer op zichzelf. Maar de nostalgie blijft en dat blijft ook triatleten naar de studentenstad trekken. Gevoelsmatig lijkt ons vooral het vrouwenveld vrij sterk: Joyce Caro, Saskia Bekhuis, Tanja de Boer en Romy Spoelder zijn gegadigden voor de winst. Kijkende naar de Team-triathlon is de kwaliteit met Squadra (Devi Wolthuizen, Terence Olaria) en verder Frank Heestermans, Erik Schroder en Gerbert van den Biggelaar om er eens enkele te noemen. Pien Keulstra is terug, Neiske Becks doet mee. Deborah Wisseink is er en ook Lucie van Genugten. Het is slechts een greep uit het mooi deelnemersveld. De teams hebben een ochtend en middagserie over korte afstanden. Het is de 32e UT-triathlon, een evenement met een prachtige historie.

117 Nederlanders in Barcelona

Buiten de landsgrenzen is dé topwedstrijd toch wel de 70.3 Ironman van Barcelona. Wie Jan Frodeno, Ivan Rana en Frederik van Lierde aan de start krijgt is natuurlijk spekkoper. Titelverdediger Patrik Nilsson kan de borst nat maken. Eva Wutti en Emma Pallant duelleren mogelijkerwijs om de overwinning. Remmert Wielinga is onze man bij de profs. En dan staan er liefst 117 Nederlanders aan de start bij de agegroupers met onder meer globetrotter Kelvin van der Doe en ook Stefan de Laat en Erik Peeman. Het zijn er weer 25 meer dan vorig jaar in deze populaire triathlon. Pim Lebouille houdt van Afrikaanse wedstrijden. Eerst in Rabat en nu is de Almeerder in het Marokkaanse Larache voor een ITU African Cup-race.

Nog meer 70.3 Ironmans. In Chattanooga is de pre-race voor het WK later dit jaar. In Sankt Pölten, Oostenrijk heeft Yvonne van Vlerken een thuiswedstrijd, die ze twee keer eerder won. Maar het wordt zwaar met de tegenstand van de Duitse Laura Philipp, de Oostenrijkse Lisa Hutthaler en de Britse Leanda Cave. Titelverdediger Andi Boecherer, Ruedi Wild en Per Bittner komen ver in de einduitslag, zo voorspellen wij. Twintig Nederlanders zitten er tussen de honderden agegroupers in Sankt Pölten. In het Spaanse l’Ampolla is de Ironcat over de volledige afstand. In Wales is de Slateman, in Engeland de Outlaw Half en de Big East en in Malta de Ocean Lava. Voor elk wat wils dus.

EK Powerman

En laten we tenslotte niet vergeten dat in Sankt Wendel het Europees kampioenschap Powerman zondag op het programma staat. Bij de elites is Neerlands hoop gevestigd op Tibor Gijssen en Mirjam van Reijen, de nummer vijf van vorig jaar. De Belgen maken goede kans met Seppe Odeyn en Glen Laurens. Emma Pooley en Katrin Esefeld kunnen het Mirjam lastig maken, maar voor hetzelfde geld hebben we zondagavond een Europese kampioene run-bike-run. Henry Dullink doet uiteraard bij de agegroupers mee.

Huub en Jos

Alle voorbespiegelingen ten spijt, we kunnen het beste gewoon de wedstrijden afwachten. Tot slot twee nieuws-items, die me afgelopen dagen opvielen. Het indrukwekkende pleidooi van Niko Stammes tegen overmatig alcoholgebruik en daarbij de openhartige reactie van neef Huub. De Westfriezen zagen dat drank veel kapot maakt bij streekgenoten en familieleden. Huub raakte zijn vader op 54-jarige leeftijd kwijt. Het deed hem beseffen vooral sportief aan de gang te gaan in plaats van de fles op te zoeken. En over fles gesproken. Oud-toptriatleet Jos Everts kwam in het nieuws vanwege de allereerste cannabisapotheek in Nederland. In Rosmalen kun je er voor terecht. Maar denk maar niet dat je er beter van gaat zwemmen, fietsen en lopen. Dan ben je bij Jos aan het verkeerde adres.

Tot zondag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.