In memoriam, Youri op karakter en nog 5 thuiswedstrijden – WTJ 496

Youri Severin op karakter in Lanzarote (foto: Ingo Kutsche)

Het is niet mijn gewoonte om elk WTJ met slecht of droevig nieuws te beginnen. Maar soms kan het niet anders. In de loop van de dag verspreidde partner/coach Thomas Stecher het intrieste nieuws dat Julia Viellehner aan de gevolgen van de verschrikkelijke val een week eerder in het hospitaal van Cesena was overleden. Zijn dankwoord aan alle blijken van medeleven, plaatsten we eerder vandaag op de Facebook-pagina van trikipedia.nl. Hieronder laten we Miriam van Reijen aan het woord, die Julia met enige regelmaat tegenkwam bij de wedstrijden en zondag in Sankt Wendel de kaart tekende op initiatief van onder andere Julia’s goede vriendin Katrin Esefeld. Toen wist zij nog niet wat we nu allen wel weten.

Triatleten hoef je niet te vertellen hoe mooi het is om te sporten. Je komt op de mooiste plekken in binnen- en buitenland, je leert je grenzen kennen en verleggen, je draagt zorg voor een gezond lichaam en als je geblesseerd bent is er altijd wel een van de drie sporten, die uitkomst biedt. Maar misschien nog het mooiste: je leert een heleboel potentiële vrienden kennen, die een passie delen voor een actief, sociaal en uitdagen leven.

Sommige atleten zijn een prachtig uithangbord voor de sport. Ze vertegenwoordigen al deze mooie waarden. Atleten, die met plezier en passie het beste uit zichzelf halen en tevens oog blijven houden voor hun omgeving. Die met enorm doorzettingsvermogen en moed steeds opnieuw proberen de beste atleet te worden die ze kunnen zijn. De Duitse Julia Viellehner was een schoolvoorbeeld van zo’n atlete. Julia was extreem getalenteerd en was onder andere winnares van de Challenge Regensburg (2016) en tweevoudig zilveren medaille winnares op het WK duathlon en in 2015 nog winnares van de marathon van München. Vorige week maandag is ze betrokken geweest bij een zeer ernstig ongeluk in Italië. Na een week van kunstmatige coma is Julia vandaag overleden. Wat zijn we kwetsbaar. Zelfs, of juist wij, atleten….

Dank je wel Miriam. Moge Julia haar rust vinden bij de Ziel/finish die ze nog lang niet in zicht moest hebben.

Vlijtige jury in Nieuwkoop

Zoals het leven zelf, zo is ook dit WTJ. Hoe bizar ook, maar het NK Nieuwkoop moeten we nog enigszins uitdiepen. Dat wil zeggen: de vlijtige rol van de NTB-jury, die streng optrad bij overtreding van de stayerregel. Eén van de ‘slachtoffers’ was Evert Scheltinga, die 5 minuten aan de broek kreeg. Op zijn eigen site geeft hij z’n visie op de zaak, ik denk ook niet dat hij moedwillig te dicht op het wiel van Martijn zat. Regels zijn er om nageleefd te worden en daar is naar gehandeld. Evert gaf wel ruiterlijk toe dat zijn absolute topvorm om bijvoorbeeld weg te fietsen ontbrak. We troffen nog een aardige foto van de discussie jurylid en triatleet Scheltinga aan, die troost vond in de knappe tweede plaats van broer Diederik. En de foto van René Dekker, die het papiertje onder de ogen van zoon en landskampioen Martijn drukt, doet het ook geweldig. De gevestigde orde deelde in Nieuwkoop de lakens uit. In de top 20 nog wel een jonkie als Ynze Keulstra (na Mallorca vorig jaar zijn tweede halve) en bijvoorbeeld een Erik Doornbos en Tom van Gulik.

Kwalificaties in Heerenveen

Zoals beloofd iets meer triathlon Heerenveen vanavond, want ’t Fean had een grandioos evenement waar menig master blij van werd omdat ze zich kwalificeerden voor het WK Rotterdam. Zo verdiende broertje Richard de Haan een ticket, maar ook jurylid Bep Meeuwisse. Overall ging de winst naar Pim Venderbosch, toch wel de eerste grote winst voor de zoon van Eimert. Niet helemaal waar, hij won twee jaar terug al eens de 2e divisiewedstrijden in Stiens en Utrecht, pakte een reeks sprintjes maar in de Thialf-stad was hij toch mooi Tom Havekes en topzwemmer Erik Schröder de baas. Pim volgt Mohammed Maso op, onze Syrische vriend die vorig jaar in Heerenveen wist te winnen. Pim is trouwens nog junior. Tiedo Tinga en Vera Keidel waren de beste Friezen deze dag. Een ruime overwinning boekte Els Visser uit Utrecht bij de vrouwen.  De sprint afstand was met name bij de vrouwen sterk bezet. Trudy Veenstra won met Dirkje Lebouille en Tanya ten Velden vlak achter zich. Een Friese winnaar ook bij de mannen: René Jaasma uit Drachten. Beste trio kwam voort uit het team Wilbert Mazereeuw, bij de jeugd gingen de zeges naar Bas Willems en Colet de Ruiter.

Teamsport in Enschede

We gaan naar Overijssel waar bij de 32e UT-triathlon Enschede het belang van teamsport weer eens werd onderstreept. Niet verwonderlijk; op de Campus van de Universiteit Twente ligt de bakermat van de Teamcompetities en al ver voor 2012 werden daar teamtriathlons gehouden. Ook nu weer. Winnaars waren de teams van Squadra (Youri Vaes, Jeroen Leuverink, Terence Olaria en Mark Hamersma, daags na winst in Austerlitz) en Triteam Groningen 2.1. (Franciska Schutter, Fenna Heijnen, Anouk Trooster en Jorinde van der Laan) Dat Trions Kroketten Sletten (Lucie, Manon, Marleen en Dieuwertje ‘achternamen liever niet’) ondanks de slechte voorbereiding toch tweede werd, was verrassend. De ochtendrace in tijdritvorm ging naar Mark Hamersma (een echte dubbel dus) en Gerbert van den Biggelaar, die allebei dezelfde tijd lieten noteren. Beste vrouw was toen Pien Keulstra uit het Dreamteam, dat uiteindelijk vierde zou worden. De sprint voor niet team-triatleten ging naar Bert van Veen en Joyce Caro. De Almeerse duelleerde wederom met pa Marcel en won opnieuw. De kids-triathlon (voor aanstormende studentjes) werd gewonnen door Joep Aubel en de Duitse Meira Ferlemann, die met een flinke delegatie uit Goch gekomen was.

Jelle in Markelo

Exact 26 kilometer verderop was de 3e Univé Oost Hof van Twente triathlon te Markelo. Net als Enschede nog zwemmen in het zwembad, in dit geval De Vijf Heuvels. Veel jonge helden aan de start op deze sprint met eindwinnaar Jelle van Lanen, die de broertjes Muller – in volgorde Marco en Mark – fietsend in de luren legde hetgeen voldoende bleek. Drie Holtense Mullers in de top tien trouwens, want neefje Jessie werd zevende. Marije Dankelman won voor het derde jaar op rij. De knappe studente fysiotherapie liet Cindy Brussé en Mieke Prins best een eindje achter zich. Marcel ten Hove won het Hof van Twente kampioenschap. Bij de jeugd waren Maquinho Vorst, Aniek Mars, Rens Gosselink en Britt van den Hoven de snelsten van de dag. Mooie lekker gevulde series en een prachtig decor bij de manege aan de Goorseweg. Beste trio in Markelo: Escargot…

Topbezetting in Austerlitz

Terug naar de zaterdagochtend toen de zon al vroeg doorbrak op het puntje van de Pyramide van Austerlitz. De crossduathlon van TV Soest kende een topbezetting mede door het kwalificatiemoment voor het EK later dit jaar in Transsylvanië. Mark Hamersma kwam gaandeweg de openingsrun steeds verder naar voren. Met voorsprong stapte hij op zijn ATB. Pas in de derde ronde kwam specialist Frank Schotman naast hem rijden, maar los raakte de man uit Gouda niet meer. Eenvoudig wist de Veenendaler het vervolgens af te maken. De Squadra-atleet kende dus een ijzersterk weekend met daags erna ook winst in Enschede. Knap werk van Juul van de Kruijs die langs de pyramide als derde aankwam en toch al een hele tijd geen cross-races meer had gedaan. Verrassend was debutant Nick van Tol uit Hilversum. Vierde en dat bij zijn eerste wedstrijd! Mannen als Joep Staps, Christiaan Solleveld, Joost Christiaans en Paul Schermers achter zich latend. Bij de vrouwen stond er geen maat op Sanne Broeksma. De voormalig korfbalster uit Rotterdam liep ver vooruit na de run en duldde Laura Gorter ook bij het fietsen niet dichterbij. Mireille Baart, winnares van vorig jaar, werd derde vóór Silvia Brouwer en Dieuwertje Poort (ook al dubbel weekend). De korte afstand ging naar RTC-er Martin Vermeer en Roelien de Wolf van AV Triathlon Leusden. Ook uit Leusden deed later die middag op de Trailrun de 71-jarige Ali Veenstra mee in de jaren tachtig nationaal kampioene triathlon in onder meer Spierdijk.

4 medailles in Sankt-Wendel

Op de Europese kampioenschappen Powerman was onder de agegroupers weliswaar een kleine delegatie, maar  ze kwamen wel allemaal met medailles terug uit Sankt Wendel. Elly Visser was bij de V60 zelfs goed voor goud, Henry Dullink verloor weliswaar zijn titel, maar zilver bij de M55 is ook mooi. Achter hem haalde Jack Niessen brons en ook Bart Mulders bij de M65 kreeg een bronzen plak mee. Verder werd de ook bij ons vaak deelnemende Jan Meysmans de Europees kampioen M35.

Pim Lebouille in Larache

In de Marokkaanse stad Larache is al acht jaar een ITU African Cup-race. Een strakke organisatie  en goede sfeer kenmerken het evenement, waar Squadra-Belg Tim van Hemel bij zijn ITU-debuut meteen een podiumplaats haalde: derde. De Elzasser Fransman Maxime Hueber-Moosbrugger won, vijf minuten na hem kwam de enige Nederlander Pim Lebouille binnen. De Almeerder werd 31e in zijn tweede Afrikaanse triathlon, weer een ervaring rijker. Beste vrouw  was Kseniia Levskovska uit Azerbedjan, een triathlonland in opkomst.

Youri op karakter

Ironman Lanzarote sluiten we de maandag mee af. Zes Nederlanders eindigden in hun agegroup in de top tien. Mink Zeilstra won de M70, Haitske Bouwmeister-Overbeek tweede V40, Dennis Looze derde M45, Marcus Stobbelaar zesde M55, Freek van Heerenbeek tiende M50 en Jet Mez tiende V30. Winst zat er ook in voor Tessa Kortekaas, maar zij stapte in leidende positie uit op de marathon. En voor wat Youri Severin betreft: de arme Almeerder had zware maagproblemen. Het siert hem dat hij de wedstrijd desondanks uit deed. En da’s toch even wat anders dan de kritische kijk van sommigen, die menen dat het Nederlandse triatleten aan mentaliteit ontbreekt om goed te presteren op een hele…..

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.