Dennis Looze – Van Olympiër tot Kona-ganger

Een opmerkelijke deelnemer aan Ironman Lanzarote

Sydney 2000, de eerste Olympische Spelen wat betreft de triathlonsport en Dennis Looze ( 7 voudig nationaal kampioen en vice europees kampioen 1996 OD) een van de drie mannelijke deelnemers aan deze, voor onze sport, historische spelen.Door zware voetblessure vlak voor en tijdens OS ruim een jaar niet kunnen hardlopen. Stress fracturen in beide voeten in talus gewrichten waarvan in linker een 1,5mm brede scheur zat waardoor gevreesd werd dat dat nooit meer goed zou komen (geen doorbloeding in gewricht).

Ironman Lanzarote 2017, Dennis Looze 3e H45, 51e  overall en een slot voor Kona en een kwitantie op zak als teken van betaling voor deelname aan de wedstrijd.

17 jaar, twee sportwerelden, diverse bedrijven, verschillende continenten tussen deze beide momenten. Als je dan samen op een vliegtuig zit te wachten, het moment voor een goed gesprek.

Dennis koesterende al lang de wens eens een Ironman te doen. Zijn langdurige voetblessure en Nederlandse bedrijfsactiviteiten stond dit steeds in de weg. De familie Looze verkocht hun bedrijf in sportkleding (Matong)en vertrok in 2015 naar Australië, om zich voorgoed te vestigen aldaar. Beiden werkzaam in de triathlontrainingswereld aldaar. Tot het moment dat Looze junior behoorlijk ziek werd. Toen bleek dat Looze junior onder meer de ziekte van Pfeiffer bleek te hebben, namen Dennis en Tracy het besluit terug te keren naar Nederland.

Inmiddels zijn er mooie toekomstplannen in ontwikkeling en de blessures achter de rug. Voor Dennis het moment de lang gekoesterde wens een Ironman te doen in vervulling te laten gaan. Ook de maanden van voorbereiding pasten dit jaar prima in de plannen. “Als ik dan een Ironman ga doen, wil ik wel een echte doen. Ik kende Lanzarote natuurlijk van vroeger, van trainingskampen. Het is de zwaarste Ironman van de wereld en een eerlijke, dus koos ik voor Lanzarote. Daarnaast stonden Tracy en Jon er ook 100% achter en zijn we er in oktober aan begonnen”.

In de aanloop naar de Ironman Lanzarote trainde Looze gemiddeld 20 uur per week. “Als ik dan tenslotte een Ironman doe, wil ik het wel goed doen en op een verantwoorde en leuke manier”. (stuk minder qua uren dan vroeger trouwens  waarin weken van 25-30+uur standaard waren voor de OD en 1/2e afstanden waar ik aan mee deed als prof)

“De voorbereiding voor een wedstrijd is van groot belang, dat was zo toe ik vroeger aan topwedstrijden deelnam, maar zeker voor een Ironman. Dat bijvoorbeeld de wind uit noord west i.p.v  de gebruikelijke noord oost richting de omgekeerde richting kwam dan normaal op Lanzarote, daar had ik me op voorbereid. In plaats van bijvoorbeeld redelijk beschut het eerste deel van de klim naar Haria had je hem nu schuin tegen en na de afdaling van de Mirador del Rio en de volgende 30 kilometer vals plat omhoog  zou het pushen worden”.

“De zwemstart is hectisch op Lanzarote: smal, geen rolling start, maar gewoon allemaal tegelijk. Ook een reden om te starten op Lanzarote  Alleen door de opstelling van de AllWorldAthletes tussen de Pro’s en de snelle agegroep zwemmers, heb ik de eerste kilometer heel veel mensen moeten inhalen. Daardoor was de groep met pro’s waarin o.a. Youri Severin zat een minuut voor me. Ik heb verder behoudend gezwommen. Één van de pro’s bezorgde me door een trap in het gezicht nog wel een blauw oog in de tweede zwemronde”. 

Een rustige wissel richting fietsen  bracht Looze als 18e overall op het fietsparcours. “Ik heb heel veel alleen gereden tijdens het fietsen. Af en toe in een groepje rond de 40e plaats tussen de wat mindere pro’s:  op de lange stukken ik deze liet gaan om tijdens de klimmetjes er weer voorbij te gaan. Met de kennis van het eiland en het parcours en wetend welke wind waar waaide, wist ik waar ik wat kon verwachten”.

Als  51e overall en 2e H45 startte Looze aan de marathon. “Ik begon veel te hard, maar heb daarna mijn tempo aangepast aan de enorme hitte (35 graden)en bij iedere post gestopt om me goed te verzorgen, op die manier kwam ik de marathon goed door. Het koste me wel veel tijd maar het hoorde ook bij het doel om het op een verantwoorde manier te volbrengen en ervan te genieten”. (winnaar age group liep 2.54; 5e looptijd overall)

Was in 2016 10:21 de winnende tijd op Lanzarote in de categorie H45, de 10:07 van Looze bleek in de editie 2017 een derde plaats , een kwitantie voor de betaling van 900 Euro en een slot voor Hawaii op te leveren.

“Er zit nog wel progressie in de komende maanden” aldus Looze. “Voor Lanzarote heb ik vooral de basis getraind en weinig tot geen tempo blokken. Het zwemmen in Kona is in mijn voordeel, het is een hele brede start, zonder wetsuit en iedereen start tegelijk, zonder eerst door alle AWA-atleten te moeten manoeuvreren. Mijn doel voor Hawaii is om het podium te halen in mijn leeftijd al zal dat een pittige opgave worden gezien de tegenstand”.

De eerstvolgende klus is echter de triathlon van Wormerland, waar Dennis racedirector is. Een wedstrijd op 8 juli, welke voor een groot deel op een golfbaan afgewerkt wordt. 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.