Maarten breekt record niet; Bundesliga met Jan-Roelf; Schwalbe Crossduathloncircuit WTJ 498


WOENSDAG – Terwijl Ajax knokt in de finale, tikken wij het zoveelste Tri Journaal. Geen Nederlanders in de halve van Leuven dit jaar. Logisch met een NK in eigen huis en met wederom veel triatleten in den vreemde. De winst in deze stadstriathlon ging wederom naar Tim Brydenbach – bij ons deel uitmakend van Triteam Rotterdam – en naar Leen vanden Daelen. Ook de Spaanse XTerra in Taragonna moest het zonder onze landgenoten stellen.. Of zij in staat waren om Ruben Ruzafa Cueto en Helena Erbenova van de zege af te houden? We zullen het nooit weten. Ook de Ocean Lava op Malta trok vooral Maltezer atleten Rudolph Agius en Margaret Seguna wonnen deze halve op het eiland in de Middellandse Zee. Adrian Berry en Laura Brown wonnen The Big East in Essex en de Outlaw Half triathlon in Nottingham was zo’n beetje wat wij een paar dagen eerder in Alkmaar bereikten: triathlonnen voor het goede doel. Kanker in dit geval.

Mooi bruggetje naar Maarten van der Weijden, die deze week 24 uur aan een stuk zwom in een poging het wereldrecord te verbeteren. De Olympisch kampioen van Beijing moest minimaal 102 kilometer zwemmen om het record te verbeteren. Maarten, die in de Alkmaar-triathlon Olcay Gulsen nog begeleidde, kwam tot 99,5 kilometer. Hij zwom in het SwimGym bad te Amsterdam. Maandagavond 21.00 uur begon hij aan de recordpoging. Halverwege stond hij op 52,7 kilometer en om 17 uur zat hij op 85 kilometer. In het laatste uur was duidelijk dat het wereldrecord te ver weg was. Maarten werd gecoacht door Marcel Wouda. In de triathlonsport was Maarten woonachtig in het Brabantse Waspik ook betrokken bij het EO-project Rennen voor Twee in de triathlon van Oud Gastel. Na de slopende marathon werd hij duizelig, had zere longen vanwege de chloordampen en pijn in de maag.

In Nieuwkoop misten we dit jaar Jan-Roelf Heerssema, boerenzoon uit Groningen/Twente. En dat kan kloppen want hij was met een aantal Nederlanders opgesteld in de eerste 2e Divisie Bundesliga wedstrijd in Gütersloh. Jan-Roelf kwam samen met zijn drie Duitse teamgenoten (Robin Willemsen, Jonas en Cedric Osterholt) van gebioMized Team uit Münster als snelsten binnen op de sprint teamtriathlon. Het SG Tri Power Rhein Sieg-team met Jardy van den Heuvel, Remco de Veen en Youri Keulen eindigde achtste. Jean-Pierre Delanoy’s team werd tiende en de ploeg van Jeffrey Reijnders viel uit. Bonn won bij de vrouwen, waar geen Nederlandsen aan mee deden.
De GP duathlon van Lievin waren we vorige week nog vergeten. Voordat Tim van Hemel naar Marokko afreisde won hij hier eerst nog met z’n team (Emilio Martin en Damien Derobert incluis) de ploegenduathlon. Veertiende werd het team van Niels te Pas. Een goede prestatie van Ann Schoot Uiterkamp, die in Frankrijk uitkomt voor Les Tritons en samen met Kim Nulens en Julie le Colleter een tweede plaats haalde achter Issy Triathlon. Sophie van der Most werd met haar Cambrai-team vierde.

In Auterlitz kwam zaterdag een eind aan het Schwalbe crossduathloncircuit. De Henschotermeer Games, Norg, Etten-Leur, Waalwijk en de Pyramide telden mee voor de punten. Toen alles door coördinatoren Joost Christiaans en Charles Aernouts was opgeteld, rolde daar de volgende eindstand uit. Vrouwen: 1.Dieuwertje Poort; 2.Jolinda Lute; 3.Silvia Brouwer (eerste D40). Mannen: 1.Christiaan Solleveld; 2.Joost Christiaans; 3.Michael Krijnen (eerste H40). Ron Band was beste M50, Martin van Gemert beste M60.

Het lange Hemelvaartweekend begint. In mijn regio betekent dat duizenden mensen op de fiets voor de Fietsvierdaagse Hoeven, het Beachweekend met Obstacle Run en de 15 kilometer van Standdaarbuiten. Om zo maar eens wat te noemen. Maar het is overal druk en wij concentreren ons op de duursportevenementen. Zo is Maastricht in twee jaar tijd vooral bekend van de Ironman, maar daar komt donderdag een super sprint-variant tegenover. Bij recreatiepark Fun Valley komen de beginnende triatleten of de sprint-specialisten aan hun trekken. Bearsports van Raymond Beeren staat garant voor de organisatie. Onder de deelnemers zijn Marco Akershoek, Jardy van den Heuvel, Remco de Veen, Sven Bams en bij de vrouwen Anne Reintjes en Esther Bouman.
Het evenement begint met de Super Sprint wedstrijd om 10.30 uur. Daarna volgt een jeugdserie, een ouder-kind serie (met psycholoog Aart Kruis en zijn kroost als deelnemers!) en vervolgens twee series 1/8e afstand. Zwemmen is in het al aardig opgewarmde grindgat Oost-Maarland, fietsen is door Eijsden en het lopen gaat richting Limburgse hoofdstad.

Na een jaar onderbreking keert op Hemelvaartsdag ook de run-bike-run-bike-run van Dordrecht weer terug. Het is vier keer wisselen dus. Alles in het natuurgebied De Elzen over verharde en onverharde paden. De duathlon begint om 13.30 uur, tevoren wordt de Smulbosloop over 5 en 10 kilometer gelopen. De organisatie is in handen van de oudste triathlonvereniging van Europa: TV Dordrecht (1984). Deelnemerslijsten zijn nog niet voorhanden. De lange afstand specialisten zullen zich sparen voor het weekend met het NK en BK Duin duathlon Almere. Daarover morgen meer. 

Veel plezier enne…hoe zeg je dat?…een hemelse Hemelvaart gewenst. Aan het weer ligt het niet.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.