Dit is ‘m dan. De kaap van de 500 is bereikt. Op naar ‘de duuzend’ – WTJ 500

Dit is ‘m dan. De kaap van de 500 is bereikt. Op naar ‘de duuzend’


WTJ 500VRIJDAG – Dit hele geintje van tri-nieuwtjes met jullie delen, loopt nu ruim anderhalf jaar. In die tijd zijn er klaarblijkelijk 500 journaaltjes aan mijn laptop ontsproten. Enigszins verbaasd constateer ik die mijlpaal. Hoewel dat getal achter de letters WTJ voor mij wel steeds de drive is om maar door te gaan. Terwijl ik dit tik bijvoorbeeld, zit ik met mijn hoofd al bij de vraag: haal ik de 600e? Kom ik tot 750? Of gaan er zelfs 1000 van dit soort berichten de Stampersgatse deur uit?

Omdat ik relatief minder op de wedstrijden aanwezig ben dan een aantal jaren terug, weet ik nooit helemaal hoe de berichtgeving bij jullie bevalt. Volgens online-experts doe je het goed met vele likes op Facebook, maar dat zegt me weinig. Ik zie ook graag opbouwende kritiek. Is het te veel, moeten we meer inzoomen op jeugd en junioren, breedtesporters? Het streven is een zo compleet mogelijk beeld van de tri- en duathlonbeleving in ons land, maar ook daarbuiten. Laat ik er trouwens niet te hoogdraven over doen. Elke avond zet ik me een uurtje of wat achter de laptop en dan zie ik wel waar het schip strandt. Stijl, grammatica, spelling? Het is geen hoogstaand literair niveau, daar moet je voor naar de boekhandel. Ik wil vooral actueel zijn, enthousiast, inspelend op de emoties onder atleten en ook met een knipoog de sport aanschouwen. De wereld is al serieus genoeg. Afijn, als jullie vinden dat er na deze 500e nog wel een volgende reeks mag volgen, dan doen we dat. Als jullie dat niet vinden, dan doen we het ook 😉

Het DUIN du- en triathlonweekeind komt eraan. Honderden duursporters zijn twee dagen te vinden aan de Ijmeerdijk tussen Almere en Lelystad. Daar begint zaterdag om 11 uur een uniek kampioenschap, want niet eerder werden de Nederlandse en Belgische kampioenschappen gecombineerd in hetzelfde evenement. In het stenen tijdperk van de triathlonsport waren er wel twee keer Beneluxkampioenschappen halve triathlon in Brasschaat en Nieuwkoop, daarna is het niet meer voorgekomen. Nu dus weer met het NK & BK lange afstand (10-60-10) duathlon/run-bike-run. De Belgen hebben weliswaar klasbakken onder de duatleten een grote lange afstands duathlon kennen ze momenteel niet. Dan maar een stukje de grens over naar Almere waar de professionele organisatie Start2Finish ze met open armen ontvangt. Het zal voor de Belgen gaan tussen Glen Laurens, Seppe Odeyn, Jan Meysmans (vorig jaar derde in deze Almeerse wedstrijd), Jan Petalia, Koen Maris, Ruben Geys en Francois Humblet. Bij de vrouwen zijn Ilse Geldhof, Deborah Ghyselen en Kim Nulens favoriet. Aan het open NK/BK doen evengoed ook Duitsers, Italianen en Polen mee.

 

Het NK moet het stellen zonder titelverdediger Erik-Jan Spijkerman en ook de nummer twee van toen (Raimond van der Boom) laat ’t lopen. Vierde en vijfde werden destijds Christiaan Solleveld en Pim de Kok. Er dienen zich ook nieuwe kanshebbers aan zoals Yennick Wolthuizen, Alexander Picard, Daan de Groot en – terug van het EK Sankt Wendel – Tibor Gijssen. Peter Res is erbij evenals Chris Brands, die volop met de kleine achter zijn racefiets in training is. Mark Muller laat zich zien en zo is het rijtje favorieten best groot. De opvolgster van Lucie van Genugten moet gezocht worden in hoogstwaarschijnlijk Miriam van Reijen. De nummer vijf van Europa neemt het op tegen Deborah Schouten, Nina Bakker, Yvette van Wegen en Geke Venema. Nadien zijn er ’s middags sprint en mini-triathlons voor de jeugd en junioren. Op zondag komen 1e en 2e Divisionisten in actie, dus het heeft weer veel weg van een Super Sunday. Nou ja Half-super dan.

En toen klikten we naar de website van de Triathlon Krimpenerwaard en schrokken we toch wel van het feit dat er nu al – eind mei – blauwalg is aangetroffen in het open zwemwater van de surfplas bij Krimpen aan de Lek. Zwemmen in water met blauwalg is gevaarlijk voor de gezondheid en kan zorgen voor irritaties aan de ogen of huid of ernstiger gezondheidsproblemen. Verbetering is door het aanhoudende warme weer niet te verachten. Na spoedoverleg met Hoogheemraadschap en de NTB is besloten de triathlon om te zetten in een run-bike-run over 5-24-2,5 en de kwart triathlon wordte een 7,5-40-5 race. Er worden zowel in Almere als de Krimpenerwaard extra maatregelen genomen op het gebied van waterposten. Desondanks hoopt de organiserende Triathlonvereniging Krimpenerwaard er een mooie sportdag van te maken. Robert de Korte is een van de kanshebbers, maar met de omzetting is niets meer zeker. De winnaars van vorig jaar Ferdinand Oldeman en Leontien Waaijer staan vooralsnog niet aan de start.

We meenden ook nog ergens te lezen dat in de omgeving Lichtenvoorde zondag een triathlon op de kalender staat. Zou natuurlijk een ‘zwarte cross-triathlon’ kunnen zijn, maar die zijn doorgaans in oktober in dat zeer actieve Gelderse plaatsje.

Het sterkste kwartet Oranje-mannen op de Olympische afstand is zondag bijeen in Madrid voor alweer de vijfde World Cup van het seizoen. De Spaanse hoofdstad leent zich sinds jaar en dag voor een confrontatie op hetzij WTS, hetzij World Cup-niveau. De Noor Kristian Blummenfelt wordt als topfavoriet aangemerkt na zijn derde plaats in Yokohama en de Madrileense winst vorig jaar. Mogen we uitgaan van een top 15-klassering voor één van de Nederlanders? Makkelijker gezegd, dan gedaan. Het is aan Marco van der Stel, Menno Koolhaas, Jorik van Egdom en Donald Hillebregt om het waar te maken. Wie weet raken ze geïnspireerd door de wielersuccessen in Italië. Bij de vrouwen krijgt de Tjechische Vendula Frintova startnummer 1. Maya Kingma en Kirsten Nuyes kunnen in goeden doen in dit startveld heel ver komen. Kort voor elf uur gaan het Elite Women Event, de mannen duiken om 13.15 uur in het Lago Casa de Campo. Het parcours door de stad is anders dan anders, uitdagender en langs de topattracties van de stad. De tweede wisselzone bijvoorbeeld is bij  het koninklijk paleis.

In het Tjechische Bratislava zijn de Europese kampioenschappen aquathlon. Voor wat het waard is natuurlijk, de loop, zwem, loop wedstrijden trekken in dit geval vooral altijd uit de Oostblok-landen en een verdwaalde Brit en ook dat is niet de Europese top. Ook in Oost-Europa, maar dan Hongarije is de klassieker Balatonman aan de beurt. Zaterdag is daar deze hele. Op diezelfde dag een nieuwe hele in het Franse Houstin getiteld Frenchman.
Maud Golsteyn, Lars van der Eerden en Quirijn Waaijenberg zijn in het Portugese Golega voor de XTerra wedstrijd.

Op het Iberisch schiereiland is het diezelfde zondag aan de oostkust in Salou te doen. De Challenge Family heeft nog een laatste wedstrijd alvorens het neusje van de zalm afreist naar het Slowaakse Samorin voor het EK. De Ironman-wereld is wat verder van huis, in het Braziliaanse Florianopolis. De strijd om het Zuid-Amerikaanse kampioenschap staat op het spel. Daar mengen zich geen Nederlander, wel drie Belgen in. 

Zo dat was nummertje 500 beste vrienden. Eigenlijk viel het allemaal best mee. Een heel fijn, sportief weekend. Moge Tom de Giro winnen en duursporters overal ter wereld mooie resultaten neerzetten. Dan spreek ik jullie zondag weer. Want dan is er gewoon weer een aflevering 501. Maar eerst ga ik 86 kaarsjes mee helpen uitblazen bij m’n moeder.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.