Sprint tri Maastricht  voor Marco en Stephanie; RBRBR voor Boris en Jeanet; zwelo Zwolle WTJ 499


DONDERDAG – Een Super Sprint Triathlon. Dat is zo’n beetje de 100 meter onder de triathlons, lijkt me. In Maastricht stond ze vandaag op het programma. Binnen vijf minuten uit het water, kwartiertje fietsen, acht minuutjes lopen. Dat soort werk. De meeste explosieve triatleet was Colin Fleming uit Maastricht  nazaat van de Britse James Bond-schrijver Ian Fleming? De jonge Waalse Aurelie Goffin won bij de meisjes. De jeugdcategorie over dezelfde afstanden werd in het zonovergoten Maastricht/Eijsden gewonnen door thuisfavoriet Thom Schijnen (de trots van moeder Guusje Vrehen) en door Daphne Schenk. De oud-kind race ging naar het TCBM-team.


De 1/8e triathlon kreeg bij de eerste editie van Triathlon Maastricht een uitstekende bezetting. Een droompodium met Marco Akershoek, Jardy van den Heuvel en Sven Bams krijgt niet elke organisatie. Bob Martens en Remco de Veen bleven ook nog binnen het uur. Bob scoorde wel de snelste fietstijd, maar Marco van het NTC Sittard was vandaag de grootste Hemelvaartbestormer in een veld van 180 deelnemers, die in het Grindgat van Oost-Maarland aan de race begonnen. Inclusief valpartij, waarbij Marco’s kniewond van Holten vorig jaar weer open raakte.

Bij de vrouwen was de Belgische Stephanie Ortman de nog niet zo bekende Sabine Klesman uit Linne te vlug af. Derde werd Anne Reintjes. Dankzij de snelste looptijd greep Gabrielle Tuijthof de vierde plaats. De junioren hadden op de 1/8e hun eigen wedstrijd. De winst ging naar de Waal Gliment van Brummelen en Audrey Bams, zusje van Sven. De Flemings wonnen de trio-triathlon over de 1/8e afstand. Prima start van een nieuwe traditie in Limburg, goed georganiseerd door Beeren Sports. En op zo’n zomerse dag als vandaag hoefde ook op recreatiepark Fun Valley niemand zich te vervelen. Waterpret bij uitstek.

Water was geen direct onderdeel van de run-bike-run-bike-run (een mond vol) in Dordrecht. Water was wel volop nodig op de verfrissingsposten door de aanhoudende hitte. Door verkeersmaatregelen geen wedstrijd vorig jaar, maar nu wist TV Dordrecht de traditie weer in ere te herstellen. Leuke formule overigens waarbij vooral het aspect van wisselen voor het publiek mooi is, maar ook de atleet doet er nuttige ervaring mee op. Beste van het pak was Boris le Feber, eerder dit jaar in Hoorn al tweede.  Brabantse Boris was een maatje te groot voor Emil Hoogstad uit Nieuwkoop en Mark Moesker uit Schiedam. Goed vrouwenveld met als winnares de Zwijndrechtse Jeanet van den Berg. Ze bleef Anne Zijderveld bijna vier minuten voor. Het brons ging naar Dorien van Loenen uit het Brabants Schijf. Bij de duo’s vormden Jan-Julius en Caesar van Dijke uit Bergen op Zoom de ideale loop-fietscombinatie. Goed dat de duathlon weer terug is, wellicht niet met een topbezetting vanwege het naderende NK, maar toch. Elke wegduathlon telt, zullen we maar denken.

Een derde Hemelvaarts-evenement was de zwemloop van Zwolle. Vanaf het prachtige openluchtbad in de Overijsselse hoofdstad trokken de deelnemers hun baantjes om vervolgens rondom het bad de loop af te leggen. De snelste op de 500/5 combinatie was Erwin Akkerman, eerder al winnaar in Zuidwolde. Dit keer bleef hij Klaas-Jan Arkema voor, Wilbert Grooters legde beslag op de derde plaats. Beste vrouw was Ine Strijker (tweede in Zuidwolde achter Danne Boterenbrood). Ine lag behoorlijk voor op Daniëlle Blomsma en op Madelon Schaapman. Robin van den Berg en Aniek Mars wonnen de kortere afstand en bij de mini’s waren Carlein Polinder en Puk Lubbers de besten.

De komende dagen houdt het mooie weer aan. Wordt het iets te warm? We weten het niet. Laat het de allereerste gecombineerde Nederlandse en Belgische kampioenschappen run-bike-run lange afstand op de DUIN-race te Almere niet in de weg zitten. Zaterdag begint daar het sportweekend voor de duatleten, zondag zijn de 1e en 2e dvisionisten aan de beurt op de triathlon. Zullen we er morgen op vooruitblikken?

Morgen 26 mei is een bijzondere dag. Waarom ook weer? O ja, het is een vrije vrijdag. Voor wie wel werkt: sterkte. Voor de anderen: geniet van het fijne weer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.