Gouden Wolthuizen verrast wereldkampioen in Almere-Duin

 

Yennick Wolthuizen en Miriam Van Reijen zijn de nieuwe kampioenen run-bike-run over de lange afstand. Bij gebrek aan wedstrijden in eigen land kreeg het Nederlands kampioenschap het gezelschap van het Belgisch kampioenschap in Almere Duin. Daar kregen we een mooie Holland-België waarbij de Nederlanders sterker voor de dag kwamen dan verwacht. Zeker bij de mannen werden de Belgen verrast tijdens de 60 km fietsen in de flevopolder door een sterke Yennick Wolthuizen.

Voor de Belgische topfavoriet Seppe Odeyn kon een week na het EK het contrast niet groter zijn. Waar er in Sankt-Wendel flink geklommen moest worden, kregen de atleten zaterdag een biljartvlak parcours over de Almeerse dijken voor de wielen. De wind speelde een belangrijke rol en de verschillen liepen dan ook op. De Belgen namen het voortouw in de eerste run waarbij een kopgroep van zeven uitgedund werd in de slotronde van de 10 km lopen tot vijf atleten: de heroptredende Jan Petralia, triatleet Ruben Gets, meervoudig Belgisch kampioen Glen Laurens, wereldkampioen Seppe Odeyn, tweevoudig Belgisch kampioen Francois Humblet en ex-wereldkampioen Koen Maris. De eerste Nederlanders waren Tibor Gijssen (die in de tweede run zou uitstappen), Yennick Wolthuizen, Coen De Wit en Pim De Kok, maar die volgden al op anderhalve minuut en meer.

In de openingsfase van de 60 km fietsen gingen Odeyn en Petralia er alleen van door. Maar na twee ronden kregen ze vooraan het gezelschap van Wolthuizen. Die ging er in de laatste ronde alleen van door en pakte een minuut op Seppe Odeyn. Ook Petralia moest de rol lossen. Voor Yennick was het zijn eerste long distance duatlon en het was dus uitkijken of de Nederlander zijn wedstrijd voldoende goed ingedeeld gehad. Maar Yennick had nauwelijks verval tijdens de laatste tien kilometer lopen. Seppe Odeyn maakte maar een paar seconden goed en dus kreeg Almere Duin een absoluut verrassende winnaar.

Verrassende Wolthuizen

Yennick Wolthuizen pakte de Nederlandse titel maar klopte ook wereldkampioen Odeyn. Jan Petralia leek op weg naar de derde plaats overall maar in de slotronde kwam de ervaren Nederlander Coen De Wit er nog over. De Belg werd vierde en pakte zilver in het BK. Coen De Wit werd vice-kampioen van Nederland, wat hem ook een gouden plak opleverde bij de M45. Koen Maris liep naar de vijfde plaats, goed voor brons in het BK en goud bij de H40. Humblet werd 6de en Bert Nietvelt 7de. Ruben Geys besefte dat run-bike-run heel wat anders is dan triatlon en werd puffend 8ste. Op de negende plaats pakte Daan De Groot het brons in het NK en Jan Meysmans vervolledigde de top-10.

Voor Yennick Wolthuizen was de titel en vooral de winst ook een verrassing. “Het was voor mij nieuw allemaal. In het eerste lopen heb ik mijn tempo gezocht. Maar eens op de fiets ging het erg goed en toen ik de Belgen te pakken had kon ik vlot doorgaan. De laatste run was iets moeilijker maar toch beter dan verwacht,” aldus een toch wel vermoeide Wolthuizen bij Arjan Schilder aan de microfoon. Seppe Odeyn vond dat Yennick sterker was. “Dat het minder dan een week na het EK was, dat maakt voor een Flandrien als ik geen verschil,” lachtte Seppe. “Vroeger koerste ik ook van zondag op woensdag op zondag. Maar vandaag was het fietsparcours toch erg lastig, ondanks het feit dat het vlak was. In de tweede run was Wolthuizen beter. Maar ik vond dit wel een mooi concept. Jammer dat er in België niet meer wedstrijden zijn, maar zo’n gecombineerd kampioenschap zorgde wel voor een heel mooie wedstrijd,” aldus de Flandrien.

Van Reijen wijzigt tactiek

Bij de vrouwen kregen we vooraan een tweestrijd tussen Miriam Van Reijen en Ilse Geldhof. De Nederlandse werd vorige week nog vijfde in het EK in Sankt-Wendel dankzij een rustige eerste run en een heel snelle tweede run. In Almere-Duin paste de Nederlandse topfavoriete een andere tacktiek toe. Deze keer ging ze er in de eerste run al hard tegenaan om het verschil met Geldhof zo groot mogelijk te maken. Ze kent Ilse namelijk en wist dat Geldhof op de fiets het verschil zou maken. Geldhof wisselde als derde achter ploegmaatje Deborah Ghyselen.

Geldhof had Van Reijen tijdens de 60 km al snel te pakken en liep in de derde rond zelfs 2’25 uit. De vraag was of die voorsprong voldoende zou zijn. Niet dus, want voorbij halfweg in de slotrun kwam Van Reijen alsnog voorbij Geldhof om voor de tweede Nederlandse dagzege te zorgen. Ook de nationale titel was voor Van Reijen, die sinds dit seizoen getraind wordt door Stefaan Devliegher, die ook onder andere Seppe Odeyn en Kris Coddens onder zijn vleugels heeft. Ilse Geldhof werd tweede en pakte op haar 44ste een nieuwe Belgische titel. Maar het is daarmee ook wel goed geweest, vertelde ze ons. “Je riep nog door de microfoon dat er een kleine generatiekloof was tussen Miriam en mij,” reageerde Ilse. “En daar had je absoluut een punt. Dat is ook de reden waarom ik er na dit seizoen een punt achter zet. Het is wel goed geweest qua topsport. Ik hoop alleen dat er nog wat jonge meiden aan komen in de toekomst, maar met 44 wordt het tijd om wat minder roofbouw op het lichaam te plegen,” aldus kampioene Geldhof.

Deborah Ghyselen werd derde overall en pakte het Belgische zilver voor een sterke Virginie Soenen, die een week na haar Europese titel nu ook het brons pakte in het BK. De Waalse atlete lijkt nu helemaal klaar om de stap richting elites te zetten. Deborah Schouten werd vijfde en pakte het zilver in het NK. Kim Nulens werd zesde en Claudia Striekwold zevende, goed voor brons in het NK.

 

Ook wij waren onder de indruk van de Holland-België in Almere-Duin en dat lag niet alleen aan de tropische temperaturen. Door de twee kampioenschappen te combineren, kregen we een heel ander wedstrijdverloop met een pak meer spanning dan wanneer het een apart BK of NK was geweest…

En dan nog even de Nederlandse medaille winnaars op een rijtje:

Seniors: 1. Miriam Van Reijen; 2. Deborah Schouten; 3. Claudia Striekwold
D45: 1. Yvette Van Wegen; 2. Marian Van Hilst; 3. Audrey Breur
D50: 1. Geke Venema; 2. Nicole Loeve

Seniors: 1. Yennick Wolthuizen; 2. Daan De Groot; 3. Pim De Kok
H40: 1. Bob Takken; 2. David Regtien; 3. Danny Moerland
H45: 1. Coen De Wit; 2. Chris Brands; 3. Wannie Friderichs
H50: 1. Edwin Ophof; 2. Rene Elzinga; 3. Cor Van der Ploeg
H55: 1. Henry Dullink; 2. Leo Muijs
H60: 1. Herman Aalbers
H65: 1. Bert Nap

 

Alle uitslagen Almere-Duin

duin-logo

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.