Rechten; Spieren voor Spieren met Sven; Hoe is ’t met Saskia?; Bas naar Hawaii en Jetze? – WTJ 503

DINSDAG – Gelijke rechten in de sport voor mannen en vrouwen? De discussie kwam deze week op gang nadat Tom Dumoulin alom als eerste Nederlandse Giro-winnaar werd gepresenteerd. En Marianne Vos dan? 2011, 2012 en 2014. Een jaar later Anna van der Breggen. Maar ja, bij Anna zegt dan weer niemand dat ze ooit Nederlands kampioene wintertriathlon was. Zo blijven we bezig. Gelukkig hebben ze dat in een moderne sport als tri/duathlon goed begrepen en zijn de prijzengelden gelijk. Toch was het dit voorjaar wel weer punt van aandacht toen Chris McDonald c.s. wel een mannenrace hielden als Super League Triathlon en de vrouwen slechts toe mochten kijken. Typisch Nederlands om in alle euforie rondom Tom over zulke futiliteitjes te vallen overigens.
 
Hoewel iedereen al weer lang en breed terug is van Lanzarote neem ik u toch nog even mee terug naar de  Ironman van twee weken geleden. Want we hadden immers aangekondigd dat uit het Groningse Winsum (7700 inwoners) liefst drie deelnemers meededen. Maar niet verteld hoe het afliep. Welnu Torsten Murra hoorde als eerste uit de mond van Ruud: ‘You are an Ironman’ en dat na 11.57 uur (396e), daarna volgde Ronald Bosch in 12.13 uur (449e) en tenslotte volbracht ook Chris Beverwijk de loodzware race en wel in 12.44. Daar sloot het Groningse drietal elkaar moe maar voldaan in de armen. Torsten: ,,Het was een enorm avontuur en een onvergetelijk, onbeschrijfelijke dag. We waren heel goed voorbereid qua training, maar ook mentaal. Een doordacht voedingsplan tijdens de race en goed doseren van de krachten waren de sleutel tot succes.’’ Tijdens de wedstrijd werd er nog 600 euro gedoneerd aan Spieren voor Spieren. Daarmee is het streefbedrag van 10.000 euro bijna gerealiseerd.
 
Mooi bruggetje naar de derde editie van de Spierathlon, die op 10 jun aan de Ouderkerkplas wordt gehouden. Doe mee aan de unieke 1/8e triathlon waar in teamverband volwassenen en kinderen samen sporten. Voor de eerste keer zal Sven Kramer als ambassadeur Spieren voor Spieren zijn gezicht laten zien en wellicht al meedoen. Frank en Ronald de Boer zijn mogelijk weer aanwezig, Pieter van den Hoogenband, Marit Bouwmeester en natuurlijk de ere-ambassadeurs Louis en Truus van Gaal. Uit de triathlonkringen is Saskia van den Ouden in het imposante rijtje (oud-)sporters verkozen als ambassadeur.
 
Over Saskia gesproken. We spraken de Willemstadse onlangs na haar operatie in Friesland. Hoe gaat het nu met haar. Hier haar reactie: ,,Hey Wim. Ja het begin is er. De operatie was echt zwaar, maar ik genas heel snel en ook de wondgenezing aan mijn stomp verbaasde de artsen. Loop nu al mijn dagelijkse prothese zonder krukken en mag dus nu ook proberen weer te rennen. Maar dat is echt zo vreselijk moeilijk. Het hardlopen is met niks te vergelijken als eerst. Toen had ik een knie die veel stabiliteit gaf, nu niet meer en moet ik dus de blade heel hard de grond in stampen om hem even op slot te krijgen. Dan kan ik mijn gewicht erop zetten en klikt hij meteen weer los. Echt eng dus. Moet eigenlijk op een loopband leren rennen met een harnas, maar echt niemand weet waar er zo’n ding staat. Mocht iemand toevallig weten waar ze een loopband hebben met een harnas, laat het me aub weten. Nu probeer ik het onder de knie te krijgen door armsteunen onder mijn oksels maar dat loopt niet lekker.’’ Vervolgens vraagt ze honderduit naar hoe het met ons gaat en met andere sporters, dat is Saskia ten voeten uit. Ze besluit met ‘ik hoop zo dat ik ook weer terug kan komen, ik ga zeker mijn best doen.’’ Wij hopen met haar dat ze er op zekere dag weer gewoon tussen staat. Saskia was oprecht blij met de belangstelling, die we – ook nu het minder goed gaat – in haar hebben. Juist dan hebben sporters dat nodig, denk ik.
 
 
Eenzelfde soort contact onderhouden met Maaike Caelers. Topsport is hard en er is al zo veel ‘uit ’t oog, uit ’t hart’ dat zulke gesprekjes voor atleten van groot belang blijven. Maaike deed al wel voorzichtig mee, maar van een come back wil ze pas spreken als we haar ook internationaal weer in actie zien. We hopen daar snel op.
 
We blijven nog even in de paratriathlonwereld. Geweldig nieuws vandaag voor Bas Parinussa uit Weesp. De 36-jarige paratriatleet is met de Fransman Yannick Bourseaux, de Amerikanen Dan St. Pierre en Daria Vander Veer en de Zuidafrikaanse Helen Webb ingeloot voor het WK Ironman op Hawaii! Het is de wens van Ironman-founders John en Judy Collins om atleten van elk kaliber toe te laten tot de race. Vandaar de loterij en Bas is dus één van de gelukkigen.
 
Tegelijkertijd weten we dat er een lobby in gang is gezet om Jetze Plat – nota bene op kop in de World Ranking van zowel handbiken als triathlon – aan de start te krijgen op Kona. Beste Ironman-familie, ik weet dat jullie dagelijks mijn WTJ laten vertalen en helemaal lezen, vandaar mijn oproep: haal de beste paratriatleet ter wereld ik oktober naar de Pacific! U zult er geen spijt van krijgen, publiciteit gegarandeerd en Jetze hoort daar gewoon thuis. Alvast bedankt voor de moeite!
 
Vanavond niet zo veel wedstrijduitslagen meer. Wat er nog lag? De kwart triathlon tussen Bredene-Oostende met passages langs het ‘beruchte’ naakstrand aldaar was zondag. De wedstrijd werd gewonnen door Louis Naeyaert en Lore Vanclooster. De laatste klopte fraai Joke Coysman, de vrouw die een paar jaar terug nog geen enkele wedstrijd verloor. Beste Nederlander was Christian van Caam uit dat Gallische triathlondorpje Oud Gastel. ‘Chris Fit’ eindigde als 34e. 
 
De derde editie van de halve Challenge Salou trok vanwege The Championship Samorin aanstaand weekeinde geen topbezetting al mochten de namen van de winnaars David McNamee en Sara Loehr Munoz best wezen. Veel Belgische deelnemers, Kenneth Vandendriessche en Hannes Cool bijvoorbeeld in de top tien en zo’n beetje de complete Aarschot Triathlon ploeg bijeen. Daartussen nog drie Nederlanders. Dimitri Henry was op een 143e plaats op een totaal van 877 triatleten. De klassieker op de lange afstand heet in Hongarije de Balatonman. Kleine, maar volgens insiders leuke triathlon over de volledige afstand. De Tjech Jiri Kala won in 9.49, beste vrouw was Krisztina Treuerne Balazs uit Hongarije in precies 14 uur. Voor een toptijd moet je dus niet in/bij het Balatonmeer zijn.
Een week voor Madrid was Maya Kingma al zuidwaarts getrokken naar Duinkerken. Daar werd de Breda in de Grand Prix wedstrijd 24e op twee minuten van de winnares. De sprint-race werd gewonnen door Cassandre Beaugrand. Bij de mannen ging de winst naar Dorian Coninx.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.