Maastricht ontploft voor Tom; Yvonne deelt in roze; Tri Curaçao; Ramon en Christel in Frenchman – WTJ 504


WOENSDAG – Wie zei er ook weer dat wij onze sporthelden niet voldoende waarderen? Kijk naar de bomvolle Grote Markt in Maastricht vanavond, kijk naar de Coolsingel een paar weken geleden. We zijn heus wel dol op deze topatleten. Met van onze kant toch wel een sterke voorkeur voor Tom Dumoulin. Wie nog geen Dumoulist was, is het na vanavond vast. Ontwapenend zoals de Giro-winnaar de huldiging onderging. Hij vond het heel gaaf, maar tegelijk ook ongemakkelijk. Tja daar sta je dan op de roze catwalk, precies daar uitgerold waar op 6 augustus een ander tapijtje komt te liggen, waarvan wij hopen dat eer ook een vleugje roze in mag.
Kippenvel was er zondag tijdens de tijdrit, maar ook nu op het moment dat Tom vanuit het stadhuis het grote podium op kwam en door mijn zeer gewaardeerde college Sander Kleikers werd gevraagd naar zijn eerste indrukken. Daar waren de staatsecretaris Martin van Rijn, die hem zojuist had geridderd, daar was burgemeester Annemarie Penn die we kennen van de twee Ironmans maar nu in een schitterende roze jurk die Tom tot ereburger van Maastricht benoemde en daar was mijn goede vriend Theo Bovens, gouverneur van het eiland (keerpunt zwemmen) die hem de erepenning van de provincie Limburg gaf. Ander hoogtepunt: Joop Zoetemelk en Jan Janssen naast Tom. Mooi hoe Jan vertelde dat hem in Ossendrecht een huldigingetje ten deel viel, waar mijn vader bij was. Van Jan weet ik nog hoe hij aan ons tafeltje zat bij de bruiloft van Nick Marijnissen waar hij de profetische woorden sprak dat hij bij leven nog meemaakt dat er een derde Nederlandse Tour-winnaar komt. ,,Maar ik verwacht eerder een Nederlandse Giro-winnaar.’’ sprak hij een kleine twintig jaar geleden in de feestzaal eveneens in Ossendrecht. Kensington – al twee jaar de triathlonhit op de IM – maakte het feest compleet.

Goh, wat hebben we het toch veel over wielrennen. Terwijl we toch echt middenin het triathlonseizoen zitten met als volgende hoogtepunt het NK Amsterdam en het EK Challenge in Samorin. Maar we koesteren het roze, kijk maar naar Yvonne van Vlerken bij haar winst in de Bodensee Frauenlauf. Mooie woorden over deze loop van winnares Vonsy: Sau Geil war es! Was eine Stimmung, diese Veranstaltung bekommt von mir den volle 10 Punkten! Was einde Gaude, was eine Spass und einfach so herlich um wieder so geniessen zu können.

Nog beetje triathlon van onze overzeese gebiedsdelen. Terwijl Aruba de tweede Challenge weer voorbereid, was afgelopen zondag op Curaçao de Dasia Curaçao International Triathlon. Prachtig weer uiteraard op de stranden van Santa Barbara. De sterke Arubaan – en toffe kerel – Renze Postma won de race  voor twee Venezolanen. Justus van der Lubbe was op een vijfde plaats beste Antilliaan, Casper Camps op de zesde plaats beste van Curaçao en Jacob Terpstra op een 28e plaats beste Nederlander. Bij de vrouwen werd Marlies Kort verrassend geklopt door Genesis Ruiz uit Venezuela. Marleen Bolhuis werd vierde en Sandra Postma – zus van Renze – vijfde. Rick Nijhoving en Mirjam Weerd waren niet van de partij.

En  dan was zaterdag nog de Frenchman XXL, vijfde editie een hier wat onbekende hele in Houstin. Hoewel Alex de Boer kent de race goed, want zijn lieftallige echtgenote Brooke Brown won ‘m twee keer. Nu was het Vlaardingse duo Ramon van der Wilde en Christel Muis van de partij. Zoals altijd zoeken de twee TVR-triatleten naar de wat kleinere hele triathlons in Europa. Ramon deed er 10.02 uur over, daarmee tiende master en 34e in totaal. Boris Dessenois won in 8.37 uur. Christel werd eveneens tiende maar dat dan overall. In de groep D35 was ze vierde. Haar tijd 12.13 uur. Reactie Ramon:  Het zwemmen was het leukste, fietsen ging nog. Maar met temperaturen in de dertig en windstil werd de marathon een uitputtingsslag. Christel heeft nog even tweede gelegen, maar stortte in. Ze is tiende geworden, net als ik. Maar ik dan als oude lul.

Morgen begint het grote voorbeschouwen op het Pinksterweekeinde. We luisteren vrijdag naar Peter Heerschop of hij in zijn ‘Lieve Marianne’ ook vooruitblikt op zijn tweede deelname aan het voorprogramma van het NK Amsterdam-West. Daar doet trouwens ook drievoudig Olympisch zwemmer Cees Vervoorn aan mee. Tussentijds brengen we een hartverwarmend interview met Henk Fidder, die maandag in zijn Woerden afscheid neemt van de wedstrijdsport. Er is veel te beleven op trikipedia.nl. Licht je vrienden in dat ze ook vriend/volger worden van onze website. Dan zitten we aan het eind van dit jaar aan de beoogde 3000 volgers!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.