Naked Inge; Alpe d’Huzes; Berteke in Belfort; de voorbeschouwing op 32e NK Olymp. distance -WTJ 505


 DONDERDAG – De junimaand is aangebroken. Per definitie de drukste triathlonmaand qua wedstrijden. Vorig jaar hebben we daarom wel een aantal wedstrijdjes ‘laten liggen’, maar dat willen we nu tot een minimum beperken. Maar ja, alles bijhouden lukt geen mens. Dus ook de WTJ-tikmachine niet. We zullen zien. Zondag eerst naar A’dam. Nee, niet om Eva te zoeken. Ze is toch wel beetje van mijn voetstuk gevallen, Inge de Bruijn. Mooie vrouw hoor, daar niet van. Maar om nou aan zo’n programma mee te doen, waar je uit de kleren moet voor een date met twee oersaaie mannen? Kom op Inge, je kunt beter. Ga lekker weer zwemmen en doe een ander triootje: een trio-triathlonnetje.

Vijf dagen eerder dan het oorspronkelijk ooit begon (6 juni) was vandaag al Alpe d’Huzes. Het blijft een fenomeen om zoveel mensen die Hollandse berg op te zien fietsen en rennen. En dat allemaal ooit begonnen met 66 triatleten, die onder leiding van Peter Kapitein (zondag als Dolfijner deelnemer in Amsterdam) de berg op gingen. Een intieme gebeurtenis, waarvan toen niemand kon bevroeden dat het later zulke proporties zou  aannemen. Vele miljoenen zijn inmiddels ingezameld en ook vandaag weer. Bovendien hartverscheurende verhalen, want iedereen heeft wel iemand die met kanker te maken heeft. Triatleten zijn er nog steeds, al hebben we natuurlijk tegenwoordig ook in eigen land veel goede doel evenementen zoals de Spierathlon en de Giathlon. Jammer dat vanwege het dreigende noodweer vroeg in de avond Alpe d’Huzes moest worden stilgelegd. De emotie, de beleving, de ontlading. Het zal er niet minder om geweest zijn.
Dat we Frenchman gisteren niet goed kenden, kwam omdat de vorige vier edities onder de naam Ironmédoc in Hourtin werden gehouden. Twee keer was Brooke de Boer-Brown de winnares, verder deden er tot dit jaar nooit Nederlanders mee. In de andere Franse wedstrijd van vorig weekeinde was dat wel het geval. In de buurt van de Ballon d’Alsace was de triathlon van Belfort. De Zwitser Maxime Beney won met liefst 13 minuten marge op landgenoot Julian Hegg. De Belgische Stefanie Adam bedwong de Ballon als beste en hield bij de finish twee minuten voor op de française Alice Maignié. Terwijl in eigen huis de duathlon Krimpenerwaard was, gingen TVK-atleten Peter Koedood, Hans Rietveld en Berteke de Jong naar de Elzas. Berteke finishte als 29e bij de vrouwen, Peter was 244e en Hans 320e. Dan nog de crossduathlon in Rijkevorsel met een vijfde plaats voor Martijn Alberts uit Breda en de winst voor Wouter Wuilmus en Lotte Claes. Meest opzienbarende zege boekte vorig weekeinde toch wel Marino Vanhoenacker. Vijf weken na zijn desastreuze valpartij staat Bink er gewoon weer en wint ie Trimotion 111 in het Oostenrijkse Saalfelden. Alsof het niks is. Beatrice Weiss won bij de vrouwen. Austria is altijd al goed geweest voor Marino (lees 7 keer winst Ironman Klagenfurt).

Zo, nu stoppen we echt met wedstrijden van vorig weekeind. Het is tijd om vooruit te kijken. Menno Koolhaas en Danne Boterenbrood komen in en rond de Sloterplas, Amsterdam-West hun nationale titels verdedigen. Danne kan historie schrijven door als eerste vrouw vijf titels in de wacht te slepen. Ingrid van Lubek en Birgit Berk staan net als Danne op vier. De Olympische afstand blijft de meest aansprekende afstand. Kan Frank Heestermans zijn stunt van vorig jaar herhalen en nog eens het podium halen? Het was weergaloos wat Frank deed. Davilex-teamgenoot Donald Hillebregt wil dat ook. Vorig jaar niet, nu wel van de partij: Jorik van Egdom. Marco Akershoek is er, Sven Strijk ook en Jeffrey Reijnders. De Belgen zullen zich met Tim van Hemel en Lander Dircken ongetwijfeld in het strijdgewoel mengen. Naast Menno nog twee oud-kampioenen aan de start: Sander Berk en Stephan van Thiel. Eigenlijk ontbreekt alleen Marco van der Stel.
Bij de vrouwen missen we Rachel Klamer (die al jaren geen NK doet en nu nota bene debuteert op de open race halve triathlon Samorin) en Rani Skrabanja. Marco en Rani zijn onze vertegenwoordigers  op de World Cup Cagliari. Er blijft genoeg tegenstand voor Danne over. Jony Heerink en Sarissa de Vries volgden Danne vorig jaar op de voet. De kampioene lag na de finish overigens minutenlang uitgeteld op de grond. De hitte eiste toen zijn tol. Zondag lijkt het iets koeler te worden, wel droog. Heerlijk weer voor een NK. Beloftekampioene Jasmijn van der Burg mag weer dromen van een volgende titel. De kampioene van Weert 2015 Pien Keulstra doet ook mee. Ze is inmiddels seniore geworden. Sophie van der Most mag nog onder 24 mee doen. Verder verwachten we veel van Andrea Jochems, Trudy Veenstra en Deborah Schouten. Al had die laatste vorige week al een zware inspanning op het NK run-bike-run, waar ze zilver haalde. Danne en Pien zijn niet de enige die ooit het genoegen smaakten van een nationale titel. Zeventien jaar geleden (!) won Lucienne Groenendijk. En ze is er weer bij! Uiteraard staan ook de teambelangen in de 2e wedstrijd Eredivisie op het spel. Het deelnemersveld is aangevuld met een aantal wildcards.
 
Het wordt weer een prachtige sportdag bij de inmiddels ‘oudste’ triathlon van Amsterdam. Onder leiding van Ralph Hienkens en Klaas de Leth staat een prachtig team klaar om alles in goede banen te leiden. 
 
Morgen beschouwen we de andere races voor.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.