Het ideale NK; Rachel nerveus bij debuut; de Scheltinga’s; Aart valt; Preview Hengelo – WTJ 506

VRIJDAG – Wat zou het mooi zijn als in alle landen in hetzelfde weekeinde het NK Olympische afstand werd afgewerkt. Bij wielrennen lukt dat, maar wellicht ligt dat aan de veel langere geschiedenis van die sport. Nu heb je als organisator van een toch best prijzig NK nooit geen zekerheid over de deelname van alle toppers. Rachel Klamer bijvoorbeeld heeft nog nooit aan dit NK meegedaan. Ik weet ook wel dat ze het nationale niveau is ontstegen, maar toch. En natuurlijk snap ik het belang van ITU-punten pakken voor Marco van der Stel ook wel, maar toch. Als er ook in Italië en Slowakije dit weekend een nationale titelstrijd zou zijn, was iedereen voor tenminste 1 dag binnen de eigen landsgrenzen.
foto Tommy Zafares
Het is niet anders. Rachel gaat zaterdagmorgen om 9.10 uur van start op het EK halve Challenge in het Slowaakse Samorin. Hoewel niets te verliezen, liet ze vrijdag weten toch wel nerveus te zijn. ,,Ik ben nog druk bezig hoe ik de dingen ga aanpakken, het voelt net of ik aan mijn eerste triathlon begin’’, vertelde ze ons. Eerder dit jaar maakte ze ook al een verrassend uitstapje naar XTerra en dat ging haar goed af. ,,Wie weet wil ik straks meer langere afstandswedstrijden gaan doen. Richard heeft er ook nog niet veel ervaring mee. Wat ik wel weet, is dat het een hele uitdaging gaat worden. Ik ben niet zo fit als ik zou willen zijn, stapje voor stapje dus.’’ En dan lachend: ,,Ik had misschien beter met een rustige halve triathlon in Oud Gastel kunnen beginnen in plaats van zo’n wereldveld.’’

Dat is het inderdaad. Annabel Luxford, Laura Sidall, Heather Wurtele, Lucy Charles, Anja Beranek, Sara Dossena, Sara Loehr Munoz en Radka Vodickova. Om er maar een paar te noemen. Ik had het overigens wel spannend gevonden als ook Yvonne van Vlerken de race in haar programma had opgenomen. Ik geloof niet dat er al ooit een duel was tussen onze beste vrouw op de lange en beste op de kortere afstanden. Of wel?
Het duizelt voor de ogen bij de mannenlijst: Alistair Brownlee, Sebastian Kienle, Richard Murray, Terrenzo Bozzone, Timo Bracht, Massimo Cigana, Markus Fachbach, Andreas Dreitz, Jens Frommhold, Pieter Heemeryck, Stuart Hayes en Lionel Sanders. Het is slechts een greep uit het monsterlijk sterke startveld bij de profs in Samorin. Rachel is overigens de enige Nederlandse deelnemer, die onze collega Arjan Schilder mag binnenpraten. Evert Scheltinga, winnaar vorig jaar, is er nu niet bij en ook Mirjam Weerd (toen tweede) ontbreekt op het appel. Maar die zou anders toch voor het NK gekozen hebben.
Over de Scheltinga’s gesproken. Vorig week (kom ik toch nog met een uitslag van toen…) werden Diederik, Evert en Cornelis samen met de Duitser Niklas Greeven tweede in de sprint teamtriathlon van Gladbeck. Ze komen bij onze oosterburen uit voor SC Bayer 05 Uerdingen. De zege leek in de pocket tot Cornelis zijsteek kreeg bij het lopen. Met zeven seconden achterstand op EJOT Büschhutten kwam het kwartet met de drie broers binnen. ,,Een gezellig middagje afzien met mooi weer en goede support’’, concludeerde Evert. Ook Pien Keulstra werd met haar team Krefelder Kanu Club tweede achter het zelfde EJOT Büschhutten. Annika Spronk uit Standdaarbuiten deed met haar thuisteam TV Goch mee en werd tiende. (Annika vraagt zich altijd af waar we toch al die uitslagen vandaan halen. Da’s het geheim van de smid).

Treurig is de botte aanrijding van Aart van Wijk en Jaap Versluis bij een trainingsrondje Nieuwendijk. Jaap belandt in  de berm, maar Aart is komt er minder goed vanaf. De chauffeur van het busje is nota bene geïrriteerd dat ie de fietsers niet kon passeren. De mannen vervolgen wel hun weg, maar thuis blijkt Aart twee middenhandsbeentjes te hebben gebroken. Pfff, niet de eerste keer dat Aart ten val komt. Ook in Gastel overkwam het hem al eens en moest ie een streep zetten door latere ambities. Nu valt Roth weg. Echt balen.
 
De Britse Outlaw triathlons zijn grote evenementen. Twee weken terug was de halve Outlaw, later dit jaar de Full distance. In die halve waren twee Nederlanders, waarvan Stephan van Brummelen de snelste was op een 29e plaats op ruim een half uur van de Britse winnaar Mark Threlfall. Gill Fullen was ‘fastest woman’.
Nog even terug naar de weekendwedstrijden. NK Amsterdam, EK Samorin en WC Cagliari hebben we het over gehad.
Let op voor degene, die naar Hengelo afreizen. De 28e triathlon is vanwege Pinksteren één dag vervroegd. Zaterdag dus. Vier series kwart, zes series achtste. Favorieten zijn Marcel Gierman, Guido Gosselink en Edwin Ruumpol. Karin Neutel en Corien Wegkamp zijn kansrijk in het vrouwenveld. De parcoursrecord zijn in handen van de winnaars van vorig jaar Mark Oude Bennink en Janine Swaak. Zwemmen gebeurt in zwembad Het Elderink. Enne… Hengelo Gelderland hè, niet de grotere plaats in Overijssel.
 
Op Tweede Pinksterdag komen we dan samen op de Triathlon van Woerden. Daarover morgen een apart verhaal, vanwege de laatste wedstrijd van Henk Fidder. Verder nog: XTerra Denemarken, Belgische races in Froidchapelle en Roeselare, de hele van Sochi en de Britse 113 in Cotswold plus drie 70.3 IM’s in Noord-Amerika.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.