Woerden neemt vanmiddag afscheid van een speciale man: Henks 316e is z’n laatste – WTJ 508

 
MAANDAG  – De triathlon van Woerden staat maandag, Tweede Pinksterdag, grotendeels in het teken van het afscheid van de nestor van menig startveld: Henk Fidder. Kort voor aanvang van zijn laatste wedstrijd spraken we Henk. Hij heeft er bewust voor gekozen om in zijn eigen Woerden zijn laatste kwart triathlon te doen.
 
Henk, je bent nog altijd vooral te vinden op de kwart triathlons. Je zou natuurlijk nog een stapje terug kunnen doen en de 1/8e gaan doen en bijvoorbeeld op het WK sprint in Rotterdam nog meedoen. Waarom stop je nu?
 
,,Dat heeft een bijzondere reden. Samen met mijn beste vriend Angelo Slootjes ben ik jarenlang de wedstrijden af gegaan. Waar Angelo was, was ik en omgekeerd. Toen Angelo aan kanker overleed stond de teller voor hem stil bij 316 triathlons. Ik doe maandag mijn 316e triathlon. Ik wil daar niet overheen. Daarnaast is het mijn thuiswedstrijd en is het op mijn leeftijd wel goed geweest. Ik ben van 1947, voor mijn leeftijd moet je die laatste twee cijfers omdraaien.’’
Hoe ben je met de sport in aanraking gekomen?
 
,,Ik ben een laatbloeier. Aanvankelijk deed ik niks aan sport. Ik had mijn eigen meubelzaak en dat was hard werken. Schaatsen deed ik al wel, vooral op de baan in Utrecht. Heb drie keer de Elfstedentocht uitgereden. Bij het schaatsen kreeg ik steeds last van mijn enkels, waarop de dokter me adviseerde te gaan lopen. In 1985 deden mijn neven Theo en Siem Appeldoorn in Almere mee. Ik besloot te gaan kijken, het was de bizarre versie met het onweer, daarna nam ik een abonnement op het blad Duursport en kreeg daarbij een gratis startbewijs voor de triathlon van Zeist. Daar was ik beste bij de 40-plussers. Dat en het zien van Almere motiveerde om door te gaan met deze sport. Eerste de wintertriathlons in Assen en daarna ook naar Almere.’’
 
Het was niet zo maar een enkel wedstrijdje wat jij/jullie deden?
 

,,Nee, ik werd steeds fanatieker. Niet zozeer om de uitslag, maar om de wedstrijden te kunnen volbrengen. Terugkijkende sta ik zelf ook wel versteld wat ik allemaal heb gedaan. 315 wedstrijden dus, waarvan 18 keer Almere, 33 keer van de partij op een Nederlands kampioenschap en daar dan 9 keer kampioen, 10 keer zilver en 14 keer brons, 20 keer triathlon Stein en 23 keer Woerden. Gemiddeld 14 triathlons per jaar was heel normaal.’’
Je club is AV Clytoneus. Ik spreek het geloof ik altijd verkeerd uit?
,,Haha, ja ik heb je bij de finish wel eens verbeterd. Maar het is ook een moeilijke naam, komt van een sprinter uit de Griekse mythologie. Maar je spreekt uit: klitonéjus. Een hechte club, een grote club ook. Altijd waren er wel gedreven atleten, die naar Almere en Stein gingen. Daar gingen dan ook veel supporters mee heen. Vanuit de vereniging zijn we de triathlon van Woerden gaan organiseren. Aanvankelijk op zaterdag en dat was voor mij lastig. Vanwege mijn zaak deed ik geen wedstrijden op zaterdag. In 1999 kon ik mijn zaak overdoen aan een broer van me, ik werd aandeelhouder. Dat gaf de mogelijkheid om meer te trainen en vaker wedstrijden te doen. Soms ook in het buitenland. Toen ik zestig werd heb ik me ingeschreven voor de loting van Hawaii. Da’s niet gelukt, maar ik zat er niet echt mee.’’
Je zei al, de leeftijd gaat ook meespelen. Met je 74 jaren ben je één van de nestoren in de nationale triathlonsport?
,,Inderdaad. Richard Westerbeek is kortere afstanden gaan doen, Willem Boon is ermee gestopt. Je houdt er niet veel over op deze leeftijd. De longarts constateerde in 2008 astma bij me. Dat is nog lang goed gegaan, maar ik merk dat ik nu snel kortademig ben. Eindtijden onder de drie uur haalde ik op den duur niet meer. Met name bij het lopen moet ik regelmatig wandelen. Die 316 wilde ik wel graag halen. Oud Gastel was ook nog een optie, maar ik dacht met Woerden is de cirkel rond. Mijn bewondering voor Angelo is altijd groot geweest, maar nu ik zijn aantal heb bereikt is die grenzeloos.’’
En toch zal hij daarboven trots op jou zijn, Henk Fidder. Je hebt kleur gegeven aan onze sport. Mogen wij van trikipedia.nl je een prachtig afscheid van de wedstrijdsport toewensen en geniet van je 316e en laatste.
 
,,Dank je Wim en Ruud. Jullie hebben me er ook altijd doorheen geholpen. De moeilijke momenten waarop ik met mijn hoofd bij Angelo zat, die zo jammerlijk vroeg moest sterven. Kort na zijn dood deed ik toch maar mee in Stein. Het was een martelgang, maar jullie hebben me er aan de microfoon doorheen geholpen. Bij de finish kwam alle emoties van die voorafgaande weken natuurlijk boven. Dat was wel een momentje hoor. Fijn dat jullie er toen waren.’’
Lieve Henk, het was voor Ruud en mij fijn om er voor jou, voor jullie te kunnen zijn. Het ga je goed  en we komen elkaar ongetwijfeld nog eens tegen. Geniet van je triathlonpensioen.
De 33e Triathlon van Woerden start maandagmiddag om 13.00 uur met de trio’s en business triathlon. De kwart afstand met Henk Fidder ging om 13.45 uur te water, de twee series 1/8e afstand zijn om 14.30 en 15.00 uur. In die laatste serie gaat ook een andere beroemde Woerdense sportvrouw Esther Vergeer van start. De veelvoudig tenniskampioene en chef de mission van de paratriatleten in Rio doet in haar eigen stadje haar vierde triathlon ooit. Ze is maandag de enige paratriatlete aan het vertrek.
De gezelligste triathlon van het Groene Hart begint in de Singel van Woerden. Het fietsen gaat door de vesting richting Kamerik. Het loopparcours is met afstand het mooiste van Nederland. Lasngs de prachtige panden van Woerden en de eeuwenoude Singel met de finish bij het Castellum. Favorieten zijn bij de vrouwen Marijke Zeekant, Tanja de Boer, Roelien de Wolf en (dubbelslag voor), Julia de Leeuw. Bij de mannen doen mee Cesar Beilo, Carlo van den Bergh, Ricardo Scholten, Michael Cornelisz, Barry Dooper, Peter van Grootheest en (ook al de dubbel Amsterdam-Woerden) Frans van Heteren. De startnummers lopen door tot 270.
 
Daarna even niets en dan is het startnummer K-316 voor….Henk Fidder uiteraard.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.