Henks laatste; unieke winst Marijke; Marion en Esther in medailles Samorin; NK Amsterdam – WTJ 509

 
MAANDAG – Eerst naar Woerden. Henk Fidder heeft vandaag, Tweede Pinksterdag, zijn missie volbracht. 316 triathlons! Evenveel als zijn jammerlijk vroeg overleden Angelo Slootjes. Twee indrukwekkende sportloopbanen, waarbij Henk ook nog eens vaak in de prijzen viel. Maar daar was het de sympathieke man uit Woerden niet om te doen. Om 16.54 uur kwam Henk in zijn eigen wedstrijd, de leukste stadstriathlon van het Groene Hart en begeleid door alle leden van zijn club over de finish. Hij deed over zijn laatste triathlon 3.09.10 uur. Een carrière tussen 1985 en 2017 van de thans 74-jarige voormalig woninginrichter. Diep respect voor Henk, de trots van zijn vereniging AV Clytoneus.
 
Deze 33e triathlon van Woerden werd gewonnen door Ricardo Scholten, huisarts inmiddels. Vorig jaar was Hawaii feitelijk zijn afscheid als topsporter, maar ach echt verleren doe je het nooit. Na het zwemmen in de Singel keek Ricardo nog tegen een achterstand van drie minuten aan op Boris Kock, die als snelste uit het water terug kwam. Supermaster Frans van Heteren nam tijdens het fietsen de leiding over, maar toen al was Ricardo opgerukt naar de tweede plaats. In de heerlijke ambiance van het vestingstadje met finish op een bomvol plein, kwam de Weespenaar als snelste aan. Frans van Heteren, daags tevoren in het voorprogramma van het NK Amsterdam, werd tijdens het fietsen de nieuwe koploper. Maar ’s lands snelste banketbakker hield wel rekening met een terugvalletje op twee dagen triathlon. Zondag derde, maandag tweede. Niet gek voor een master 50. Dankzij de snelste looptijd werd Barry Dooper (master 40) derde. Twee keer Weesp op het podium.
 
foto Bram Verbout

En wat te denken van Marijke Zeekant, die feitelijk een nog langere sportcarrière dan Henk Fidder heeft doorgemaakt. Marijke is een fenomeen. Dat moge duidelijk zijn. Wie kan haar straks kloppen in Rotterdam op het WK?  Vandaag boekte ze de overall winst in Woerden. Ik kan me niet herinneren dat al eerder in ons land de categorie D60 bij een nationale wedstrijd de hoofdprijs won. Onze voormalig Olympisch roeister (Seoel 1988) doet het wel. Ze leek bij het fietsen even gezelschap te krijgen van Esther van Duijnhoven, maar een solide tien kilometer leverden Marijke de dikverdiende winst op. Sublieme klasse. Temeer daar ze zondagavond nog tot laat aan het opruimen was met de ploeg van Ralph Hienkens, Klaas de Leth én Lars Vreugdenhil. De Amsterdamse organisatoren hebben elkaar gelukkig gevonden. Utrechtse Tanja de Boer werd anderhalve minuut na Marijke tweede, Esther vijftien tellen later derde. Het team G-Force met Stijn Avezaat, Pieter Oostveen en André Heeren won de estafette. De sprint afstand ging net als vorig jaar naar Lennart Kleinjans van het organiserende AV Clytoneus. Snelst vrouw  was Paula van der Pouw, nota bene daags na het NK waar ze 20e was geworden. Esther Vergeer deed haar vierde triathlon, maar voor het eerst voor eigen publiek. De Woerdense werd tussen de valide sporters keurig vijftiende. Niet de makkelijkste weg voor de voormalig toptennister, maar ook dit kan ze. O ja, overbodig te zeggen misschien. Maar de zege bij de M70 ging naar the one and only Henk Fidder.

 
 
Terug naar het begin van de Pinksterdagen. Naar Samorin Slowakije. Organisatorisch perfect en dat zeker dankzij de Almeerse crew van Start2Finish (Richard en zijn mensen). Ook Arjan Schilder mocht zijn eerste internationale speaker-ervaring opdoen naast de Canadese hoofdspeaker Kevin Mackinnon. Arjan was het die Richard Varga als eerste het ‘water van de Danube rivier uitschreeuwde’. Meteen daarna kwam de Britse grootheid Alistair Brownlee. De tweevoudig Olympisch kampioen ging er op de fiets meteen vandoor, maar Sebastian Kienle en Lionel Sanders vonden elkaar in de achtervolging. Wellicht speelden ze cat and Mouse met Ali, die nog te weinig ervaring op halves en stayervrije wedstrijden heeft. Eenmaal aan het lopen op dat magnifieke X-Bionic Sphere en het onverharde terrein zagen de volgers van de prachtige Livestream van top-producer Peter Henning (16 Emmy’s gewonnen onder meer Tour de France) met uitstekend commentaar van Belinda Granger en John Levinson (Tri247) dat Alistair het niet ging bolwerken. Geen record, geen zege in de eerste The Challenge Championship. Sanders en Kienle namen over. Sebastian mag graag duelleren en al moest hij opnieuw het onderspit delven er is geen aardiger verliezer dan de Duitser. Michael Raelert maakte het Duitse succes compleet met een derde plaats. Maar wat een baas is The Colonel (Lionel Sanders) toch. Mogen we hem al als de grootste uitdager van Frodo bestempelen in oktober? Ik vind van wel.
‘Onze’ Richard Murray deed een sterke halve op plaats vijf. Misschien was de Zuidafrikaan iets te behoudend begonnen, want hij rolde er na Lionel wel de tweede looptijd uit. Pal achter hem kwam de niet geheel fitte Belg Pieter Heemeryck over de streep. Stephan van Brummelen was beste Nederlander: 56e totaal en zevende M35. Niels Ros was 83e en negende M30 en Pascal Valentijn 95e en tevens negende M40. Nog een top tien man was Marcel Weijers: negende M50 en 145e in totaal. Peter Spoor was de negende man bij de M65. Dick van Doorn veertiende M60.
 
 
Grote bewondering bij de lange afstands specialisten dwong Rachel Klamer af. Ze was er tevoren niet gerust op. Twee weken tevoren pas de tijdritfiets in huis en geheel fit was ze in de dagen tevoren in Slowakije ook niet. Maar net als bij Richard zat het venijn in de start. Rachel klokte een snelle 1.23, snelste looptijd van de dag en knokte zich daarmee terug van de zevende naar de vierde plaats overall. Alleen Lucy Charles, Annabel Luxford en Heather Wurtele deden slechts enkele minuutjes beter. Wie bij een debuut op een halve slechts drie minuutjes van de wereldtop af zit, is geen kleintje. Rachel in haar prachtige nieuwe outfit, deed het. Ze liet toppers als Salthouse, Beranek, Vodickova en Sidall nu al achter zich. First we take Tokyo, then we take Hawaii. Medailles waren er ook voor de Oranjes.
 
 
Marion Tuin plukte de vruchten van haar overwintering Down Under: tweede bij de F30 en 17e totaal. Brons ging naar TVH-atlete Esther Brakenhoff bij de masters 40. Angelique van der Linden greep er net naast: vierde masters 45. Liane van Egmond werd tiende F40, Karla Schipper elfde F35. Inez Stark werd vervolgens ook nog tiende F50. Zijn The Championships een aanwinst op de toch al overvolle kalender waar wekelijks wereld- en Europese titels worden vergeven? Gezien het startveld, de spannende wedstrijden en de gestroomlijnde organisatie ben ik geneigd volmondig ja te zeggen.
 
 
De World Cup in het Italiaanse Cagliari bracht onze twee Nederlandse niet hetgeen ze hoopten. Marco van der Stel finishte als 26e en Rani Skrabanja sloot als 40e de rij. Het Zwitserse talent Adrien Brifford (23) won. Rio’s bronzen medaillewinnaar Henri Schoeman finishte nu tweede en brons ging naar de Fransman Anthony Pujades En ook een Zwitserse winnares Jolanda Annen voor de Amerikaanse Kirsten Kasper en de Canades Joanne Brown. Overigens vielen tien vrouwen uit en werden bijvoorbeeld Erin Densham en Charlotte Deldaele gedubbeld. Dat zet Rani’s prestatie weer in perspectief. De weg naar de wereldtop is lang, we schetsten het al eerder.
 
 
NK Amsterdam. Ruimte ontbreekt nu. Maar Jorik van Egdom denderde ogenschijnlijk eenvoudig naar de titel, die hem ook toekwam bij de beloftes. Donald Hillebregt kwam al goed uit Madrid en bevestigde met zilver. Menno Koolhaas drong nog aan, maar schoot net te kort. Brons voor de titelverdediger. Zilver als belofte en daar kwam ook Pim Lebouille voor brons nog bij te staan. Supersterk is en blijft Sarissa de Vries. Een solo zo af kunnen ronden: ongekend. Jony Heerink opnieuw zilver en brons dan naar die verrassende Marije Dankelman, die nota bene een tijdstraf kreeg omdat ze te vroeg weg zwom bij het startschot. Marije – uit Arriën (290 inwoners) – is dan ook nog eens landskampioene beloftes want bij het lopen haalde ze de ook uitstekend presterende Deborah Wissink in. De derde plaats ging naar Maaike Telkamp. De Almeerse kwam helemaal uit de achterhoede en scoorde de tweede looptijd. Nog sneller ging Sophie van der Most, die de slag compleet gemist had. Met de snelste looptijd stelde ze de tweede Teamcompetitie-winst van Ferro Mosae veilig. Bij de mannen won Triteam Rotterdam opnieuw. Jorik boekte dus drie overwinningen.
 
Morgen nog wat NK-achtergronden en andere wedstrijden.
 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.