NK nader beschouwd; Hengelo voor Joost en Rieneke; Drie keer 70.3 Ironman; Meertria – WTJ 510


DINSDAG – Het was een mooie Eerste Pinksterdag daar in het Sloterplaspark van Amsterdam. Watertemperatuur 22 graden dus wetsuits in de koffer. De ochtendseries waren druk bezet met op de sprint meteen al Belgische winst voor Lucas van Deynze en de uiterst sterke TVS-atlete Eva Cornelisse. Allebei twintig, allebei nog grote toekomst voor zich. Eva was vijfde in totaal zelfs. De Badvakkers waren het beste trio.

 

 

Martin Breedijk won het NTB-bestuursduel met Patrick Kingma en Cees Vervoorn debuteerde met een 71e plaats. ,,Het zwemonderdeel ging me nog het slechtst af’’, lachte de Amsterdammer, drievoudig Olympisch deelnemer op de vlinderslag (1976, 1980 en 1984) en vierde op de 100 meter vlinderslag op de OS Moskou. Daarna drie keer bondscoach zwemmen en chef de mission en nu net als Martin verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. De Olympische afstand was een mooie Dolfijn-dubbelslag met Tjebbe Venema en Ruben Beekmans op 1 en 2 en good-old Frans van Heteren op drie. Beste vrouw was Manon Broumels, de THOR-atlete uit Roosendaal. Ton en Hans vormden het snelste duo, Upstream Amsterdam snelste trio. De scholieren openden het middagprogramma met een mini-triathlon. Daarin waren Micha Varkevisser en Mila Jonkvorst één en twee. Mila dus eerste meisje.

 


Daarna was het om 14 uur tijd voor het NK dames/vrouwen. Terwijl ze zelf dacht te laat gestart te zijn, constateerde de jury dat Marije Dankelman te vroeg vertrok. Tijdstraf in de eerste wisselzone en daarmee lag Sarissa de Vries meteen op kop. Wachten op de rest had geen zin. De voorsprong groeide van 20 seconden na twee minuten en liep zelfs nog op bij het lopen. Snelste zwem- en fietstijd en bij het lopen alleen uit het middenveld nog drie snellere looptijden. Op deze eerste titel voor Sarissa op de OD was absoluut niets aan te merken. Jony Heerink bevestigde met zilver, Marije knokte zich bij het lopen voorbij Deborah Wissink naar het brons en de landstitel beloftes.

 

 

Geen vijfde titel voor Danne Boterenbrood dus, ze werd nu vijfde. En daar baalde ze wel van. Trudy Veenstra dan weer wel top en  hetzelfde geldt voor Deborah Schouten nota bene een week na zilver op NK run-bike-run lang. Maaike Telkamp haalde dankzij een razendsnelle 10 kilometer brons der beloftes. Els Visser is een nieuwe Hellas-sterk op negen en Joyce Caro maakte de top tien compleet. In al dit geweld deden ‘golden oldies’ Judy van den Berg (20e) en Lucienne Groenendijk (27e) het lang niet slecht. In de teamcompetitie is het Ferro Mosae voor Hellas en TC Twente.

 


De mannenrace was spannender. Vijf man vooraan na het ruim bemeten zwemonderdeel. Favorieten Menno Koolhaas, Donald Hillebregt en Marco Akershoek (snelste) daarbij en verder Jardy van den Heuvel en Groninger Erik Schröder. Twaalf man gaan vol in de achtervolging, want Triteam Rotterdam heeft niemand vooraan. In de vijfde ronde komen de groepen samen. Milan Brons (snelste fietstijd) en Neal van Vaerenbergh demarreren en wisselen met lichte voorsprong op het pak. Daaruit stuiven Jorik van Egdom en Tim van Hemel meteen naar voren. Het tempo ligt te hoog voor de anderen. In de laatste kilometer laat Jorik ook zijn Belgische tegenstander achter zich. Ook voor de wereldkampioen is het de eerste nationale titel op de OD. Tim en Lander Dircken eindigen net als vorig jaar op twee en drie. Donald stijgt met stip naar vier en verovert zilver voor de teleurgestelde Menno. Marco doet een goede race als zesde, waarna Neal volgt en Pim Lebouille zijn eerste bronzen medaille mag ophalen bij de beloftes. Sven Strijk en de Duitser Lucas Abel completeren de bovenste tien. Oud-kampioenen Youri Severin (12e), Stefan van Thiel (23e) en Sander Berk (65e) houden zich tussen al die snelheidsduivels goed staande. Triteam Rotterdam klopte wederom Squadra met Canyon Fusion/EDO Sports op drie.

 


Naar Hengelo, waar op zaterdag de sterke junior Joost Somsen uit Eibergen won. Eerder al werd Joost vierde in De Mirandabad triathlon, maar de overall winst? Nee, zo snel was de atleet nog nooit. Als opvolger van Henri Kiens was Joost zaterdag sneller dan drie mannen, die samen goed zijn voor ruim honderd (!) overwinningen: Marcel Gierman, Guido Gosselink en Johan Neevel. Ze hadden vrede met het feit dat het aanstormend talent klaar staat om de troon over te nemen. Moest Joost zich een paar jaar terug het zwemmen nog aanleren, Rieneke Terink komt juist uit de zwemsport, is nationaal recordhoudster 400 meter wissel- en vrije slag. Maar ze kan ook hard fietsen en lopen, getuige haar zege in Hengelo. Corien Wegkamp en Karin Neutel keken tegen een flinke achterstand aan. Het was na de Flitstriathlon in Nijkerk vorig jaar de tweede winst voor Rieneke in haar nieuwe sport. De Duitser Klaus Schlüter is vrijwel altijd in het oosten van ons land actief. Hij won de sprint afstand, bij de vrouwen was dat Andrea Bruijnes. De Moraaltrippers Rik, Jan en Dennie waren het beste op in estafete-verband.

 


Terwijl de Challenge Family haar topdag beleefde op Pinksterzaterdag met The Championships, waren de 70.3 Ironmans wat bescheidener van aard. Hoewel? 1500 atleten op Kohala Coast, Hawaii met de Amerikanen John Newsom en Bree Wee als winnaars. Drie Nederlanders daar, waarvan Niels Paulus de beste op een 465e plaats ruim twee uur na Newsom. In het Canadese Victoria is journalist/bondsblad-redacteur Marcia Jansen al drie jaar deelnemer. Vorig jaar stond ze zelfs op het podium als derde F45. Dat lukte dit keer niet. Marcia werd 74e in totaal en twaalfde in haar leeftijdsgroep, ze gaf daarmee 1.10 uur toe op winnares Kelsey Withrow uit Amerika. Snelste van de drie Nederlanders daar was Bennet van der Genugten op een 233e plaats. Winnaar was de nog immer snelle Est Marko Albert, die aanvankelijk vooral goed kon zwemmen maar nu allround genoeg is om bijvoorbeeld thuisfavoriet Taylor Reid achter zich te laten.

Tegenover de Amerikaanse winst bij de vrouwen in Canada staat de Canadese victorie op de Amerikaanse 70.3 Ironman in Raleigh. Daar deden 1750 triatleten mee, maar geen enkele Nederlander. De winst ging naar de Canadese Stephanie Roy en Tyler Butterfield uit toptriathlonland Bermuda. Hadden we trouwens al gemeld dat de World Triathlon Series volgend jaar ook Bermuda aandoen? Een soort ITU-cadeautje aan de huidige wereldkampioene Flora Duffy dus. Al kijken wij in Nederland qua World Triathlon Series natuurlijk niet verder dan Rotterdam in september.


Bij onze zuiderburen waren er ook genoeg Pinksterwedstrijden. De 10e Meetria-triathlon van Meer bijvoorbeeld. De Belgisch militair kampioen Hans Moonen klopte in een spannende strijd zijn landgenoot Kasper Lagae en lange afstands specialist Lucky Berlage. Beste Nederlander was TVB-er Sander de Bart op een 17e plaats met pal achter hem Roosendaler Bas Mertens. Kristel Polet was beste vrouw met op een negende plaats Carla van Aert. Die kennen we nog uit de tijd dat de triathlons van Zundert ook van start gingen vanuit dezelfde Mosten-plas. Alleen doet de Meetria de bloemencorso-plaats niet langer aan. Daar was wel de Van Goghloop, een tien kilometer stratenloop, die zaterdagavond gewonnen werd door Belgisch duathlonkampioen Vincent Bierinckx. In Meer bleef het zondag nog tot laat gezellig en daar deden de vele Brabantse deelnemers van harte aan mee.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.