Waarom TORQ sportvoeding een goed idee is – Sophie van Bakel

Een blog over TORQ sportvoeding en waarom het ook voor jou een goed idee is om TORQ te gaan gebruiken. Omdat je de moeite neemt deze blog te lezen, vermoed ik dat het argument “een gel die echt naar apple crumble smaakt” niet voldoende gaat zijn om je te overtuigen. Daarom zal ik je in deze blog aan de hand van 5 punten uitleggen, waarom TORQ ook voor jou een goed idee is.

1. De verhouding 2:1 Maltodextrine:fructose
Naast dat het interessant klinkt, is dit echt een top idee van de mensen van TORQ. Dat zit zo:
Uit je sportvoeding wil je het liefst zo efficiënt mogelijk zo veel mogelijk energie opnemen. Om die energie (in de vorm van koolhydraten, ook wel suikers genoemd) uit je sportvoeding ook echt te kunnen gebruiken, moet deze eerst in je bloed opgenomen worden. De moleculen worden over je maag- en darmwand getransporteerd door speciale suikertransporters. Je lichaam kan niet oneindig veel suikers verwerken en opnemen, die transporters zitten op een bepaald moment namelijk vol. De maximum capaciteit van je suikertransporters ligt rond de 60-70 gram suiker per uur. Dit geldt voor glucose, de meest gebruikte vorm van suiker in sportvoeding. Fructose, ook een suikervorm, wordt echter door een ander type transporter, die natuurlijk ook een maximum capaciteit heeft, opgenomen dan glucose. This is where the magic happens.
Biedt je alleen glucose aan, dan kun je dus ongeveer 60-70 gram per uur opnemen. Als je naast die glucose nou ook fructose aanbiedt, gebruik je 2 soorten suikertransporters en is je transportcapaciteit ineens een stuk groter. Uit onderzoek blijkt dat je, als je dit in een handige verhouding doet, tot wel 90 gram koolhydraten per uur kunt verwerken en opnemen. #winst.
De ideale verhouding is ongeveer 2:1 van glucose (maltodextrine = 3 tot 17 glucosemoleculen aan elkaar geplakt) en fructose. Top idee dus.

2. Fuelling en Recovery system
De verschillende TORQ systemen bieden precies wat je nodig hebt, op het juiste moment, zonder dat je daar al te veel over na hoeft te denken. Ik vind dat wel handig.
Alle producten uit het Fuelling systeem zijn speciaal gemaakt om je, met die handige 2:1 verhouding zo goed mogelijk te voorzien van energie tijdens je inspanning. Daar zit precies de hoeveelheid energie en elektrolyten in die je nodig hebt. En ze hebben het je ook nog makkelijk gemaakt om te tellen hoeveel gram koolhydraten je binnenkrijgt. Elke TORQ eenheid (een gel, reep of 500mL drank) bevatten allemaal ongeveer 30 gram koolhydraten. Moet lukken dus, dat tellen onderweg. Daarnaast is het Recovery systeem er speciaal voor gemaakt om je zo hard mogelijk te laten herstellen. Zowel in drank- als reepvorm.

3. Ingrediënten keuze
Bij TORQ kiezen ze voor 100% natuurlijke ingrediënten, die ook nog eens fairtrade geproduceerd worden. Daarnaast zijn er geen kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of conserveermiddelen aan toegevoegd. De energie die je uit je TORQ producten haalt, haal je dus enkel uit echte voedingsmiddelen. Ik ben er van overtuigd dat dit helpt bij het voorkomen van maag- en darmproblemen tijdens inspanning.

4. De smaak
Toch niet geheel onbelangrijk, de smaak. Het is logisch dat je misschien niet alles lekker vindt. Gelukkig heeft TORQ in alle productlijnen een ruime keuze aan smaken, zodat er gegarandeerd wat tussen zit dat je lekker vindt. De smaken zijn niet altijd even voor de hand liggend, maar dat maakt ze niet minder lekker. Mijn all-time favourite is de apple crumble, maar ik weet zeker dat je ook positief verrast zult worden door bijvoorbeeld de raspberry ripple gel. Nieuwsgierig geworden? Kom eens proeven in de dichtstbijzijnde TORQ winkel!

5. Dopingvrij
Alle producten van TORQ zijn gegarandeerd doping vrij. Wel zo prettig.

Kortom, TORQ is een goed idee, ook voor jou. Heb je nog vragen over de producten, of heb je inmiddels ook een favoriete smaak? Laat het ons weten!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.