Flitsende Omar en Rieneke; Goede doelen; Emiel en Talisa zonnekoningen; Weert en Leeds – WTJ 512

 


DONDERDAG – Na twee keer vierde en een keer tweede was woensdagavond de zege op de 22e Auto Nol Flitstriathlon Nijkerk voor Omar Brons. De Almeerder was bij het zwemonderdeel, tegenwoordig in het open water van de Arkervaart, al een halve minuut sneller dan de nummer  twee, zwemkampioene Rieneke Terink. Die had op haar beurt een enorme voorsprong op de vrouwelijke concurrentie en dat zou zo blijven tot aan de finish. Zoals hier beschreven, zag het publiek het niet. De Flitstriathlon is in meerdere opzichten een buitenbeentje. Maar vooral door het feit dat de deelnemers om de tien seconden in tijdritvorm van start gaan. Als deelnemer rest je maar één ding: volle bak op de drie onderdelen 500-18,5-5. Toen ook de laatste deelnemer binnen was, werd duidelijk dat Omar gewonnen had. Hij klopte Robert de Korte, die wel de snelste looptijd verwezenlijkte. De masters Cees Colijn en Wim Dokter volgden daarna voor de eerste Nijkerker Leon van Hamersveld en ‘pa’ Peter van Egdom.

Amersfoortse Rieneke was na het zwemmen al 40 tellen sneller dan de later uitgevallen Sandra Wassink-Hitzert (bijna drie wedstrijden in vijf dagen tijd). Met ook nog eens de tweede fiets- en de snelste looptijd was de nationaal recordhoudster 400 wissel/vrije slag ongenaakbaar. Achter Rieneke volgden de twee Annemieken: Veenkamp en Willemze. Femke Huijbreghts eindigde vierde, maar wel beste Nijkerkse. Team Denkafit won de trio-triathlon en wederom deed Team Noah Brethouwer mee.

Logisch want een deel van de opbrengst van het evenement kwam ten goede aan The Lighthouse Sportsfoundation rondom Team Noah.
Wat een goede intiatieven toch steeds weer. Zo werd op Tweede Pinksterdag door Rotary teams meegedaan aan de triathlon in Woerden. Zij haalden daarmee 5500 euro op voor een water- en sanitatieproject in Oeganda. En komende zaterdag aan de Ouderkerkplas natuurlijk de Spierathlon. Veel radio- en tv-publiciteit voor dit evenement met deelname van Olympisch schaatskampioen en ambassadeur Spieren voor Spieren Sven Kramer. Goed dat ook hij met onze sport gaat kennismaken.


En ook in Heerhugowaard werd tijdens de Stad van de Zon triathlon geld ingezameld voor – in dit geval – de Hersenstichting. Net als in Nijkerk was voor de wedstrijd de harde wind een geducht tegenstander, maar het bleef wel droog. In het Meer van Luna gingen de 200 atleten van start. Na een spannende strijd achterhaalde Emiel van Tongerlo tijdens het lopen master Peter-Johan Dillo. In die volgorde kwamen ze over de finish. Het was het derde jaar op rij dat de accountmanager uit Anna Paulowna de wedstrijd op zijn naam schreef. Dit overigens tot zijn eigen verrassing. Derde werd het aanstormend talent bij de junioren Tristan Olij.

In het Park van Luna ging de vrouwenwinst naar Talisa van der Fluit. Ook zij voor de derde keer, maar wel met tussenpozen van enkele jaren. Jessica Glasbergen en Brenda Zwarthoed volgden op zes minuten als tweede en derde. Beste trio was het Van Dijk tot Duin Dierenartsen. Het vernieuwde parcours sprak iedereen aan.

 

 

We hadden nog drie evenementjes open staan. De zwemloop van Trion Nijmegen op de laatste dag van mei. Vrijwel compleet Nijmeegse aangelegenheid met Luc Verhamme en Linda van Vliet als winnaars. Dave Rost deed eerst de halve afstand, won die en stond vervolgens weer aan de bassinrand voor de lange afstand en daarop achter Luc tweede. Dieuwertje Poort was snelste vrouw op de korte.

In Waalwijk was Tweede Pinksterdag een Fun-triathlon over de sprint afstand. Nieuwe namen in de frontlinie: Reinier Vos won voor Thomas van der Kolk en Mark Kleinloog. Bij de masters 50 was good-old Cees Frikkee de snelste met pal achter hem de jongste deelnemer Tobias Martinot uit Etten-Laur als winnaar H14. Broertje Sebastian won bij de jeugd net als Lotte Pijnenburg. Kijken we naar de vrouwen dan bestond de top uit winnares Crystel Gijsberts voor de twee masters Maaike van der Schuit en Monique Haans. Roos Schoonderbeek werd voor eigen publiek vierde. Op de allerkortste afstand deed Britt Schellekens het voortreffelijk.

De Haventriathlon Zeebrugge was een interessante met de nog verkeersvrije A11 als fietsparcours. Nick Thijs en Jolien Vandermoortele waren de Belgische laureaten. Van  onze kant deden Dennis Florussen en Björn van Vliet het goed met resp. een negende en dertiende plaats. Audrey Breur was snelse master en zesde van alle vrouwen. Zelfs in het Amerikaanse Quassy waar de Challenge weer een REV3 is geworden was een Nederlandse deelnemer: Mark van Mechelen werd 40e van de ruim 800 deelnemers. Winst ging naar de Amerikanen David Morris en Bronwen Price-Dierksen.

Het weekeinde met de meeste (37) evenementen breekt aan. Een EK halve afstand, de World Triathlon Series in Leeds en de ETU Cup in Weert. Het is slechts een greep uit de schier onafzienbare lijst met tri- en duathlons van het tweede juniweekend. Omdat het in Nederland is, omdat ze kandidaat voor het EK volgend jaar zijn en omdat het een topevenement is, beginnen we met Weert.

Wat goed is, komt snel. De Stadstriathlon is daar het mooiste voorbeeld van. Pas aan haar achtste editie toe, maar gepokt en gemazeld in het wereldje. Van nationale wedstrijd via het NK naar nu de tweede ETU-Cup race. Wilfried Weekers en zijn enthousiaste team hebben hun zaakjes gewoon goed voor elkaar. Zo’n 2000 triatleten, honderden vrijwilligers en veel toeschouwers komen op het spektakel af. De apotheose vindt zondagmiddag plaats. Bij de mannen doet de top drie van het afgelopen NK mee: Jorik van Egdom, Donald Hillebregt en Menno Koolhaas. Menno was vorig jaar in Weert al derde en is gebrand op een goed resultaat. Jorik won vorig jaar de ETU-Cup Rotterdam en is uiteraard de wereldkampioen beloftes. Elf Nederlandse triatleten bij de elites. Bij de vrouwen zijn dat ook Kirsten Nuyes en Marije Dankelman, de nummer drie van Nederland. Allebei snelle zwemsters. Jony Heerink kan ook ver komen. De vrouwen gaan om 13.45 uur het kanaal in, de mannen om 17.00 uur. De buitenlandse concurrentie komt van Jimmy Kershaw (2e achter Jorik in Rotterdam 2016), David Bishop en de Belgen Tim van Hemel en Neal van Vaerenbergh. Bij de vrouwen zijn dat de françaises Sandra Dodet en de winnares van Weert vorig jaar Leonie Periault.

Eigenlijk hadden we twee Oranjes in Leeds voor de vierde World Triathlon Series, maar Marco van der Stel is ziek geworden  na de race op Sardinië. Jammer want Marco deed hier vorig jaar zijn beste WTS-race ooit: 15e. Maya Kingma is dus moederziel alleen in de Britse stad, waar de broers Brownlee min of meer voor eigen publiek presteren. De 21-jarige Bredase is met een onderbreking van vier jaar toe aan haar tweede WTS. In Hamburg 2013 eindigde ze destijds als 59e. Met de wereldkampioene Flora Duffy aan het vertrek en ook de Britse toppers Non Stafford, Lucy Hall en Jessica Learmonth wordt het allicht een spannende race.

De rest van het weekeind volgt in de vrijdagaflevering, behalve dan de vrijdagwedstrijdjes: de scholierentriathlon van Hoogvliet is vrijdag overdag. Alle scholieren vrij om een triathlon te doen. Top toch? Acteur Johan Buijsman is er ook. Hij kruipt in  de rol van garagehouder Gerard, de rol die hij in de musical De Marathon ook met verve vervuld. Jullie kennen vast de geel-roze shirts waarin de mannen in zowel de film als musical lopen. Vrijdagavond is dan de sprint triathlon van Leidschendam, eveneens met veel scholieren, maar ook ‘gewone’ triatleten. Nou ja: gewoon zijn triatleten nooit.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.