Big news: 3x Olympisch tri-goud in Tokyo; Scholentri Hoogvliet; de lange kalender – WTJ 513

VRIJDAG – Het grote nieuws van vandaag. De Mixed Relays triathlon maakt in Tokyo 2020 deel uit van het Olympisch programma. De spectaculaire estafettewedstrijd, waar al jaren een WK van wordt gehouden leek aanvankelijk weinig kans te maken bij de IOC-bobo’s, maar verrassenderwijs kwam vandaag toch groen licht voor de toevoeging. Onder Nederlandse triatleten zal dit bericht met gejuich ontvangen zijn. Het IOC kondigde vrijdag een aantal nieuwe sporten aan. Naast triathlon mixed relays zijn dat basketbal 3×3, handboogschieten voor gemengde teams, 4×400 meter estafette gemengde teams, BMX Freestyle en gemengde teamwedstrijden in schermen, judo, tafeltennis en 4×100 meter zwemmen.

In augustus 2020 zijn in het Odaiba Marine Park in de Japanse hoofdstad dus drie gouden plakken op triathlon te verdienen. Aan de toewijzing ging een grootse lobby van de ITU en de toptriatleten vooraf. President Marisol Casado is verrukt over het besluit. ,,We hebben er heel hard aan getrokken, temeer omdat het de teambuilding die bij triathlon zo thuishoort tot uiting laat komen. Maar nog belangrijker is dat het aantoont dat mannen en vrouwen samen in competitie uitkomen en dat beide sexen evenzeer bijdragen tot het succes van een team.’’

IOC-president Thomas Bach zegt dat de uitbreiding de Spelen meer jeugdig, meer ‘urban’ maken en ook meer vrouwen toelaten. De Mixed Relays gaat over 300 meter zwemmen, 8 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen. Het is een snelle en onvoorspelbare format, waar atleten maar ook toeschouwers veel plezier aan beleven. Olympisch kampioene Gwen Jorgensen vindt het geweldig om in Tokyo kans te maken op twee gouden medailles. Gwen was belangrijk voorvechter in de campagne om het onderdeel aan de Spelen toe te voegen. Ook de Brownlees, Non Stanford en de huidige wereldkampioene Flora Duffy reageerden opgetogen vanuit Leeds, waar morgen de World Triathlon Series zijn.

 

De 3e Scholentriathlon van TVS’90 eindigt per toerbeurt in Hoogvliet of Spijkenisse. Vandaag was de eerste stad aan de beurt. In het binnenbad van Hoogvliet werden twaalf series basisschool en voortgezet onderwijs los gelaten. Op het Campusterrein met Einstein Lyceum, Zadkine Veiligheidsacademie en Mbo-opleidingen was een finishplein ingericht. Op een groot podium kwamen artiesten als Jebroer en andere rappers bijeen, strompelde acteur John Buijsman een stukje mee in zijn  rol als automonteur Gerard in de musical De Marathon. Maar de echte helden waren toch de honderden deelnemers zowel individueel als trio’s. De ochtendseries moesten nog in de regen beginnen, ’s middags brak de zon door. De beste basisschoolleerlingen waren Tharben Zwanenburg en Leonie Diever, allebei van De Plataan. Beste onder de middelbare scholieren was TVS-atleet Jeroen van der Zee. Lian Kouveld was het beste meisje. Van de docenten legden Marcel Bergwerff en Bernadette de Bruijne het parcours het snelst af. Soms waren er deelnemers nog sneller, maar niet iedereen hield goed zijn/haar rondjes fietsen/lopen bij. Maarten Krol van Mylaps had er een zware dobber aan om alle tijden weer enigszins realistisch te maken, maar het is wel de charme van zulke onbevangen scholentriathlons. Vatos Locos won bij de teams en in het beste docententeam zat onder meer Noeki Klein, Olympisch waterpologoud in Beijing 2008.

Vanavond is de triathlon van Leidschendam, eveneens voor scholieren. Datzelfde geldt voor Weert trouwens, waar een lang weekeinde vol topsport is begonnen.

In het barstensvolle weekeinde valt het EK halve triathlon in Denemarken toch een beetje in het niet. Een week na The Championships Samorin is het ook vreemd dat Challenge het EK organiseert. In het Deense Herning is TeamNL amper vertegenwoordigd. Bij de mannen zijn Jens Frommhold, Andreas Dreitz en Massimo Cigana favoriet.  Bij de vrouwen moet Denemarken wel in de prijzen vallen met Camilla Pedersen, Michelle Vesterby en Maja Stage Nielsen. Daar kan mogelijk de Poolse Ewa Bugdol nog tussenkomen.
Zaterdag 10 juni is de dag van de Spierathlon met Sven Kramer en Ronald de Boer en in het Friese sportdorp Surhuisterveen staat de kwart op het programma. Zondag gaat het in de Stadstriathlon Weert spannen als na de vele series in het voorpogramma van zaterdag/zondag de ETU Cup losbarst. Het belooft mooi weer, dus alle ingrediënten voor een mooi Weerts weekend.

Triathlon kan verder op de halve van Terheijden (35e editie!), de kwart van Lugtenburg, de sprint van Ravestein, de kwart van Ter Apel en de zwemloop van Barendrecht.

Gaan we over de grenzen heen, dan verwachten we mooie strijd op de XTerra van Namen, de Bundesliga race in Kraichgau, de kwart van Hamme, de kwart van Beernem, de run-bike-run Wevelgem, de 1/3e van Bonn en de Bundesliga van Darmstadt. Vergeet ook niet de Ironmans in Cairns en Boulder, de Schlosstriathlon van Moritzburg, de UK Ultimate, de Alpsman Annecy, de Wasserstadt triathlon in Hannover, de Gota Nagasaki Japan en – last but not least – de Challenge Venice.

In de Italiaanse gondelstad verdedigt Dirk Wijnalda zijn titel. Hij moet het opnemen tegen Almere-winnaar Jan Raphael, de Italiaan Alberto Casadei en Per Bittner. Tweede Nederlandse prof is Stefan Overmars. Verder gunnen we Sofie Goos een geweldige Challenge daar. Ironman tenslotte ligt ook op de 70.3 niet stil met races in Kraichgau, Zürich, Eagleman, Takoname en Wisconsin.

Pfffff. Kunt u het nog bijhouden? Anyway: nice weekend en tot zondagavond als de eerste wedstrijdverslagen binnen druppelen.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.