Hitte in Terheijden en Luttenberg; Nog meer Nederlands; Spierathlon en Michel ‘le Alpsman’ – WTJ 515

MAANDAG – Niet alleen een druk weekeinde qua wedstrijden, hier en daar ook een turbulent weekeinde. De hitte en de zonkracht (die nogal hoog was) eiste hier en daar zijn tol. Zo moesten in Terheijden drie deelnemers in de achterhoede met de ambulance worden afgevoerd nadat ze onwel geworden waren. Na het derde incident besloot de organisatie niemand meer de laatste ronde in te sturen. De wedstrijd werd gestaakt, stond in sommige berichten. Da’s een beetje groot woord, want het was grotendeels al afgelopen. Twee van de drie deelnemers mochten zondagavond al weer naar huis, één persoon moest nog een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. De organisatie kreeg na afloop complimenten over de juiste handelswijze. In dit geval hadden nog meer verfrissingsposten geen soelaas kunnen bieden.
 
In Luttenberg moest een traumahelikopter worden ingezet, maar daar was de hitte niet per se de bepalende factor. Tijdens het fietsen kreeg een triatleet uit Nijverdal een epilepsie-aanval en kwam daarbij hard op het wegdek terecht. De man liep een botbreuk in het gezicht op. Ook daar handelde de organisatie accuraat. Iedereen sterkte gewenst met het herstel.
 
Dan maar gelijk naar diezelfde wedstrijden, want in Terheijden was het omlijstende programma gevuld met een kwart en 1/8e. Op de kwart ook vooral Belgen vooraan.  Brecht Reynders won voor zijn landgenoten Kris Jennes en Jorn van Bergen. Snelste vrouw was Paula van der Pouw-Kuiper, die veel progressie gemaakt heeft deze winter. De Roosendaalse Lynn Lossie werd zeven minuten later tweede voor de Zeeuwse atlete Tamara Kuijlen. Op de 1/8e kwamen de Nederlanders dan wel aan hun trekken.
 
 
Rob Musters verlengde zijn abonnement op zeges in Terheijden. Hij liet Tim Jacobs en good-old Niels Koole achter zich. Beste vrouw was Chantal Koole, echtgenote van.
35 keer Terheijden, vergeleken daarbij is Luttenberg met drie edities een groentje. Glenn Wesseling en Annemarie Rustenburg wonnen de achtste afstand. De jeugdwedstrijdjes gingen naar Hugo Overmeen en de als tweede eindigende Aniek Mars. Aniek won vorig jaar ook en verbeterde zich nu vier minuten. In Maasdijk/Oss bestaat het atletiekprogramma met onder meer een marathon al lang, maar sinds enkele jaren is daar een triathlon aan toegevoegd.
 
 
Tom Havekes won voor de vierde keer op rij. Hij liet Luc Verhamme en ‘de snelste prins carnaval van Nederland’ Peter van Liempt achter zich. Nienke van Zoggel won ook al eerder hier. Nu klopte de Berlicumse Ellen Houweling en Rianne Snel. De 1/8e afstand ging naar Leo Gödde en Nicole Voet. Team Ravestein won – uiteraard – de estafette. Uit de Feanster 40 te Surhuisterveen nog melden dat Harmen Stam en Vera Keidel de beste recreanten waren. Anton Theo Borger en Trudy Veenstra mogen zich weer een jaar lang Surhuistervener kampioenen noemen. Trudy won, Anton Theo begon ooit als recreant hier en werd nu tweede. Hij genoot van de vele recreanten uit zijn dorp, die ook zo’n eerste tri-ervaring doormaakten.
 
 
 
Nog zo genieten was het aan de Ouderkerkplas waar de Spieren voor Spieren Spierathlon voor de derde keer gehouden werd. Uitslagen zijn daar niet belangrijk, meedoen telt. En wat een plezier bij de koppels. Steeds meer ouders gaan sporten met hun gehandicapte kind, zo lijkt het wel. 143 teams deden mee. Ronald de Boer en Daley Blind waren fanatieke supporters. De veelzijdige Maaike Head stond aan de start. Zou de Olympisch gouden medaillewinnaar in Rio op de dubbeltwee na haar schaats- en roeicarrière nu ook aan triathlon gaan doen? Ook Joyce Sombroek maakte haar triathlondebuut. De keepster van de gouden hockeyploeg in Londen en de zilveren in Rio deed in het team van Maaike mee. Ze finishten als 15e. Vooruit dan toch maar de top drie: 1.Suus van Nijen; 2.Juul Sauer; 3.Okke Sauer. Nog niet in staat om mee te doen, maar wel prominent op de Spierathlon was Saskia van den Ouden. Na afloop mocht ze mede het ingezamelde geldbedrag bekend maken: 176.534 euro. Fantastisch!
 
 
We komen in Weert terecht, want het voorprogramma van de ETU-Cup loog er niet om. De 2e divisionisten openden het bal in Midden-Limburg. Speciaist XTreme-triathlons Hidde Bekhuis kan het ook op de weg. De Nijmegenaar klopte Remco de Veen en Bram van de Wal. Mooi podium ook bij de vrouwen Tineke van den Berg voor Brenda Schuurkamp en Lucie van Genugten, partner van de winnaar. De 3e divisie werd gewonnen door Stefan de Laat, de 4e divisie door Sander Smeets. Dan de ‘gewone’ kwart met Kevin Sleegers en Boukje Knops. De explosieve sprint was een kolfje naar de hand van Pim Venderbosch en Joyce Caro. De ouder-kid race ging naar Toon Lemmens en Charlotte van Gysel met hun kroost. Zondag ging de caroussel met ruim 1000 deelnemers gewoon door. Jeroen Leuverink en Corine Nelen grepen de macht op de Olympische afstand, Roland de Haan en Maartje van Gestel pakten de sprint. De sterke juniorenrace uit het nationaal circuit ging naar Youri Keulen en Sam Wennink. De mini’s tenslotte leverden winst op voor Gjalt Panjer en Dirkje Lebouille. Weert bood vrijwel iedereen startmogelijkheden.
 
Dat vlakke en snelle werk is niets voor Michel Besseling. Net als Hidde Bekhuis maakt hij bij voorkeur uitstapjes naar bergachtige en dus zware triathlons. De Alpsman in en rond het Meer van Annecy bijvoorbeeld. De Amersfoorter weerde zich knap en deed twee plaatsen beter dan vorig jaar: vierde en ook 40 minuten sneller. De winst ging naar de ongenaakbare Cedric Jacquot, Fransman. Een winnaar op een hele in 12.09 uur. Het zegt genoeg.
Verena Eisenbart won bij de vrouwen. De Duitse deed er 13.26 uur over. Een zesde plaats overall en eerste in haar categorie was er voor Yvonnne Troost, die bij het meetpunt van het Meer haar race beëindigde. Ze was toen 16:24 in de weer. Bij het fietsen maakten de 200 triatleten 4300 hoogtemeters (vier cols van tweede categorie, eentje van buitencategorie de 1670 meter hoge Semnoz), bij het lopen ging het 1300 meter op en af. Michel mogen we met recht de klimgeit onder de vaderlandse triatleten noemen in een race waar toch vooral de Fransen in hun element lijken te zijn.
 
Morgen gaan we vrolijk verder met de races. En nee, we vergeten niets.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.