Geslaagd!; EK-brons voor supermoeder Gerda; races, uitslagen en tri Leidschendam – WTJ 517

Woensdag was ook voor veel afstuderende triatleten een feestelijke dag. Zij vernamen of ze al dan niet geslaagd waren voor de middelbare school. In de meeste gevallen was dat een ‘yes’ en het leverde feestelijke plaatjes op. We vonden die van Nikita van den Ouden de meest uitbundige: vrolijke meid uit het Zeeuwse Rilland, oranje jurkje, sprongetje van vreugde en de vlag uit. Het volmaakte geslaagdenplaatje en meteen symbool voor al onze geslaagde sporters uit tri- en duathlonland. Allen gefeliciteerd en wie een herkansing heeft: veel sterkte, nog even doorblokken en daarna weer lekker trainen.
 
Waar waren we met de wedstrijden gebleven? Het EK CHallenge halve afstand nog even in herinnering roepen. Een dolgelukkige Patrick Dirksmeier uit Duitsland liet zich in het Deense Herning kronen tot Europees kampioen. Hij had het niet verwacht. Camille Pedersen maakte haar favorietenrol waar. Over de Nederlanders hadden we het echter nog niet. De traditie wil dat er minsten één medaille mee naar Holland gaat. Die eer was dit keer weg gelegd voor Gerda Sollie. De 57-jarige Groesbeekse haalde brons op het EK. Ze vond het zwemmen heerlijk, maar het fietsen door de heuvels en sterke wind zwaar. Bovendien kreeg ze nog kramp in de laatste loopronde. Gerda, moeder van zes (!) kinderen (allemaal twintigers)  richt zich nu op het volgende EK, dat in Almere. Daar was ze twee jaar terug al Nederlands kampioene 55+, nu gaat de dierenarts/basispsycholoog voor Europees goud. Een energieke vrouw als je bedenkt dat ze behalve de zes eigen kinderen ook nog eens pleegmoeder is in de crisisopvang.
 
 
Geke Venema ging ook uit van een medaille, maar de F50-categorie was in Herning ongemeen sterk. De Friezin moest genoegen nemen met een vijfde plaats. Verder werd Ingrid Eelkema zesde F35, Laurens de Kroon tiende M30 en Dennis van de Worp 24e M40.
 
Uit die andere Challenge in het prachtige Venetië – met afstand het mooiste decor voor een triathlon – waren naast Dirk Wijnalda (4e) en Stefan Overmars (8e) nog een paar Nederlanders actief. Mark Overtoom werd 15e bij de senioren-amateurs, Wilfred Wever 39e bij de masters.
 
In het Australische Cairns was het zondag te doen. Zowel een Ironman als een 70.3 IM. De Australiër Joshua Amberger won voor het eerst een Ironman en dat in een snelle 8.02 uur, waarmee hij landgenoot Joe Gambles en Braden Currie enkele minuten voorbleef. Bij de vrouwen dook Sarah Crowley zelfs onder de negen uur: 8.58.14. Vier Nederlandse deelnemers, waarvan de in Queensland woonachtige Saskia Jurriaans met een 16e plaats de opvallendste prestatie leverde. Ze werd er tevens tweede F30 mee. Dave Lommen was de beste Nederlandse man op een 167e plaats in 10.19 uur. De 70.3 was minder sterk bezet. Dan Plews en Madi Roberts wonnen. Evert Willeumier was van de drie Nederlandse expats de beste: 255e op ruim een uur van de winnaar.
 
 
De andere Ironman was in het Amerikaanse trainingsoord Boulder. Timothy O’Donnell trok de race naar zich toe in 8.13 uur. De Britse Rachel Joyce klopte de nummer drie van Hawaii Heather Jackson op overtuigende wijze. Drie Nederlandse agegroupers met Niels Oomkes op een 151e plaats in 11.36 uur als beste.
 
Op de 70.3 Ironman van Wisconsin (voorheen een Rev3 wedstrijd) geen Nederlanders, wel de Arubaan Andy Richmont. Hij finisht 264e op 1.20 uur van winnaar Ryan Giuliano, de Amerikaan. Winnares is de Amerikaanse Danielle Vsetecka. Ruim 2400 startende.
 
In het Japanse Centrair Chita Peninsula nóg een 70.3 Ironman en hier het Australische tweetal Ryan Fisher en Laura Dennis dat aan het langste eind trekt. De gisteren genoemde 70.3 IM Zürich was overigens niet nieuw. Het is de vertrouwde race in Rapperswill-Jona, die al voor het tiende jaar deel uitmaakt van het 70.3 Ironman-circuit.
 
De 70.3 IM Eagleman in het Amerikaanse Cambridge (geen studentenstad!) kreeg twee Nederlanders aan de start. Edwin Lohmann werd 138e op een uur en een kwartier van de Australische winnaar Sam Appleton. De vrouwenzege was voor Lindsey Jerdonek.
 
 
Geen Nederlanders dit jaar op de volledige afstand van de Wasserstadt Triathlon van Hannover, waar eerder Eddy Lamers, Thijs Koelen en Christel Muis zegevierden. De winst op deze kleinschalige hele triathlon ging nu naar Ulf Lange en Verena Lipps. Wel op de halve triathlon trouwens: Peter-Jan Mol van Cerberus klasseerde zich als 38e en zesde M45. De winst ging daar naar Maik Sobiech en Katrin Friedrich.
 
 
We eindigen de schier onafzienbare rij met wedstrijdresultaten met de vrijdag reeds gehouden triathlon van TTL in Leidschendam. De 1/8e voor volwassenen werd gewonnen door Jim Doornbosch, die Elmer Jansen en de teruggekeerde Miquel van Tongeren (in jaren negentig een sterk du- en triatleet uit Zeeland)  klopte. Hanneke de Boer-Bouma klopte Linda van Vliet in een boeiend duel. Kirsty van der Geest finishte als derde. Bij de jeugd gingen de zeges naar Stijn laFontaine en Julie den Dekker. Derde jongen was trouwens Robin Schols, die zo’n beetje overal aan de start staat.
 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.