Mark, Maud en Riikka goed in XTerra Namur; Bobs misser in Bonn; Vrijenburgbos en meer – WTJ 516

DINSDAG – Grappig om te lezen hoe ongeduldig onze lezers zijn, omdat bepaalde wedstrijduitslagen nog niet aan bod zijn gekomen. Ja, dat heb je met een weekeinde van 37 wedstrijden. Dat past niet allemaal door één deur. We willen de WTJ’s ook niet al te lang maken en in deze hoogtijdagen van juni zit ik doorgaans al op drie A-viertjes. Snel verder dus met hetgeen hier nog op de stapel ligt.
 
De XTerra in Namen bijvoorbeeld. In twee jaar tijd een grote wedstrijd geworden met veel XTerra-vedetten. Jammer dat we in dit circuit geen Nederlandse wedstrijd meer kennen, nadat een paar jaar Kijkduin de crosstriathlon onderbracht bij XTerra. Maar na een paar jaar wil zo’n commerciële partij ook geld zien en daar is niet iedere organisatie klaar voor. Terug naar de schitterende Citadel van Namen, waar ik in mijn jeugdjaren menig vakantie doorbracht. Drievoudig wereldkampioen Ruben Ruzafa Cueto was in zijn element. In de Maas zwom hij met de beteren mee, op de ATB had de Spanjaard snel een voorsprong van twee minuten op de Zwitser Xavier Dafflon en Yeray Luxem, de Belg. Groter werd het echter niet en dan was er tenslotte de zware Esplanada een stevige trap op de top van de Citadel. De top drie bleef in dezelfde volgorde tot aan de finish. In het ijzersterke veld klasseerde Mark Hamersma zich keurig als vijftiende op zestien minuten van krachtmens Ruzafa. Van de 600 (!) triatleten zaten in de top honderd verder nog: 48.Joost Christiaans (zelfde startnummer 337 als partner Nicole Voet in Ravenstein!); 51.Ferdinand Oldeman; 70.Klaas-Jan Arkema; 76.Marcel Molendijk (triathlonpionier Bosbaan 1982); 78.Lars van der Eerden; 90.Waldo van Hemert. Bij de vrouwen prolongeerde de Tsjechische Helena Erbenova haar zege van vorig jaar. Globetrotter Carina Wasle werd tweede, de Française Morgane Riou derde. Onze vrouwen weerden zich kranig. Maud Golsteyn kwam als zesde op de Citadel aan, Rikka Vreeswijk daar meteen achter en dat was ook goed voor de zege F45. Sanne van Paassen viel helaas uit.
 
Over de 1/3e in Bonn hadden we het zondag al even. Moet een aparte ervaring zijn om 3,8 kilometer ruim binnen het half uur af te leggen. Met de stroom mee in de Rijn gaat het vanzelf, vandaar dat de eindtijden doen denken aan die van Oud Gastel en Aarschot (allebei 1/3e maar daar wordt 1,3 kilometer gezwommen). De Duitsers waren superieur met Horst Reichel en Verona Walter voorop. Sandra Wassink-Hitzert werd maar nipt geklopt. Dave Rost was niet alleen tiende, ook eerste H45. Maarten Vermeulen finishte 24e en Bob Martens noemde Bonn een van de mooiste triathlons ooit gedaan, maar hij maakte wel de grootste blunder in zijn carrière door eerst in het midden van de Rijn te zwemmen om maximaal te profiteren van de stroming. Toen hij bij de Kennedybrug eruit moest stappen, was het te laat: hij was er tien meter voorbij en kon met veel pijn en moeite tegen de stroom in aan de kant komen. ,,Zonder de helpende hand van een vrijwilliger was ik nu in de Noordzee terecht gekomen.’’ Altijd lachen met Bob. Hij werd 28e overigens. De M70-zege ging uiteraard naar Hans van der Linden. Ook voor hem was het een bijzondere ervaring. Bij de vrouwen eindigden Heleen Moes en Ann Kuijpers 31e en 32e.
 
We gaan naar de laatst overgebleven Nederlandse wedstrijd van afgelopen zondag. De Vrijenburgbos zwemloop nabij Barendrecht. 010 SwimExperience houdt in de aanloop naar het WK Rotterdam een groot aantal kennismakingsevenementen. Deze zwemloop was er daar een van. Maarten Bakker won voor Hidde Weersma en Olaf Brouwers. Joyce van ’t Hof, Patty Kuiper en Naomi Streefkerk kwamen in die volgorde binnen over de halve afstand. De jeugd-zwemloop ging naar Robin Schols en Indy Konings. Bas van den Nouwelant en Jorinde Hettich wonnen de mini-afstand. Of eigenlijk het meisje voor haar, dat haar naam vergat door te geven…
 
De 70.3 Ironman Zürich is een nieuwe op de almaar uitdijende IM-kalender. De Zwitserse wedstrijd kreeg dankzij de Helveten een sterke bezetting en Ruedi Wild en Daniela Ryf als ‘thuiswinnaars’. Wild pareerde alle aanvallen van de Zuidafrikaan James Cunnama. Sven Riederer grossiert nog steeds in bronzen medailles. Na twee Olympische nu ook in de Zürich 70.3. Beste Nederlander was de in Zwitserland woonachtige fysiotherapeut Anton Smit, vorig jaar nog op Hawaii. Anton werd 188e en zevende M45. We tellen de als vierde eindigende Jan van Berkel niet meer mee voor TeamNL. Beste Oranje-dame was Mariska van Wengen op een 155e plaats een daarmee achtste F45. In totaal 38 Nederlanders beleefden de Züricher primeur.
 
 
Van Kraichgau kwamen al wel de topprestaties in WTJ 514 van zondag voor. Bas Diederen vijfde, Yvonne van Vlerken tweede. ’s Lands sterkste duo op de lange afstand weet gelukkig nog lang niet van ophouden. Drie jaar is Kraichgau nu Ironman na eerst zes jaar als Challenge gefungeerd te hebben en ook twee keer het EK in huis te hebben gehad. Het was de vierde overwinning van Sebastian Kienle voor eigen publiek. Laura Philipp won voor het eerst, terwijl de geheel in roze gestoken (inclusief fiets) Yvonne al voor de vijfde (!) keer een podiumplekje innam. Er waren meer prijswinnaars trouwens. Zo was Concetta Pichierri eveneens goed voor een tweede plaats, maar dan F45. Concetta werd 28e in totaal. Op een 36e plaats finishte Esther van Duijnhoven, tevens vierde F45. De Almeerse Ingeborg Schoonackers veroverde een derde plaats bij de F60-categorie. Bij de mannen was na Bas tweede Nederlander zijn bijna naamgenoot Luc Dieteren, tevens vierde M55. Daarna volgden Bas Groothedde en een puike prestatie leverde ook Erwin Kwakernaat (zoon van) van Team4Talent, vierde Nederlander en 237e op een totaal van 1865, waaronder 68 ‘dutchies’.
 
 
Saillant detail: Erwin fietst op de tweewieler, waarmee Bas tot vorig jaar uitkwam voor het team. Dat het een snelle bolide is, moge duidelijk zijn: Erwin was slechts 12 minuten langzamer dan de voormalig kopman van het team en een minuut sneller dan Yvonne! Teammaatje Coen Barten debuteerde ook voortreffelijk trouwens.
 
Ook bij onze Oosterburen was de Aachsee triathlon van Bocholt. Niet met de grootste namen, wel prachtig georganiseerd. De halve afstand ging naar Alexander Janitzki, die als enige net binnen de vier uur bleef. Holtenaar Mark Muller werd zeven minuten later als nummer drie binnengehaald. Marco van Dijk was 15e en eerste M50. Eén van de weinige profi’s was Mareen Hufe. De Duitse won dan ook overtuigend. Twee Nederlandse vrouwen in de top tien: Marian van Hilst zevende en Dorothé Vrieze tiende, daarmee respectievelijk tweede F45 en winnares F50. Ook de prestaties van Mieke Prins (12e) en Anneloes Zuiderveen (15e) mochten er wezen. Op de Olympische afstand ging de winst naar Cindy Brussé en werd Edwin Wentink derde. Fenna Heijnen finishte als vijfde, Anne Oltvoort en Welmoed Meindertsma negende en tiende.
 
De laatste (voor vandaag) is de Internationale Double Ultra triathlon eveneens in Duitsland, in Emsdetten om precies te zijn. Ik dacht dat de dubbeles, driedubbeles etc. waren uitgestorven, maar aan deze race deden liefst 59 kilometervreters mee. Winnaar werd de Pool Robert Karas, die wel vaker extreme races doet en dat alles in 19.44 uur. De Belg Kenneth Vanthuyne werd op 1.40 uur derde. Enige Nederlander was John Roring van TC Twente. De Tukker deed over het zwemmen, de 76 rondjes (!) fietsen en de 60 rondjes lopen 26.28.39 uur. Dank Remko Siers voor het doorgeven onder het kopje ‘in het kader van zware wedstrijden’.
Tot morgen. Met – geloof het of niet – nog meer recente wedstrijduitslagen….
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.