EK naar Weert; Azuurblauw meertje; Rachel en Maaike in Bundesliga; Epinal – WTJ 518

DONDERDAG – Alle eer vandaag aan de Stadstriathlon van Weert. In de race om het EK triathlon 2019 versloeg het tegenkandidaat Kazan uit Rusland. Ik had nog nooit van de triathlon in Kazan gehoord, maar ze maakt deel uit van het populaire Ironstar-circuit. Maakt niet meer uit. Nederland staat qua organisatiegraad enorm hoog genoteerd bij tal van sporten en dat bleek vandaag weer met de toekenning van de Europese titelstrijd in de Limburgse stad. Renato Bertrandi, de Italiaanse voorzitter van de ETU maakte dat vandaag na afloop van het congres in Kitzbühl bekend. Daar wordt komend weekeinde het EK gehouden. Vreugde in het Nederlandse kamp bij voorzitter Wilfried Weekers, bij burgemeester Jos Heijmans (oorspronkelijk uit mijn geboortedorp Welberg afkomstig), bij sportgedeputeerde Ger Koopmans (bekend van Ironman Maastricht) en bij de NTB-bestuurders Wim van Ooijen en Martin Breedijk.
 
De burgemeester vond het binnenhalen goed voor Weert, Limburg, Nederland en de triathlonsport. En de NTB-preses zei: ,,De organisatie van dit grote evenement draagt ook bij aan de invulling van onze plannen om meer jeugd aan het bewegen te krijgen.’’
 
foto Mario Nuyes
 
Het EK 2019 wordt van 5 tot en met 9 juni 2019 gehouden. Te beginnen met een openingsceremonie en ETU-congres en randactiviteiten op het gebied van breedtesport. Startlocatie zal ook dan dat fabelachtige Blauwe Meertje zijn. Fascinerend trouwens hoe blauw die zandafgraving is. Foto’s en film tonen een azuurblauw meer. Bij het mooie weer van de laatste weken waan je je op Aruba. Toch is het gewoon Midden-Limburg. Het dagstrand gaat aanstaande zondag open voor het grote publiek. De triatleten hadden dus de primeur van het dagstrand en azuurblauwe zwemwater. Schitterend en wat zal dat mooie plaatjes opleveren bij het EK in 2019.
Hopelijk is dan Maaike Caelers in eigen huis ook van de partij. Stel je voor Marco van der Stel en Maaike Caelers Europees kampioen triathlon 2019. Het kan zo maar.
 
 
Nu was Maaike wel actief, maar niet in haar woonplaats. De Weertse is gek genoeg nog maar zelden op de eigen Stadstriathlon uitgekomen.
Alle vaderlandse favorieten in één wedstrijd gieten, lijkt een onmogelijke opgave. Weert had een prachtig veld, maar de twee vrouwen die de laatste  zeven jaar internationaal aan de weg timmeren waren er helaas niet bij. Ze hadden verplichtingen aan hun Duitse formaties in de 1e Bundesliga van Kraichgau, daags voor de 70.3 Ironman. Het ging om Rachel Klamer en Maaike Caelers. Rachel, koud terug van haar avontuur op de halve in Samorin, werd in de Duitse stad prachtig tweede achter de sterke Duitse Olympia-ganger Laura Lindemann. Maaike was slechts 20 tellen later goed voor de vijfde plaats. Uit Weert nota bene, maar jammer genoeg is Maaike in eigen stad nog niet zo gek vaak van start gegaan.
 
 
In het Franse Epinal was het jaarlijkse buitenlandse uitstapje van de Gastelse triathlonvereniging TOGA. Op de door Romain Maurel gewonnen kwart afstand was Jan Moerings op een 47e plaats beste Nederlander. Jurgen Lazaroms werd 55e en Koen van Elteren 82e. Met een 15e en 16e plaats voor Vahalis-triatleten Peggie Wierda en Carin van den Bosch in de Schlosstriathlon van Moritzburg in een door Manuela Suss gewonnen race sluiten we de lange reeks wedstrijduitslagen af. Sebastian Guhr won bij de mannen en Han Boselie was op de 77e plaats beste landgenoot.
 

 
Niet helemaal, want het NK voor militairen was woensdag ook op Flevonice. Maar liefst 175 wapenbroeders en –zusters bijeen en als winnaar Willem de Vos van het Defensie Helikopter Commando en kapitein Andrea Jochems. Willem was vijf minuten sneller dan vorig jaar. Andrea zes. Ze snelde vrijwel alle mannen voorbij, in militair jargon heet dat ‘chicken’. Meer informatie volgt.
 
We moeten toch zo stilaan gaan voorbeschouwen. Zaterdag is het TriAmsterdam, de vervanger van ICAN (maar die naam gebruiken we niet meer) en ook de 20e Beach Challenge Kijkduin, de oudste crosstriathlon van ons land. Edo van der Meer, Christiaan Solleveld en Glenn Wesseling zijn kansrijk voor de zege. Specialisten als Joost  Christiaans en Ferdinand Oldeman zijn er ook. Net als de sterke Belg Tim van Daele en oud-winnaars Johan Neevel en Machiel Ittmann. Bijzonder is de deelname van meervoudig winnaar Rob Barel, die weliswaar in voorbereiding is op Ironman Nice, maar de jubileumuitgave niet wil missen. De organisatie is vereerd met zijn deelname en je weet het met Rob maar nooit. Silvia Brouwer won vorig jaar en de Friezin is wederom favoriet. Maar ook Ingrid van Lubek – net als Rob deelnemer aan de eerste triathlon op de Spelen 2000 – is van de partij. Fietsen doen de deelnemers door de vele badgasten bij mooi weer overigens steeds meer in de Puinduinen. Laura Hak en de Haagse Chantal Ruegg willen eveneens een podiumplaats bemachtigen. Op de korte afstand is de deelname van Lisa Westerhof weer gegarandeerd. Lisa is voormalig wereldkampioene zeilen in de 470-klasse en zilveren medaillewinnares op de Londense Spelen van 2012. Lisa is KLM-pilote. Behalve in de lucht is ze ook op het strand en in/op de zee in  haar element.
 
Morgen ook over het EK, de vele 70.3 Ironmans en TriAmsterdam, Speedman Groningen en Aalten.
 
 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.