Hein; EK goud voor Jetze; Nat Kitzbühl met blije Rani en Quinty; NK militairen en voorbeschouwing -WTJ 519


VRIJDAG – Twee keer in mijn leven heb ik Hein Verbruggen ontmoet. Het was bij het EK halve triathlon in Stein 1988 waar hij zijn goede vriend en wedstrijdleider Wim Jeremiasse (op jonge leeftijd verongelukt op de Weissensee) bezocht en een tweede keer was hij op persoonlijke titel in Holten. Het waren korte oppervlakkige gespekjes. Verbruggen had het niet zo op met journalisten en ik was niet zo van de bobo’s. Dat laatste is gebleven. Ik zie te vaak op foto’s sportbestuurders aan rijkelijk gevulde buffetten of in vijfsterren-hotels. Het zal wel te maken hebben met het feit dat wij – na een lange dag – speakeren nog wel eens de hond in pot vinden. Niks mis mee, maar wat doet een bobo eigenlijk buiten wat medailles omhangen en netwerken? Samen met Marisol Casado stapte ik in 1989 in het ETU Information Committee. De EK’s in Cascais, Linz enzovoorts meegemaakt, maar het voelde niet goed. Ik sla liever mijn tentje op en zoek een eettentje uit. Marisol is de hoogste ITU-baas en IOC-lid voor Spanje. En ik speaker een eindje in de rondte. Ieder z’n meug. Hein Verbruggen, die heus goede dingen heeft gedaan, overleed deze week na een langdurige ziekte. Hij werd 75 jaar.

foto Christie Brouwer

Naar de sport, want het EK in Kitzbühel is in volle gang. We hebben nauwelijks tijd gehad het EK aan te kondigen al kwam het nieuws dat Weert over twee jaar aan de beurt is natuurlijk wel heet van de naald op onze site. Maar vandaag moesten voor dag en dauw onze paratriatleten aan de bak. Terwijl de regen met bakken uit de Tiroler lucht kwam, kwam het Oranje-kamp meteen in de juiste stemming. Jetze Plat maakte zijn favorietenstatus meer dan waar. In een weekeinde waarin Jetze zondag bovendien nog de 70.3 IM Luxemburg doet, was de ook in Oostenrijk populaire handbiker/paratriatleet de eerste die binnenkwam en dus zijn titel prolongeerde.

foto Christie Brouwer

Voor Geert Schipper waren de druiven even zuur. Hij kreeg een penalty van 10 seconden en dat heeft hem mogelijk de bronzen plak gekost. Elf seconden na de Italiaan Achenza kwam Geert als vierde aan.  Ook Geert vertrok met vliegende vaart op weg naar Luxenburg, waar zondag de IM 70.3  wacht. Vanuit de zwemwereld is Margret Ijdema ook met triathlon begonnen. De paratriatlete debuteerde op het EK (sowieso op een internationale triathlon) met een verrassende vierde plaats op tien minuten van de Britse Jade Jones.

foto Christie Brouwer

De visueel gehandicapte Daniel Knegt werd samen met guide Koen de Leeuw zevende op een kleine vijf minuten van de Britse winnaar Dave Ellis. Het Oranje-duo was met name op de tandem goed bezig. Maurits Morsink heeft in de PTS2-groep grote moeite met het zwemnummer. Daar laat de Rotterdammer eigenlijk alles nog liggen, want de halfzijdige spastische topwielrenner noteerde daarna veruit de snelste fiets- en looptijd. Maar na het zwemmen in de 23,1 graden warme Schwarzsee lag de latere Europees kampioen Andrew Lewis (GB) al bijna 8 minuten voor.


Vroeg in de middag stonden zestig juniores op het start-ponton voor hun EK sprint afstand. Het werd een feest voor zeker twee Nederlandse meisjes. Rani Skrabanja kwam met een smile van oor tot oor als zesde over de streep. De Limburgse was als vijfde uit het water, hield keurig stand in het tweede fietsgroepje en liep vervolgens een sterke 5 kilometer.

Een soortgelijke ervaring had Quinty Schoens, die dankzij de derde fietstijd op een negende plaats binnen kwam. De meiden verbeterden zich ten opzichte van vorig jaar met liefst dertig plaatsen of meer. Voor debutante Joyce Caro was een 42e plaats weg gelegd. Dus zit ook Joyce volgend jaar bij de eerste tien.
Veel gouden plakken op vrijdag voor de Britten, want ook bij de elite vrouwen was het 1 en 2 voor United Kingdom. Jessica Learmonth en Sophie Coldwell zorgden voor de Britse dubbelslag. Het deed een beetje denken aan twintig jaar geleden het EK ook in Oostenrijk toen Wieke Hoogzaad en Ingrid van Lubek 1 en 2 werden. Helaas was dat vandaag onmogelijk.

Oranje schitterde bij de vrouwen, merkwaardig genoeg, door afwezigheid. Learmonth won eerder dit jaar al de ETU-Cup van Gran Canaria, Coldwell die van Quarteira. Brons was er de Italiaanse Alice Betto, zoals ze ook vorige week in Leeds al derde werd. De elites sloten de eerste sportdag in Oostenrijk af.

Morgen kijken we uit naar de junioren met Youri Keulen, Finn Timmermans en Niek Heldoorn. En uiteraard naar de apotheose, de elite heren waarin Marco van der Stel er alleen voor staat. Marco was vorig weekend niet fit genoeg om aan WTS Leeds mee te doen. We spraken hem deze week in Kitzbühel. ,,Gelukkig voel ik me weer een stuk beter. Vorige week nauwelijks iets kunnen doen door overgeven en diarree. Met pijn in mijn hart Leeds af moeten zeggen, want daar ging het vorig jaar voortreffelijk (15e, WvdB). Het bleek de juiste beslissing toen ik van vrijdag- of zaterdagnacht weer moest overgeven. Sinds zondag weer kunnen trainen en wat spanning op het lichaam kunnen zetten. Het is nu even afwachten hoe dat gaat bij een volledige inspanning van twee uur, maar ik heb er wel vertrouwen in. Er staat een goed veld met redelijk wat uitgesproken zwemmers. Kijken of we meteen met een groepje weg kunnen komen en dan op zoek naar de goede loopbenen. Maar belangrijkste is dat ik me weer fit voel en alle voeding kan nuttigen en binnen houden.’’ Op de vraag hoe hij het in zijn eentje moet bolwerken, haalt Marco de schouders op. ,,Dat maakt niet heel veel uit. Uiteindelijk is het in de voorbereiding jammer dat er geen andere Oranje-jongens zijn, maar in de race ben je toch altijd op jezelf aangewezen. Het blijft een individuele sport. Het EK in Weert prikkelt wel extra om er tegen aan te gaan.’’
Favorieten zijn Fernando Alarza, de Russische broers Polyanskiy, de Portugezen Joao Silva en Joao Pereira, de Zwitser Andrea Salvisberg en de Azerbedjan Rositslav Pevstov. Om 13.30 uur gaan de junioren, om 16.00 uur de elites de Schwarzsee in.


Het regent kampioenschappen want donderdag was dus het militaire kampioenschap in Flevonice. De winnaars waren Willem de Vos en Andrea Jochems. Willem klopte Wim Korving met anderhalve minuut. Brons ging naar Mark Hulzebos. Andrea had een walk-over op Marloes Voorhout: 17 minuten. Toch gaan beiden naar het WK later dit jaar opm 6 augustus in het Duitse Warendorff. De selectie gaat erheen onder leiding van Rik van Trigt. De sprint afstand ging naar Rob de Greeff en Chantal Heeregrave.


Nationaal is naast de Fusion Beach Challenge vandaag de ‘vernieuwde’ Tri Amsterdam te doen. We zullen de naam van het teloorgegane evenement hier niet meer vermelden, het degelijke team van Lars Vreugdenhil en zijn mensen zullen die smet snel wegpoetsen. Zwemmen is aan de Amstel bij Park Somerlust. Wissels en finish even verderop bij roeivereniging RIC. Op het programma staat een halve en Olympische afstand. Olympiër Eric van der Linden lijkt kansrijk met onder meer Omar Brons, Daniel Nagel en Kevin Gideonse als tegenstanders. Anne Stellaard, Els Visser, Tracy Marksham en Darinka Oslak maken kans op de vrouwenzege.
Zaterdag is de allereerste triathlon Nijmegen met zwemmen in de Spiegelwaal, fietsen en lopen eromheen en finish aan de Lentse Warande. Vanaf de Waal heb je dan een magnifiek uitzicht op de Gelderse stad. De kids gaan al om 9 uur van start, om 12 uur is een duathlon, daarna de recreanten voor een sprint triathlon en om 17 uur dan de wedstrijd: twee keer een 1/16e triathlon achter elkaar afleggen. Een unieke format dus, die zich op een heel compact gebied op en rondom het Stadseiland Veur Lent afspeelt. Over de deelnemers laat de Nijmeegse organisatie nog niets los.

Zaterdag is ook de eerste 1/8e triathlon van Goeree Overflakkee. Om 11 uur gaan ze in Herkingen (waar in 1991 het NK Dirksland werd gehouden) te water. De organisatie ligt bij ZV de Gooye in samenwerking met enkele (oud-)triatleten. Hoewel naast zijn deur, staat Ruud toch niet aan de microfoon. Hij is – zoals gebruikelijk – in Amsterdam.

Kort voor Holten is altijd het kleine triathlonbroertje in Rijssen aan de beurt. Het is de zilveren editie van de Pouw-triathlon en die krijgt cachet door zes trio-teams met deelnemers uit de allereerste editie van 1993. Zwemmen in het 22 graden warme zwembad. Favorieten hier Luc Verhamme, Klaus Schlüter, Edwin Ruumpol, Edwin Ophof, Peter van Grootheest, Sarah-Lynn Reuver en Andrea Bruijnes. We beginnen in Rijssen om 9.45 uur. De speciale reünieserie begint om 12 uur precies.

Op Vaderdag is de tweede GUV kwart triathlon van Aalten. In en rond de Slingerplas (19 graden) komen de triatleten bijeen. Favorieten in Aalten: Leo Gödde, Rinse van de Ouweelen, Bernard Hilferink en Marian van Hilst. Vorig jaar ging de primeur naar Eddy Lamers en Grietje Hoogerkamp.
Maar je kunt ook naar het hoge noorden rijden voor de Runnerswold Speedman Groningen. Met Erik Schröder, David van Oosten, Jort van Zutphen, Marian Andringa en Franciska Schutter kan het in de door gaswinning zo gedupeerde provincie spannend worden. GVAV Rapiditas tekent voor de organisatie op en rondom sportcentrum Kardinge. In het verleden organiseerde de club twee keer hete NK sprint. De 1/8e is ook goed bezet, want daar wordt opnieuw het Nederlands Studenten Kampioenschap op uitgevochten. De laatste in de reeks nationale wedstrijden is al weer de 32e uitgave van de A en S triathlon Nederhorst den Berg. Ik denk dat we de tweeling Daan en Tim Jacobs wel als kanshebbers mogen betitelen.


Het buitenland ook nog? Heel kort dan. Yvonne van Vlerken gaat op voor Challenge Heilbronn, er zijn 31 Nederlanders op het EK 70.3 Ironman in het Deense Elsinore (beetje raar, 1 week na EK halve Challenge in hetzelfde Denemarken). Medaillekansen liggen er voor Sander Smeets, Claudia Striekwold, Janien Lubben en Jeanet van Woudenberg.

Dan is Joop Schwalbach zaterdag druk doende met de Celtman in Schotland en eindigen we met het mooie bericht dat Mark Oude Bennink eindelijk terugkeert in competitie.

Mark doet de Steelman in het Duitse Steiinbeck, een soort 1/3e afstand. Welkom terug Mark en veel succes. We gaan je weer volgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.