Laatste dag EK; Mark is terug als Steelman; Sandra derde in Caveman;  de 70.3 IM’s – WTJ 523

 


MAANDAG – Het EK in Kitzbühel ging ook zondag nog even door. Nat begonnen vrijdag werd het steeds mooier weer in Oostenrijk. De Mixed Relay wordt vanwege Tokyo 2020 steeds interessanter, maar met alleen Marco van der Stel was het moeilijk meedoen. Denemarken won verrassend voor Frankrijk en Rusland. Bij de junioren werd Hongarije Europees titelhouder, Nederland finishte als elfde van de 17. In de formatie losten Rani Skrabanja, Finn Timmermans, Quinty Schoens en Niek Heldoorn elkaar af. Omdat Martijn Keijsers net als vorig jaar in Lissabon toch al mee was voor de pr-zaken, deed hij zondag mee bij de M35. Het leverde hem een elfde plaats op. Mooi om tussen die agegroupers nog de eerste Olympisch kampioene Brigitte McMahon de titel F50 te zien halen, Norbert Domnik ook en Vladimir Polykarpenko. Overigens was ook Vanessa Fernandes bij de elites weer van de partij, maar ze haalde de finish niet. De Britten en Portugezen haalden de meeste medailles op. Het is Portugal gegund, nu het land in mineur verkeerd door de rampzalige bosbranden. Kitzbühel was organisatorisch goed, maar Weert doet ’t straks beter.
 

Veel 70.3 Ironmans, maar eerst naar een kleinere wedstrijd, de Steelman. Niet de Amerikaanse, maar de Duitse. In Steinbeck maakte Mark Oude Bennink eindelijk zijn seizoenstart. Blessures, te weinig trainingsuren. De Oldenzaler besloot wat later in te stappen dan gebruikelijk. Het was meteen raak. Toegegeven de race kende geen superbezetting – Mark won met zeven minuten voorsprong op Till Schaefer – maar het zal voor Marks moraal allicht goed zijn. Ook André Winkelhorst (6e) en Stefan Oostland (7e) scoorden goed. Was Mark het bij de mannen, Mareen Hufe was veel te sterk bij de vrouwen. Renate Post van triteam De Boks werd fraai derde, weliswaar op een half uurtje van de Duitse topper.
 
Een leuke nieuweling, alleen al om de naam, is de Caveman in het Belgische Kanne. Het grensdorpje staat bekend om zijn Mergelgrotten vandaar de naam. Bij de 14 kilometer lopen kwamen de atleten echt door de grotten, zoals er vroeger in Han ook eens op een triathlon gezwommen werd in de grotten. Het mooie is dat er weer een 1/3e triathlon bij gekomen is zodat we nu met Bonn, Aarschot en Oud Gastel kunnen gaan kwartetten. Tom Suetens ziet zijn naam voor altijd aan het begin van de erelijst staan. In het Tommenduel klopte hij vriend Mets. Aardig wat landgenoten woonden de primeur bij. Amsterdammer Roy Lagerburg klasseerde zich op een achtste plaats als beste, Bob Martens maakte nu geen fouten en werd twaalfde en Roosendaler Bas Mertens spaarde zich niet voor Gastel en werd 20e. Jos Broeren won het mannen 50-klassement en bij de vrouwen was er een prima derde plaats voor Sandra Wassink-Hitzert, die alle Urban TriSport Series doet.
 
Sandra kwam nog wel als eerste uit het Albertkanaal. Danielle Riem werd keurig vierde, maar de winst was voor de vrouwelijke Tom Dumoulin onder triatleten Stefanie Adam.
 
Even verderop was het dus zondag bal op de 70.3 Ironman van Luxemburg. Het was een ware Hollandse invasie met 211 deelnemers (vorig jaar trouwens 273, geeft wel aan hoe populair deze wedstrijd in ons land is). Over de toppers hadden we het zondag. Opvallend verder de winst voor Jan Blokland (nog zo’n fietsbeest) bij de M50, de vierde plaatsen voor Barry Dooper (M45), Michael Raaijmakers (M40) en Huib van Engelen (M55). In de tweede helft van het massaveld finishte Gerard Bank als tweede M60. Bas Parinussa was de zevende paratriatleet. We gaan er vanuit dat zowel ‘Superman’ Jetze als Bas hun tickets Hawaii kunnen boeken. Genoeg ereplaatsen ook bij de vrouwen. De winst F65 ging naar TVS-atlete Yvonne Hijdra, Annemarie Rustenburg werd tweede F25, Lenny Karsmakers Nuesser tweede F35. Sonja Verhage volgde haar als derde. Voor Corine Nelen was een 18e plaats totaal, tevens vierde F30 weggelegd. Mooie Berber Bergsma finishte vierde F25, Yvette van Wegen was vijfde F45.
 
In het Italiaanse Abruzzo Pescara waren maar twaalf Nederlanders op 1086 deelnemers. De 70.3 Ironman Italië ging naar oud-wereldkampioen Cyril Viennot voor de Zwitser Kung (ooit de halve van Almere gewonnen) en de Spanjaard Moreno Molins. Remmert Wielinga deed goed mee op een zestiende plaats en de negende plaats M18 was voor Tom van der Kolk. Een close finish bij de vrouwen op het door de sterke stroming ingekorte zwemparcours van deze triathlon. Tussen Lisa Hutthaler en Camilla Lindholm zat slechts drie seconden. Tine Deckers groeit naar een topvorm. Ze werd derde.
 
Niet te hard roepen dat het EK 70.3 Ironman in het Deense Elsinore ons niets bracht. Want Janet van Woudenberg haalde opnieuw een internationale titel op. Ze won in de F65-klasse. Marcel van Thiel greep er net naast bij de M60. Janien Lubben en Claudia Striekwold eindigden respectievelijk op een zesde en achtste plaats bij de dertigers. 30 Nederlanders maakten dit EK mee en op één na finishten ze ook.
 
Morgen gaan we de vraag beantwoorden: wat hebben Rick de Leeuw van de Amsterdamse rockband Tröckener Kecks en oud-profwielrenner Lieuwe Westra met triathlon?
 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.