De Kecks en Lieuwe Westra in triathlon; Zwarte Panter Stef wint Zomerspektakel – WTJ 524


DINSDAG – Zoals gezegd. We zouden terugkomen op twee opmerkelijke namen, die kennelijk iets met triathlon hebben. Rick de Leeuw, tot 2001 zanger van de legendarische Tröckener Kecks, was zondag de hekkensluiter in de triathlon van Kortrijk. Had het nooit achter de rock-zanger gezocht, anderzijds lees ik op zijn Wikipedia dat hij in 2005 de marathon van Berlijn voltooide en in 2011 de volledige Ronde van Vlaanderen fietste en een jaar later zo goed als alle Pyreneeëncols. Maar zwemmen was duidelijk niet Ricks ding. Daar zag hij de tegenstanders al never nooit meer terug. Maar mijn bewondering voor zijn prestatie en alles wat hij op muziekgebied heeft gedaan is er alleen maar groter door geworden.  En met collega Hans ben ik hartstochtelijk fan van de Kecks geweest. Dat verklaart veel. Kortrijk werd trouwens gewonnen door Vincent Vandewalle en Sofie Hooghe.
In het hoge noorden op de Speedman stond plots Lieuwe Westra aan de start. De oud-profrenner van Astana zag het afgelopen winter helemaal niet meer zitten in het métier en zette de fiets aan de kant. Maar zie, It Beest klom in Groningen uit een diep dal. Tuurlijk was hij kansloos bij het zwemmen. Lieuwe verliet als 57e op tien minuten achterstand het water maar met de derde fietstijd en een goed loopnummer rolde  er toch een 18e plaats uit. Maar belangrijker nog : hij had weer plezier in sporten. ,,Man het is  zeker dertig jaar geleden  dat ik gezwommen heb. Maar wat is dit leuk zeg.’’ Lieuwe werd door de meeste deelnemers niet herkend, hij oogde wat zwaarder. Daar gaat hij wat aan doen. Over anderhalve week start hij in Stiens al op de Olympische afstand. ,,Ik fietste nu nog niet heel hard. Ik doe dit voor de lol’’, aldus de tweevoudig landskampioen tijdrijden. De sprint werd gewonnen door Anton Stempher. Beste vrouw was Lisette van der Vegt.
 
De kwart afstand ging toch weer naar topzwemmer Erik Schröder, momenteel de beste man in de noordelijke provincies. David van Oosten en Jort van Zutphen bleven ook nog binnen de twee uur. Franciska Schutter had na het zwemmen al een flinke voorsprong en stond die in het verdere verloop niet meer af. Marjan Andringa-van der Woude en Corien Wegkamp waren gedurende de race ook snel safe van de plaatsen twee en drie. De estafette ging naar Elvira Jonkers, Jesse Kwakman en Hans Popken.  Groningen is ook vaak gastheer van het Nederlands Studentenkampioenschap. Op het podium stonden dit keer Niels Grote Beverborg, Klaas-Jan Arkema en Thijs Wiggers. De beste studente was Sophie van der Most voor Marleen Meij en Fenna Heijnen.  De 3e Divisie Noord ging naar Rutger Stottelaar, die routinier René Poppe en Melvin Welsink maar nipt voor bleef. In de jeugdseries ging de winst naar Olaf Jan Bosscher, Colet de Ruiter, Minne Bus en Britt van den Hoven.
 
De laatste race, die hier nog niet stond was het NK oftewel Nederhorst den Berger kampioenschap. Stefan Overmars vond dat die titel niet op zijn imposante erelijst (en schouders) mocht ontbreken ook al was het dan een week na Venetië. Maar Stef is in de winning mood. Hij pakte al meerdere zeges en ook het 32e Zomerspektakel reeg hij aan de zegekar. De journalist ter plaatse had superlatieven te kort om de kracht van Stef te beschrijven. Hij gaf hem de bijnaam ‘Zwarte panter’ mee. Tussen de vele foutjes in het artikel, onthouden we toch deze bijnaam ook al is hij oorspronkelijk van de legendarische Zeeuwse doelman Frans de Muncl. Mooie race daar in Nederhorst trouwens met Ricardo Scholten op een tweede en youngster Tim Jacobs op een derde plaats.
 
 
De Weesper meisjes deden het ook voortreffelijk met een echte hattrick: Deborah Schouten voor Paula van der Pouw-Kuiper en Fenna den Hollander. Team Familie won de trio-triathlon.
 
 
Pech dus voor Yvonne van Vlerken, die onderuit ging in de Challenge Heilbronn en met de duim omlaag zitten op de Duitse klinkertjes de race voor gezien hield. Roth komt er ook aan en dus had verder gaan geen zin. Hoe de uitslag geweest zou zijn? We zullen het nooit weten. Nu won Daniela Sämmler met een minuut later de Canades Heather Wurtele op twee. Daarmee kon ze haar man Trevor de hand schudden. Ook hij werd tweede, maar dan met vijf minuten achterstand op de ongenaakbare Boris Stein. Horst Reichel pakte de derde plaats. Vier Nederlanders bij de bovenste honderd, waaronder de broers Visser van TV Challenge Almere. Tjardo was beste landgenoot op een 21e plaats met direct achter hem TC Twente-man Bert van Veen. Almeerder Thomas Naasz werd 41e en Jefry Visser 96e.
We blijven even in Duitsland. De Bundesliga wedstrijden zijn op alle niveaus sterk bezet. Kijk maar naar de resultaten van de 2e Bundesliga Nord in de Rosenstadt triathlon te Eutin. De Duitsers Johannes Vogel en Hanna Kristina Winckler wonnen, onze Syrische Nederduitser Mohamad Maso werd 21e en daarna volgde nog een rijtje Nederlanders met op 34.Jan-Roelff Heerssema, op 36. Jardy van den Heuvel en nog verder Pim Lebouille (48e), Ynze Keulstra (60e) en Jeffrey Reijnders (81e). Uiteraard telt het teambelang en daarin was het Münster-team met Jan-Roelff en Ynze uiteindelijk twaalfde.
 
Grappig trouwens de eerst Luxemburgse winst op een 70.3 Ironman terwijl in hetzelfde weekeind een 70.3 in het Groothertogdom plaats vindt. Olivier Godart won zondag de 70.3 in het Zuidafrikaanse Durban. Nu woont Godart weliswaar in Abu Dhabi, maar toch. Hij was royaal de beste van het omvangrijke (2707 atleten) startveld. Beste Nederlander was globetrotter Kelvin van der Doe, die zijn missie volbracht heeft namelijk een 70.3 IM doen op alle continenten. Kelvin werd elfde in totaal op 20 minuten van de Luxemburger en daarmee vierde M30. De Zuidafrikaanse Jade Nicole was beste vrouw in deze agegroup-only wedstrijd. Anke Heitkamp was onze beste vrouw, weliswaar op een 390e plaats en twee uur verwijderd van de overwinning.
 
Wat we nog leren van de rbrbr in Nijmegen is bij zoveel wisselingen niet van schoenen te veranderen. Stein Posthuma verloor er geen tijd door en won er de wedstrijd mee. Slimme Stein.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.