Hoogtijdagen; Langedijk; Michel wint Staffordshire; lege banden en bikkels in Celtman – WTJ 525


WOENSDAG – Hoogtijdagen voor de redactie van trikipedia.nl, want naast het voeden van de website hebben de heren De Haan en Van den Broek ook nog een wedstrijdje te organiseren. Het duo weet inmiddels uit ervaring dat daar mee bij komt kijken dan alleen de microfoon vast houden. Het triathlondorpje Oud Gastel transformeert weer tot een oord waar het goed zwemmen, fietsen en lopen is. Met een recordtemperatuur van 26 graden Vlietwater zal het zwemonderdeel niet snel gaan, maar voor koukleumen wel lekker. Dat ervoeren dinsdagavond al honderd triatleten tijdens het proefzwemmen, hetgeen een evenement op zich geworden is.

De triathlonweek is er al in volle gang met een Tridaagse (avondje zwemmen, avondje fietsen, avondje lopen), het proefzwemmen, de Ladies Night en vrijdag de jeugdtriathlon. Daar kan nog voor worden ingeschreven trouwens via www.tveerke.nl

Morgen beschouwen we een aantal wedstrijden voor, waaronder deze. Nu nog een laatste terugblik op het weekeinde en ook melden dat vanavond de sprint triathlon in Langedijk van TV Zwefilo. Gaat Talisa van der Fluit voor het zesde opeenvolgende jaar winnen en de 100 procent-score volhouden?  En wie houdt Erik-Jan Spijkerman van een hattrick af? U leest het morgen of wellicht vanavond laat nog. Actueel als wij zijn.

Waar we nog wel mee achter lopen zijn drie 70.3 Ironmans. In het Britse Staffordshire bijvoorbeeld, waar de Engelsen in eigen huis verslagen werden door de Italiaan Giulio Molinari en de Fransman Romain Guillaume. De vrouwen zetten een en ander recht met Lucy Gossage als winnares gevolgd door een aantal landgenotes. Zes Nederlanders in de race. Beste van hen John Cantelberg, die derde bij de M50 werd. Michel de Gier haalde een minuut later de volle winst binnen bij de M55. Mooie prestatie waar we zaterdag nog even op terugkomen in Gastel, want dan komt Michel weer met RTC uit in de 2e Divisie Zuid. Kiki Tienstra werd 44e en daarmee zevende F30.


In het Amerikaanse Syracuse stond voor de zevende keer een 70.3 IM op het programma. De eerste editie werd nog gewonnen door Bart Aernouts, de laatste jaren is het een agegroup-only race. Vrij onbekende winnaars derhalve: de Amerikanen Robert Holling en Amy Farrell. Toch ook hier drie Nederlanders. Bouke Boersma (alias BB) was de beste op een 203e plaats net binnen de zes uur. Er gebeurde trouwens iets raars in Syracuse, de studentenstad waar Tom Cruise vandaan komt. Daags na de race poste Christian Mongrain een aantal foto’s met het opmerkelijke verhaal dat ene Kristen Johnson in de wisselzone opzettelijk de banden van de favoriete in de F40-categorie Sharon Schmidt-Mongrain had laten leeglopen. Bij het verlaten van het water ontdekte de laatste dat pas, maar haar man had de bewijzen van deze weinig sportieve actie. Zeldzaam bovendien in onze sport en dan ook nog eens tussen agegroupers. Afijn, mevrouw Johnson gediskwalificeerd en gezien de publiciteit eromheen zullen we ze niet snel terug zien.


Sinds zondag is ook Costa Rica opgenomen in de lange rij landen met een (70.3) Ironman. In de fraaie badplaats Playa del Coco werd deze Centraal-Amerikaanse wedstrijd met 1963 starters een succes. En – geloof het of niet – ook daar zes Nederlanders. De winst ging naar de Amerikaan Kevin Collington. De Chileen  met de Nederlands klinkende naam Felipe van de Wyngard werd derde. Mooi vrouwenpodium met oud-Hawaii winnares Leanda Cave op één en de Amerikaanse toppers Lauren Goss en Dede Griesbauer daarachter. Beste landgenote was Debbie Everink. De Leusdense kwam als 41e binnen op ruim een uur van Cave, maar was er wel vijfde F25 mee. Vorig jaar werd Debbie nog tweede bij de beloftes op de Ironman van Barcelona. Beste NL-man in Costa Rica was Joost Hauwert op een 526e plaats, weliswaar twintig minuten na Debbie. Joost woont en werkt al een kwart eeuw in Costa Rica.


Last but not least uit het weekeinde: de Celtman Scotland. Zwaarder dan zwaar. En juist daar is Joop Schwalbach altijd naar op zoek. De Noordhollander deed al eerder mee, maar door het noodweer in Schotland en ook de kou (niet te geloven in tropical Holland) mochten de deelnemers niet de laatste berg Beinn Eighe op. De lage berg bij Torridon was nog wel te doen, maar het blijft een extreme onderneming. De Britten Chris Stirling en Marie Meldrum kwamen als eersten op de top aan en dat in tijden van 10.34 en 13.26 uur. Voor Joop stond het Scottish beer na 15.41.06 uur klaar bij de finish. Exact twee uur eerder was de andere Nederlandse deelnemer klaar: 13.41 uur. Zijn naam Cas van Zweeden, triatleet van AV Clytoneus uit Woerden. Bikkels zijn het, diepe buiging voor Cas en Joop. 168 triatleten waagden zich aan deze bijzondere vorm van zelfkastijding.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.