Peter-Johan is terug; zes keer Talisa; Geoefende triatleten in Balkbrug; Gastel en EK – WTJ 526

 

 
DONDERDAG – Twee doordeweekse woensdagavondwedstrijden. Ook dat is in de zomermaanden niet ongebruikelijk. Vooral de Noord-Hollandse wedstrijdjes mogen graag al triathlonnend de week door midden zagen. Mooi trouwens hoe Rick de Leeuw zijn wedstrijd in Kortrijk twitterde met ‘kwarttriatloneerde zich een weg door de zondagse warmte’. Dat kan alleen maar uit de pen van een echte poëet komen.

Afijn, in Langedijk dus maar ook in Balkbrug kon woensdagavond worden gestart. TV Zwefilo kreeg een mooi veld op de been. Eigenlijk ontbreekt geen Noord-Hollander in wedstrijdjes als Nieuwe Niedorp, Schagen, Heerhugowaard, Wormerland en ook niet in Langedijk. Dat de oude garde zich steeds vaker laat gelden, is wel duidelijk. Het werd eigenlijk vanochtend op onze site al zo mooi geïllustreerd door Dennis van Hinte, bij wie het ook weer is gaan kriebelen. Langedijk maakte het ook mee, want Peter-Johan Dillo hield zich wellicht een paar jaar gedeisd, maar aan snelheid heeft de kleine Schagenaar nog niets in geboet. Op de sprint was hij de verdiende winnaar met daarachter Zwefilo-man Matthijs Künzel, in Challenge Mallorca al eens uitgeroepen tot man met de mooiste baard en opvallendste verschijning van de dag. Emiel van Tongerlo completeerde het podium. Titelverdediger Erik-Jan Spijkerman nam genoegen met een vijfde plaats net voor de snelste junior Tristan Olij.

De hegemonie van Talisa van der Fluit in deze triathlon duurt voort. Zes edities Langedijk: alle zes gewonnen door Talisa. Supporters langs de kant in het gezellige dijkdorp scandeerden al ‘tien, tien, tien’. Toch had ze meer tegenstand dan verwacht, want thuisfavoriet Cora Klaver bleek een snelle leerling. De arbeidshygiëniste komt uit de loopsport en dat was op het laatste onderdeel goed te merken. Dat Lucienne Groenendijk gewoon weer derde wordt vóór snelste zwemster Brenda Zwarthoed, tekent de veerkracht van de Helderse. Van de deelnemers aan de triathlonclinics waren Stefan Goselink en Renee de Vries de vlotste leerlingen. Beste trio was Viskus 1 met Robin Stammes, Volkert Meinsma en Michiel de Ruyter (!) in de gelederen.


Het was woensdagavond de 13e editie van de recreatieve triathlon te Balkbrug. Beide avondwedstrijden werden onder een heerlijk avondzonnetje gehouden. Balkbrug trok het maximale aantal van 90 deelnemers naar het Heuveltjesbosbad. Er waren 3 groepen: jeugd, recreanten en ‘geoefenden’. Prachtige term trouwens. Bas Diederen b.v. is een ‘geoefende’ deelnemer in Oud Gastel zaterdag. Volgens het persverslag werd het hele gebeuren weer door de geweldige speaker Henk Borgmeijer aan elkaar gepraat. Mooi dat onze collega deze waardering krijgen.


Klaas-Jan Arkema was even te sterk voor de andere geoefende deelnemers. Zes minuten later volgt Rudolf Martens als tweede, die uiteindelijk ‘rot-in-het-vak’ Peter Visscher de baas bleef. Het drieluik bij de vrouwen ging naar Jessica Geltink. Zij klopte twee dames met nautische achternamen: Ilse Kreeft en Tanja Redder. Zoon Niels Redder won de jeugdserie en Ingrid Baas deed bij de meisjes haar achternaam alle eer aan. Beste jeugdtrio bestond uit Bryan Jacobs, Christian Brouwer en Maarten Pol. Bij de volwassenen bestond het beste trio uit Jesper Kloek, Arie Reurink en Lennart Baas. In het achtste trio fietste Arnoud Nijhuis. ’s Ochtends was parawielrenner Arnoud in Montferland nog Nederlands kampioen tijdrijden geworden. Zijn specialiteit is trouwens de baan. Vorig jaar werd de Hardenberger nog wereldkampioen 1 kilometer tijdrit. Weer zo’n mooi vorm van integratie.

Integratie ook zaterdag in Oud Gastel ook mee. Er doet een team met een Jordaanse en Syrische vluchteling mee, lokale gemeenteraadsleden die soms verhit met elkaar in debat zijn vormen een team en ook polite, notaris, brandweer en  gemeentebestuur van Halderberge hebben elkaar al zwemmend, fietsend en lopende gevonden. Een grotere verbroedering is niet denkbaar. Team Fleur doet mee, handbiker Mischa Hielkema zit in een team met zijn grote liefde Annika Spronk enzovoorts. Gastel viert de hele week al triathlonfeest. Vrijdagavond is dat met 100 kids.

Zaterdagmorgen gaat om 9 uur die incourante 1/3e afstand van start. Een startveld om de vingers bij af te likken met Bas Diederen, Stefan Overmars, Omar Brons, Ruben Geys, Chris Brands, 3-voudig winnaar Sven Strijk, 2-voudig winnaar Gerbert van de Biggelaar, Thijs Koelen, Remy Vasseur, Milan Brons, Rob Musters, Marijn de Jonge, Carlo van den Bergh, Rene Vosters en Amelander kampioen Lex Kiewied bij de mannen.

Het vrouwenveld doet er in Gastel niet voor onder. Kijk maar: Els Visser, titelverdedigster Marleen Honkoop, Anne Zijderveld, Jolanda Nell, Carla van Rooijen, Juriena de Vries,  6-voudig winnares Cora Vlot, Marijke Zeekant, Esther Brakenhof, Tanja de Boer, Autillia Stapper, Annika Spronk, Danielle in ‘t Veld en Bianca van de Kieboom. Aan de 33e Verwer & Janssentriathlon – zwemmen in de 25 graden warme Roosendaalse Vliet – doen 1111 triatleten mee. Een record. Onderdeel van het programma is ook de 2e Divisie Zuid.


Kondigen we verder alvast aan de voor sprintkanonnen belangrijke Europese kampioenschappen in Düsseldorf. TeamNL vaardigt een stevige formatie af, precies een week na het EK Olympische afstand. Rachel Klamer kan ver komen, landskampioen Jorik van Egdom en Marco van der Stel streven naar de top tien en ook Maya Kingma en nationaal kampioene Kirsten Nuyes staan zaterdag op scherp in de Duitse stad.
Morgen beschouwen we nog meer voor.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.