Jeugd Gastel; Wierden voor Stijn en Nicole; droomdebuut Susie; Akersloot, Deurningen en meer – WTJ 529

   


DINSDAG – Eens kijken of we vanavond een paar flinke inhaalslagen kunnen maken. We moeten feitelijk nog terug naar de vrijdagavond. Op die mooie, nog net zomers avond werd in Oud Gastel de jeugdtriathlon afgewerkt. Na de Tridaagse voor ouderen, waren nu de jonkies aan de beurt. Winnaars waren Kylian Minnaar, Rens Bolijn, Aiton Veldt, Jop van Meel, Tom Danen, Hans Griesheimer, Sem Lazaroms, Luc de Rooij bij de jongens en Mijntje van Steen, Jolie Frik, Renske Kop, Imke Bolijn, Elke Bolijn, Myrthe van Alphen en Kim Buurstee bij de meisjes.

Zaterdag tussen de vele bijzondere deelnemers toch nog even een paar uitlichten: Team Fleur natuurlijk. Wytze, Fleur en Maryvonne liepen stralend door het dorp en ervoeren wat eerder al de Rennen-voor-Twee-teams meemaakten. Het statushouders-team met Jordaniër Tamar en Syriër Saleh, het team met Nederlands kampioen handbiken Mischa Hielkema en zijn partner, triatlete Annika Spronk. En het wethoudersteam van Halderberge met Hans Wierikx, Frits Harteveld en Jan Paantjens.

Ook Joost van der Hoek, voormalig beachvolleyballer en clubarts van AZ’67 onder Marco van Basten deed mee.


De Kleentec sprint triathlon van TV Argo te Wierden is zaterdag gewonnen door Stijn Jansen, die op knappe wijze Mark Muller versloeg. Het duo bleef als enige onder het uur. Glenn ten Berge werd derde. Nicole Voet won betrekkelijk eenvoudig de vrouwenrace. Anne Siersma en Rolien Duiven volgden op vier minuten in die volgorde. Huub, Larissa en Norbert vormden het beste trio onder de naam 3Spi. Een week voor Holten waren er in het naburige Wierden al veel Holtenaren actief. De jeugdwedstrijd bestond vrijwel louter uit Holtenaren. Van hen wonnen Maquinho Vorst en Nienke Ensink.


Zondag was de zevende editie van de Utrechtse Vrouwentriathlon. Na het wegvallen van het evenement in Beesd bleef dit jaar maar één evenement over. Logisch dat het vrij druk was zondag aan de Haarrijnse Plas en het Máximapark.

Ruim 200 deelnemers met debutante Susie Cats als winnares. De Rotterdamse mag dan nieuw zijn in de triathlonsport, met een niet onaardig roei-verleden heb je vaak een streepje voor en ze volgde een clinic van Siosport. Rianne Snel en Nelleke Baldé waren de eerste achtervolgers. Femke Swier won de 1/16e afstand en dat na bijna een jaar blessure aan haar scheenbeen, waardoor ze niet kon lopen. Ze klopte Monique de Ruijter en Mariska Lugtenburg. Het was fris, maar bleef gelukkig wel droog zodat Sione Jongstra en haar team ook eens een weerstabiel evenement konden neerzetten.


In Akersloot was de OIT-crosstriathlon. Elk jaar wordt de bezetting beter. Nu won Mark Hamersma, momenteel de te kloppen man in het veld. Tweede werd Ferdinand Oldeman, die daags tevoren met RTC Den Haag nog in Oud Gastel meedeed en daar individueel zevende werd. Christiaan Solleveld, Michael Krijnen en Joost Christiaans maakten de top vijf compleet. Natascha van der Vis stak van Texel over naar het vasteland en won deze crosstri in het beroemde kermisdorp. Dagmar Krijnen en Jolinda Lute keken na het zwemmen al tegen enige achterstand aan en wisten dat niet meer weg te werken. De Fitmakers waren het beste trio. In deze derde editie bleken Pleun Lodewijks en Femke Mossinkhoff de beste Akersloters.


De run-bike-run van Deurningen kende nu ook een uitstekende bezetting. Thijs Wiggers zette met de snelste openingsrun en de beste fietstijd de toon. Hij mocht in de tweede run twee minuten verliezen en hoewel Pim de Kok nog aandrong, was de zege voor de Hengeloër in de knip. Na Pim volgde Niels te Pas en Thijs’ broer Koen als vierde. Beste master was uiteraard Coen de Wit op  plaats vijf.

Lesley Smit finishte overall randje top tien. Ze had bij het eerste stuk lopen nog gezelschap van Lisanne Gevelaar-Meuleman, die tweede werd. Eline Grotenbroek kreeg Deurnings brons. Bij de jeugd wonnen Quido Damhof en Annelynn Scholten onder de 10 jaar en Cas Blenke en Sannah Damhof erboven.
Minder prettig was de afgelasting van Ter Apel, waar we het eerder al over hadden. De derde editie kon niet door gaan omdat het fietsparcours onlangs door de gemeente Vlagtwedde van een nieuwe grindlaag was voorzien. Wethouder Giny Luth zei zaterdag dat de triathlon van Ter Apel voortaan heilig is. ,,We passen het onderhoud van wegen zo aan dat de evenementen altijd door kunnen gaan.’’ De organisatie sloeg vorige week nog alarm, maar vegen hielp te weinig. Het was te onveilig om met hoge snelheid over de steentjes te fietsen. Voortaan zit wethouder Luth aan het eind van het jaar met organisatoren rond de tafel. ,,Daar passen we het onderhoud op aan.’’


Nog twee uitsmijters. In de Citytriathlon van Dresden stond de gevallen Yvonne van Vlerken (met onderarm nog in het verband) gewoon weer op. Alsof het niks is werd Vonsy bovendien eerste en vijftiende in totaal. Caroline Pohle eindigde twee minuten later als runner-up. De winst bij de mannen ging in de zwaar 72 jaar geleden zwaar gebombardeerde stad naar Christian Kramer, die twee tellen sneller was dan Markus Herbst. En ‘onze’ Per Bittner werd op 25 seconden derde. Ik zeg ‘onze’ want in de uitslagen staat een rood-wit-blauw vlaggetje achter Per. Goed werk Yvonne, om hem te verleiden ‘dutchie’ te worden.


En dan het allerlaatste. In Zweden werd triatlete Lisa Norden nationaal kampioene tijdrijden. Alle wielrensters kregen klop van de nummer twee van de Londense triathlon OS 2012. Even was ze blij, maar vervolgens stond Lisa op haar strepen: ‘’Kan iemand mij in de wielersport uitleggen waarom de mannen de dubbele afstand van de vrouwen mogen rijden?’’, aldus een verontwaardigde Lisa. Gelijk heeft ze. Emancipatie. In triathlon al lang en breed doorgevoerd ontbreekt in veel traditionele sporten. Slechte zaak en daarom blijven onze triatleten daarvoor knokken.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.