Brons voor Rob op EK; Poznan, Brasschaat, Maud zevende in Xterra; hekkensleppers – WTJ 530


WOENSDAG – Terwijl Holtenaren al weer naar hartelust bouwen aan hun evenement van vrijdag en zaterdag, hebben wij nog lang niet alle wedstrijden van het vorige weekeinde verwerkt. Zo leverde het Europees kampioenschap sprint in Düsseldorf bij de elites weliswaar geen medailles op, maar in de agegroupers wel. De bronzen plak van Rob Kwaaitaal bij de M45 was dik verdiend. Rob staat al wat jaartjes als sprintkanon te boek, menig nationale mastertitel ook. Zaterdag coachte hij zijn damesteam van Cerberus eerst naar een derde plaats om een dag erna in Duitsland zelf brons op te halen. Jurgen Claassen werd zesde M40, Cindy Brussé zevende F40 en Maximiliana Itta eveneens zevende F55.


Ook zonder EK trekt de Poolse stad Poznan veel deelnemers uit heel Europa naar zich toe. Op de hele afstand geen Nederlanders, wel vijf op de halve. Martine van Rijn haalt een podiumplaats. De Amstelveense wordt tweede F50 en dertigste totaal. Bij de mannen is Johannes Bosman op een 387e plaats onze beste man. De Belgen doen beter: Michael Louys wordt zelfs derde. De winst op de halve Challenge Poznan gaat naar de Duitser Tobias Barkschat en Magdalena Biskupska uit Polen.

Een echte klassieker is de 34e Sportoase Traithlon van Brasschaat. Twee keer EK halve, aantal ETU-races en nu weer een van de belangrijkste Belgische wedstrijden over deze afstand. Met als gemene deler dat Bert Jammaer er altijd goed presteert. Nu weer tweede, weliswaar vijf minuten achter de ongenaakbare Alexis Krug. Die hebben we in ons land nog niet aan het werk gezien, moest er maar eens van komen. Minder Nederlanders dan normaal in de Parkstad. We tellen er dertien, waarvan Maarten Vermeulen op een 16e plaats de beste. Karen Steurs boekt ook een mooie zege, maar Eindhovense Annelies van der Zwart mag ook trots zijn. Ze wordt achtste totaal nog binnen de vijf uur en daarmee tevens tweede F40. Marleen Stroomer, altijd graag in Belgische wedstrijden, wordt zeventiende.

foto Mario Vanacker

Geen enkele Nederlander in de Bouwpunttriathlon van Eeklo, wel twee sterke winnaars David de Grooff en Joke Coysman. De laatste was daags tevoren nog derde geworden in de Citytriathlon van Brugge. Waar Oud Gastel 1111 deelnemers trok in allerlei series en varianten, haalde Brugge het getal van 1116 op enkel de kwart. Kenneth Vandendriessche was een week na zijn 70.3 IM Luxemburg al weer goed voor de zege in Brugge, waar hij ook bij Luc van Lierde respect afdwong. Katrien Verstuyft was snelste bij de vrouwen.


We gaan naar Zwitserland voor de Xterra in Vallee de Joux. Maud Golsteyn was uiteraard van de partij. Maud verloor kostbare tijd bij het zwemmen, maar had wel een sterk mountainbike-gedeelte. Aan de streep bleek ze zevende te liggen, waarmee ze Tjechische Helene Erbenova nog versloeg. Winnares was de francaise Michelle Flipo, die haar landgenotes Myriam Guillot-Boisset en Morgane Riou voor bleef. Een echte tricolore dus. Sanne van Paassen was er ook. De vroegere veldritspecialiste verliest nog veel bij zwemmen, maar met een achtste fietstijd en een gedegen loopnummer was een prima twintigste plaats in het internationale veld haar deel. Bastin van Alten was enige man op een 163e plek. Mooie winst van de Fransman Arthur Forissier trouwens op de Spaanse wereldkampioen Ruben Ruzafa. Een minuut verschil tussen de twee grootheden op crosstriathlon-gebied.


Nicole van der Kaay (Australische van Nederlandse ouders) won de ITU sprint Asian Cup in het Japanse Osaka.


Apart wel trouwens: Liz Blatchford is in het rijtje zwangerschappen onder toptriatletes zo’n beetje als eerste bevallen. Een maandje geleden kwam dochter Mahli Ann Murray ter wereld. Nee, nee. Niet van Richard. De echtgenoot/verwekker heet Glenn Murray. Het vreugdevolle nieuws ontging ons, maar niet de tweet van deze week. Liz kreeg namelijk onverwachts bezoek van de dopingcontroleurs. Op twitter zegt ze: ,,Ze kregen er een bonus borstvoeding en het verschonen van een luier bij.’’ De test viel overigens voor Liz goed uit. Wanneer we ze terugzien in competitie is niet bekend.


Morgen – donderdag – is het weer vooruitkijkdag. Op tijd het WTJ inleveren, want anders zijn we te laat voor de receptie van de hekkensleppers in Holten. De club bestaat tien jaar en de stichting Triathlon Holten laat dat jubileum niet ongemerkt voorbij gaan. Wij ook niet. De redactie van trikipedia.nl feliciteert de hekkensleppers onder aanvoering van Pim ten Brinke en Leo van Gaal van harte met het eerste decenium! Hekkensleppers – voor de niet ingewijden – zijn de mensen, die parcoursen opbouwen….en razendsnel (het record staat op 2.45 minuut) afbreken.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.