Holten blijft uniek; Jubileumeditie Didam, acht races in NL; Dave Rost derde Indeland – WTJ 531

 


DONDERDAG – Holten lonkt. Hoezeer andere wedstrijden in Nederland ook hun best doen, qua sfeer staat het Sallandse evenement al jaren eenzaam aan de top. Het dorp ademt triathlon, dat proef je zodra je het dorp binnenrijdt, maar ook als je er op een rustiger moment bent. Zoals wij in de herfst regelmatig doen. Dan klamp ik een willekeurig Holtenaar op straat aan en weldra gaat het over dat fantastische evenement in het eerste juliweekend. ETU-Cups, ITU-Cup, EK, EK beloftes, NK’s. Het was er allemaal. Maar tussen al dat internationale geweld is de kracht toch altijd die enorme stroom recreanten geweest, die nog altijd hun baantjes trekken in zwembad Twenhaarsveld. Het is die laagdrempeligheid, die deze triathlon groot maakt en al 33 jaar houdt.


Holten is uniek en dat mag zo blijven. Laat het een graadmeter blijven voor elke organisatie om een eigen ‘Holten’ te creëeren. Vrijdagavond begint het spektakel met de Vivera-Run, een loop met veel triatleten die op de wachtlijst stonden. En zaterdag de grote race met in de ETU-Cup twee grote blikvangers, die ook nog eens bij elkaar horen. Richard Murray en Rachel Klamer. De laatste wil een lustrumzege boeken. Vriend Richard was er wel een paar keer getuige van, maar zelf starten? Nee, dat kwam er nog niet van. Het wordt zelfs de allereerste triathlon in Nederland voor de Zuidafrikaanse Beuninger. Hij is topfavoriet met de Amerikaan Matthew McElroy als voornaamste uitdager.

Een val op de matten dwarsboomde vorig jaar de zege van Jorik van Egdom, gebrand op revanche. TeamNL bestaat verder uit Donald Hillebregt, Marco Akershoek, Jardy van den Heuvel, Stijn Jansen en Pim Lebouille. Rachel moet vooral Anastasia Abrosimova achter zich zien te houden. In hoeverre Kirsten Nuyes, Jony Heerink en Marije Dankelman haar daarin bij kunnen staan, moeten we afwachten. We verheugen ons enorm op de terugkeer van Maaike Caelers op het internationale platform. We leggen haar geen druk op, eerst maar weer lekker terugkeren.


Vijftien jongens bij de junioren met de top drie van Nederland Niek Heldoorn, Youri Keulen en Finn Timmermans en negen juniores waaronder Quinty Schoens en Rani Skrabanja. Het worden zeer interessante wedstrijden en voor debuterende junioren op dit niveau wellicht ook confronterend. Want ja, het gaat loeihard. Nationaal kun je wellicht fluitend van zege naar zege, zodra de Europese top erbij komt wordt het vaak een heel ander verhaal.
Als de laatste van de wedstrijd triatleten (afkomstig uit 34 landen) binnenloopt verandert gaandeweg het karakter van triathlon Holten. De tribunes worden gaandeweg nog voller, de Bourgondische sfeer neemt toe en als ook de Beusenbergertjes plaats nemen kan het feest in volle omvang losbarsten. Intussen is het één lang lint van finishers. Onder hen wederom de twee prominenten van vorig jaar. TV-ster Beau van Erven Dorens en deejay Wietze de Jager. Beiden hoeven geen verdere introductie. Wietze vorig jaar nog wel, maar zijn breuk met Mattie was wereldnieuws. Hopelijk heeft het zijn voorbereiding op Ironman Maastricht niet in de war geschopt, want dat is het ultieme doel. Of Beau beter getraind heeft? We weten het zaterdag.


Het houdt komend weekeind niet op met Holten alleen. De keuze is reuze met op zaterdag de 25e triathlon van Didam. Een jubileumeditie met de middenafstand waarop geen uitgesproken favoriet maar wel met Hidde Bekhuis, Niels Esmeijer, Tim Hezemans, Tom Havekes, Martijn Paalman en Robert de Korte. En bij de vrouwen Carla van Rooijen, Jacobina Eijkelboom en Brenda Schuurkamp. Het toetje op het zilveren jubileum is het NK masters op de Olympische afstand.


Op dezelfde zaterdag is in het zuiden ook de triathlon van Beesd en Oirschot en zondag die van Cuijk en Nuenen. Eigenlijk allemaal dichtbij elkaar, maar ja: zo lang duurt de zomer ook weer niet. Hoog  in het noorden is dan de Friese klassieker in Stiens. De kwart van Noordwijkerhout maakt zondag het rijtje van  acht triathlons compleet. Morgen komen we op deze wedstrijden nog wel even terug.

foto Sonja Jaarsveld

Uit vorig weekend hadden we namelijk nog de Indeland triathlon in het Duitse Eschweiler. Niet ver van Aken en dus van de Limburgse grens vandaan. Misschien daarom waren er liefst 79 Nederlandse triatleten op een totaal van 343 deelnemers. Simon Jung (al eens winnaar op de halve van Almere) won de race, zeven minuten later kwam Dave Rost als derde binnen uiteraard winnaar M45. Albert Timmers was twaalfde en derde M45 en André Aanstoot werd een week voor Holten 21e en tweede M40. Mark Lodewijks won het M50-klassement, waarin Peter Vocking derde werd. Snelste vrouw was royaal Steffi Jansen. Knappe prestatie van winnares V45 Corina Bots uit Den Dolder. Ze finishte als vierde op een half uurtje van Jansen.. Eline Koers en Bernadette Lohmann  eindigden als zevende en achtste en ook Welmoed Meindertsma (2e V45) en Gabrielle Tuijthof (3e V40) vielen in de prijzen.
Morgen meer. Ik tik alvast een stukje van de volgende WTJ en maak ‘m af in Holten, the place to be in triathlon.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.