Geld brengt je ook in Hawaii; IM Austria; Beesd, Oirschot, Stiens, Noordwijk, Nuenen en Cuijk – WTJ 532


VRIJDAG – Wie is toch Erik Hordijk? Business-mensen kennen de econoom vast. Hij was oprichter van Verzekeringssite.nl, later omgezet in HoyHoy.nl. Het leverde Hordijk een fortuin op. In 2015 stopte hij als directeur, verkocht zijn aandelen en ging op zoek naar nieuwe uitdagingen in zijn leven. Dat werd het realiseren van een triathlondroom oftewel meedoen aan de Ironman op Kona. Er was één probleempje: Erik heeft geen enkele triathlonervaring. Hij begon zijn sabbatical met een wereldreis met zijn gezin. Oké hij trainde voor de marathons en liep Berlijn in 4 uur en 8 minuten. Geen wereldtijd. 35 jaar lang zat hij niet op een fiets en één baantje borst crawl was al een grote opgave. Hij deed de halve van Nieuwkoop, zonder te zwemmen overigens. Hij legde de kwart in Amsterdam Nieuw-West af in 2.40 uur. En toch doet deze bijna 50-jarige Nederlander in oktober mee op Hawaii. Zonder zich te hoeven kwalificeren, zonder loting. Hoe het kan? Een beetje geld wil nog wel eens helpen. Na de verkoop van HoyHoy.nl steunde Erik KiKa en nu doet hij dat met de Ironman Foundation. Erik koopt zich min of meer in en dat leidde tot een stortvloed aan reacties toen zijn coach Hylke Sietzema via social media de triathlondroom van Erik met de rest van de wereld deelde. Met geld is alles te koop, zegt de één. Mooi dat er ook voor minder talent plaats is op Hawaii, zegt de ander. Ik vind het wel mooi zo’n discussie. We hebben triatleten in alle soorten en maten en Erik Hordijk is er daar één van. Ik zie hem daar al staan aan de Kailua Pier tussen Rob Barel, Dennis Looze en misschien wel Eric van der Linden. Want ook dat kan nog. De drie eerste Nederlandse Olympiërs van Sydney voor een reünie op de hele afstand bijeen. Dennis heeft zijn ticket al. Erik ook trouwens…
Over Ironmans gesproken. Zondag is het grote feest van de Kärnten Ironman Austria. Klagenfurt maakt zich op voor de komst van wereldkampioen Jan Frodeno. Gaat Frodo onder de 7.45 uur van Bink duiken? Drievoudig winnaar Viktor Zyemtsev en de 2014-winnaar Ivan Rana zijn de voornaamste tegenstanders. ‘Mister Klagenfurt’ Marino Vanhoenacker (8-voudig winnaar) doet niet mee. Eva Wütti is voor eigen publiek de grote favoriete. Enige prof voor NL is Rahel Bellinga. Dertig agegroupers waaronder Marcel Gierman, Auke Geurts, Peter-Johan Dillo en Stef Zwitser starten eveneens. De 70.3 Ironmans zijn ook in Europa: het Noorse Haugesund en het Schotse Edinburgh.

Nederlanders over de grenzen zijn er ook in de Ch’Triman van Gravelines, vorig jaar nog wedstrijd van het jaar. Zondag voegt België zich in de rij landen waar een Challenge wordt gehouden. Na de try-out vorig jaar in Geraardsbergen staat de Muur-triathlon op het programma. Het belooft een groots festijn met een kleine 80 Nederlanders aan het vertrek. Onder hen Mark Oude Bennink, Bob Martens en Sarissa de Vries, Linda van Vliet en Anne Zijderveld. De Nederlandse inbreng is er ook met het Challenge Almere-Amsterdam team. Onnodig te zeggen dat de legendarische puist uit de Ronde van Vlaanderen scherprechter wordt in een Challenge met een geweldig randprogramma. Topfavorieten zijn Pieter Heemeryck en Trevor Wurtele. We geven Sarissa goede kans tegen Tine Deckers en Emma Bilham.

In eigen land naast Holten en Didam, waar we al op inzoomden op zaterdag de tweede Triathlon Het Groene Woud te Oirschot. Favoriet zijn titelverdediger René Vosters en Susan Aarts, vorig jaar derde. De start is in het 22 graden warme Wilhelminakanaal. In Beeds is de organisatie al aan de 32e editie toe. De Linge is wat frisser: 17,3 graden. Wetsuits zullen dus wel mogen. De meeste Kijani’s doen mee in de thuiswedstrijd van hun sponsor. Juriena de Vries, Rob Musters, Tanya ten Velden, Peter van Liempt en Stefan van Thiel bijvoorbeeld. De laatste bewaart weliswaar aan Holten zeven jaar terug goede herinneringen (NK), maar conformeert zich aan Beesd.
Noordwaarts dan, voor de Triathlon Friesland. Stiens heeft zich in korte tijd gemanifesteerd als een toprace in het noorden. Titelverdediger Stefan van de Pal, Roy Lagerburg en Jort van Zutphen maken goede kans op de winst op de Olympische afstand. Stiens heeft wederom de 1e Divisie in huis. Na Super Sunday en DUIN Almere staat bij de mannen TC Twente 2 aan de leiding voor Hellas 2 en De Dolfijn 2. Tukkers als Guido Gosselink zullen Holten dus een jaartje moeten overslaan. Het beste vrouwenteam tot dusverre is Hellas 2 voor Triteam Groningen 2 en TV Almere 2. Vorig jaar waren Bert van Veen en Lucie van Genugten de snelsten. Een week later zou Lucie overigens ook Geraardsbergen op haar naam schrijven. Zwemmen gebeurt in dat beekje met die prachtige naam Kletsjefeart.
In Noordwijkerhout is het zondag te doen. De 27e editie is steevast op de eerste zondag in juli. Voor het zwemmen maken de  wedstrijddeelnemers gebruik van het Oosterduinse Meer, de recreanten zwemmen in De Schelft. Het is tevens de start van het regionale Fusion circuit van vier wedstrijden. Franck van Graas is voor eigen publiek de te kloppen man. Aart Kruis komt ook meedoen. Ingrid Eelkema heeft de beste papieren bij de vrouwen.
We reizen op zondag verder zuidwaarts naar de Kraaijenbergse Plassen te Cuijk voor de tweede editie van de KSTN.nl triathlon. Het valt me op aan foto’s op websites hoeveel publiek er bij de kleinere triathlons staat. Zie bijvoorbeeld ook Gendt vorige week. In het gezellige Oost-Brabant zijn Luc Verhamme en Charlotte Lenting favoriet. Luc won vorig jaar ook al. De race wordt georganiseerd door twee ervaren triatleten Rob Reuser en Frank van Hulst.
Last but not least de Dolphin triathlon van Nuenen. Het plaatsje hoeft in onze sport geen nadere introductie. Squadra Events tekent voor de organisatie. Dit jaar voor het eerst ook 3e en 4e Divisie op het menu. Centrale locatie is het Laco Strandbad van Nuenen, daar waar in de jaren tachtig/negentig alle grote triatleten op aarde heen trokken. Gewezen winnaar Albert Timmers en Claudia Striekwold moeten zondag een heel eind kunnen komen in de einduitslag.
We sluiten af over de grenzen met de Franse XTerra Xonrupt waar Maud Golsteyn al een aantal top tien klasseringen behaalde. Voordeel van deze wedstrijd is dat – als je er nog paar dagen langer blijft – de Tour de France voorbij ziet komen. Dat zou ook opgaan voor degene, die vorige week het EK sprint Düsseldorf deden. Toen al stond de stad in het teken van Le Grand Depart.
Iedereen hele prettige wedstrijden toegewenst!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.