Zo lang mogelijk nagenieten van Holten; mooie kampioenen in Didam en muurklimmer Sarissa – WTJ 533

 
ZONDAG – Als je al zo’n kwart eeuw aan het begin van de zomer afreist naar de Sallandse heuvelrug denk je soms ‘het zal toch wel ’s wat minder worden met dat jaarlijks triathlonfeestje aldaar’. Niets is minder waar. Elke nieuwe editie overtreft de vorige. De 33e was uitbundig, feestelijk, nat en later ongelofelijk zonnig. Een genot om mee te maken en ook nog een hele zondag van na te genieten. Bewust zoek ik na zulke super-races de dag erna geen evenementen op. Met respect voor iedere andere organisatie, het zou afbreuk doen aan de euforie die nu langer blijft hangen.
 
Ze kennen elkaar al zo’n vier jaar, doen vele wedstijden samen. Maar nog niet eerder wonnen zowel Richard Murray als Rachel Klamer op dezelfde dag, zelfde locatie een triathlon. Tot zaterdag. De internationale triathlon van Holten leende zich voor de dubbelslag van de in Beuningen woonachtige Zuidafrikaan met zijn Nederlandse partner. Murray had zeven jaar geleden voor het laatst mee gedaan in Holten. Het was geen succes, hij stapte uit in wat toen nog de World Cup was. In de ETU Europabekerwedstrijd zaterdag speelde hij met de tegenstanders zonder zich al te zeer in te spannen. Murray bleef fietsen in de omvangrijke kopgroep van 36 man. Vanuit de wisselzone was hij als snelste weg om niet meer achterhaald te worden. Achter hem was nog een incident met Ben Dijkstra, Brit met een Friese vader en in Holten woonachtige familie. Grote fans ook, want ze bejubelden Dijkstra zou zijn fiets in de tweede wisselzone slordig hebben opgehangen en moest daarvoor tien seconden brommen in de strafbox. Van een zekere tweede plaats werd Dijkstra vijfde, maar fotomateriaal bewees dat de fiets pas scheef hing toen de jonge Engelsman al lang en breed aan het lopen was. De straf werd terug gedraaid. Toch krijgt de affaire nog een staartje, want nadat Ben terug op twee was gezet kwam de reactie uit het Amerikaanse kamp. Een wedstrijduitslag na afloop nog corrigeren? Kon dat wel? Volgens NTB-voorzitter Wim van Oijen, die in de jury d’appel zat was het de enige juiste beslissing. En die Amerikaan? Zijn zaak wordt in behandeling genomen, maar dat schijnt nog wel paar weken te kunnen duren. De Fransman Felix Duchampt werd derde, was nog op de prijsuitreiking maar haastte zich vervolgens zuidwaarts om op zondag een GP-wedstrijd in eigen land te kunnen doen.
Beste Nederlander was Jorik van Egdom. De wereldkampioen der beloftes eindigde op een twaalfde plaats. Vorig jaar was de Veenendaler nog vijfde, maar Holten is zoals het op menig shirt stond ‘Tri Hard, Tri Holten’. Donald Hillebregt ging gevloerd op de mat net na de wisselzone en kwam wat later in zijn loopritme. Er rolde nog een 26e plaats uit. Zware benen had Marco Akershoek, die z’n toprace in Weert nu geen vervolg kon geven: 38e. Stijn Jansen deed het heus niet slecht op een 46e plaats en Pim Lebouille sloot de rij op een 48e plaats.
Voor de vijfde keer won Rachel Klamer haar ‘thuiswedstrijd’. Vorig jaar kon ze niet meedoen, omdat de race niet paste in haar voorbereiding op de Spelen in Rio, waar Murray vierde en zijzelf tiende werd. Dit keer stond er wederom geen maat op de Beuningse proftriatlete. Even kreeg ze na een sterk zwemonderdeel de Russische Ekaterina Matiukh mee, maar zij kon het lopend niet bolwerken. Haar landgenote Anastasia Abrosimova nam de achtervolging over, maar Klamers overwinning kwam geen moment in gevaar. Toch was het een van haar zwaarste Holtense races. ,,Het was afzien vandaag, je kunt je in deze wedstrijden moeilijk verstoppen en dus is het hard werken geblazen. Het was gokken en gelukkig pakte het goed uit.’’ De jarige Tamsyn Moana-Veale was vier jaar geleden al eens derde in Holten en nu haalde ze opnieuw brons op. Kirsten Nuyes verraste aangenaam met een zevende plaats. De wat gedrongen Deense Sif Mendix Madsen won de Junior Cupwedstrijd. Ze kwam samen met landgenote Anne Holm van de fiets en trok flink door. Erin Wallace werd tweede, de Belgische Laura Swannet profiteerde in de laatste vijftig meter van een vergissing door een Russische en werd derde.
Quinty Schoens was Quinty Schoens, vijftien jaar pas, en nu negende in dit sterke gezelschap. Rani Skrabanja was kansrijk van de fiets gekomen, maar blokkeerde bij het lopen. Ze finishte veertiende. De andere meisjes leverden achterhoede gevechten, maar ook dat is ervaring opdoen.
 
Niek Heldoorn kende dit seizoen nog geen grote uitschieters. Tot zaterdag. Toen snelde de Huizenaar naar een zesde plaats bij de junioren. Callum McClusky, nog als 44e uit de Domelaar gekomen, liep zoveel harder dan de rest dat de Ozzie nog won ook. De Fransman Felix Forissier werd tweede, de Brit Cameron Harris derde. Na Niek was het even wachten op de tweede Nederlander. Youri Keulen werd 21e en ook hij had dat vooral aan een sterk loopnummer te danken. Het volgende tweetal was Finn Timmermans en Joey van ’t Verlaat op een 34e en 35e plaats. Na al dat geweld werd het tijd voor het Holtens feestje c.q. kampioenschap. Later daarover meer.
De tweede grote triathlon die zaterdag was in Didam, zeventig kilometer zuidelijker. De halve kreeg ook Diederik Scheltinga nog op visite. En de Team4Talent man verkeert in topvorm, dus waren de knap draaiende Martijn Paalman en Tom Havekes gezien. Na harde trainingsweken keerde Carla van Rooijen vorige week in Oud Gastel weer terug in competitie. Dat was een rustige terugkeer, in Didam was het al voor de dikverdiende zege. Autilia Stapper en Brenda Schuurkamp volgden op negen minuten of meer.
 
De 25e jubileumeditie werd verblijd met het NK Olympische afstand voor masters. Net terug van ‘brons in Dusseldorf’ greep Rob Kwaaitaal de winst. Hij klopte de 50-plussers (best bezette categorie) Frans van Heteren en Johan Neevel. Sandra Wassink-Hitzert, kersvers veterane won het vrouwenklassement.
 
Alle medailles op een rijtje: M40: 1.Martijn Boot; 2.Robert van der Weff; 3.Pascal Valentijn; M45: 1.Rob Kwaaitaal; 2.Eddy van Leeuwen; 3.Carlo van den Bergh; M50: 1.Frans van Heteren; 2.Johan Neevel; 3.René Poppe; M55: 1.Bas Bluyssen; 2.Peter van Ravenswaaij; 3.Bert Vrieze; M60: 1.Rob van Zanten; 2.Dirk Goldebeld; 3.Herman Aalberts; M65: 1.Jan van der Heide; 2.Gerard van Wissen; 3.Joop de Vries; M70: 1.Hans van der Linden. V40: 1.Sandra Wassink-Hitzert; 2.Marleen Vos; 3.Cindy Brussé; V45: 1.Judy van den Berg; 2.Lucienne Groenendijk; 3.Ingrid Boot-de Groot; V50: 1.Dorothé Vrieze; 2.Ellen de Ruiter; 3.Tineke van Berkum; V55: 1.Loes van den Boom; 2.Gerda Sollie; V60: 1.Tineke Tetteroo.
 
 
In de Triathlon Friesland te Stiens ging de winst wederom naar Stefan van der Pal en naar Marjan Andringa. Noordwijkerhout leverde een thuiszege voor Jisk Hoogervorst op, Ingrid Eelkema was beste vrouw. In Nuenen, in de beginjaren een internationale topwedstrijd, maar nu vooral regionaal getint ging de winst naar Albert Timmers en Claudia Striekwold. Morgen meer daarover.
En ook België heeft sinds zondag een Challenge triathlon. In Geraardsbergen wonnen de Canadees Trevor Wurtele en de Belgische Tine Deckers de primeur. Beste Nederlandse was Sarissa de Vries op een tweede plaats, vijf minuten na Deckers. Na het zwemmen waren de rollen nog omgekeerd. De Vries, tweevoudig nationaal kampioene, zag Deckers op de fiets bij de beklimmingen van de beroemde Muur van Geraardsbergen  langszij komen. Bij het lopen vergroten de Vlaamse haar voorsprong. De Italiaanse Santimaria werd derde. Beste Nederlander bij de mannen was Jarrich van Woersem.
De Ironman Oostenrijk ging zoals verwacht naar de Duitse wereldkampioen Jan Frodeno. Hij klokt een tijd binnen de acht uur, maar ver verwijderd van zijn eigen wereldrecord. Eva Wutti was beste bij de vrouwen.
 
Morgen nog heel veel meer

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.