Erwin Kwakernaat en Coen Barten – triatleten voor 4 weken op weg naar Frankfurt

Wat begon als een geintje, komt nu wel heel dichtbij. Onderstaand berichtje stuurde Erwin Kwakernaat naar Team4Talent-collega Coen Barten. Aanstaande zondag wordt deze belofte aan elkaar ingevuld. Of de onderste zin serieus genomen moet worden is wel een beetje de vraag.

trikipedia.nl heeft toch maar eens de telefoon opgepakt om iets meer te weten te komen van de weg die Coen Barten en Erwin Kwakernaat hebben bewandeld richting Ironman Frankfurt.

Het idee begon heel voorzichtig bij Erwin Kwakernaat vanaf Ironman Frankfurt 2013, toen Bas Diederen 3e werd aldaar. “Eigenlijk wil ik dit ook gaan doen”. Het kwam er echter niet direct van: de studie, het werk voor de ploeg Team4Talent stonden de daadwerkelijke uitvoering van dit idee in de weg. Aanstaande zondag echter staan de twee commerciële mannen van Team4Talent wel samen aan de start van de Ironman Frankfurt.

In 2015 werd Bas Diederen 4e in Frankfurt en toe besloot Erwin : Het moet nu gebeuren. Daags erna werd het appje verstuurd aan maatje Coen en werden de eerste stappen gezet. De trainingsschema’s werden aanvankelijk opgesteld door Martijn Dekker en Bas Diederen , later Chris Brands als trainer. Een periode van twee jaar trainen begon! Erwin is gedurende die twee jaar maar liefst 22 kilo afgevallen en ze zijn er nu helemaal klaar voor.

De beide mannen hebben het motto ; “We willen lol hebben samen, maar serieus als het moet”. Zo wordt er samen gezwommen in de training, fietsen en lopen gebeurt over het algemeen solo. Erwin: “Met fietsen tijdens de lange duurritten was ik veel met mezelf op pad, iets waar je ook sterk van wordt”. Wel was er een gezamenlijk trainingskamp op Lanzarote in mei, waar beide commerciële mannen van Team4Talent 14 dagen vol aan de bak gingen.

Als ultieme test deden Coen er Erwin mee aan de wedstrijd in Kraigau over de halve afstand . Voor Coen Barten de allereerste triathlon, Erwin Kwakernaat deed eerder al mee in Duin (OD) en vorig jaar in Luxemburg (MDwedstrijd die omgezet werd ik Run Bike Run). De afspraak was samen op te zwemmen, zwemniveau van beiden is min of meer gelijk. Na de hectische start wachtte Coen op Erwin en samen beëindigden zij het zwemonderdeel. Even elkaar geholpen met aantrekken van de pakken, een praatje gemaakt en op de fiets. Vanaf daar ieder zijn eigen race.

Het fietsen is voor Erwin een op het lijf geschreven onderdeel, dat bleek ook uit zijn fietstijd; 2:36:51 en daar begon Erwin de inhaalrace. Hij zag Kienle afdalen met zijn kin op het stuur en bedacht zich geen moment en kopieerde deze houding en kwam tot een mooie fietstijd. Natuurlijk is het materiaal ook van uitzonderlijk niveau, Erwin rijd immers op de voormalige Canyon wedstrijdfiets van Bas Diederen!

 

De vrienden finishten beiden en zijn blijken klaar voor Ironman Frankfurt. Coen Barten beëindigd dan ook gelijk zijn triathlon carrière (de combinatie prive/werk/sport is niet te doen), Erwin Kwakernaat twijfelt nog. Zijn aandeel bij Team4Talent, werk bij Wolters Kluwer en afstuderen naast de training vergt veel, echter het positieve gevoel die het actief sporten geeft, doet hem nog twijfelen.

In Frankfurt zullen 60 vrienden en familieleden aanwezig zijn om de mannen te ondersteunen in hun Ironman aldaar. Op de boot van Team4Talent nog eens 200 genodigden om hen de moraal te geven om naar de finish te gaan en de belofte van 2015 in te lossen. In de aanloop ervaren beide mannen de enorme steun door vele appjes, hetgeen, zoals ze zelf zeggen, heel veel energie geeft.

Coen kijkt erg uit naar de finish, tevens het einde van zijn 4 weken durende carrière als actief trialeet. Erwin droomt al van de race; zo had hij al de nare droom dat zijn fiets verdwenen was uit de wisselzone.

Het doel van Coen en Erwin voor a.s. zondag: “Zo snel en goed mogelijk naar de finish van Ironman Frankfurt en genieten van ieder moment van de hele triathlon!” 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.