Er waren nog een paar Nederlandse wedstrijdjes, geloof ik…. Maar eerst Maaike WTJ 535


DINSDAG – Nog een laatste maal terug naar Holten. Wat hadden we graag Maaike Caelers zien finishen. Helaas mocht het bij haar eerste ETU-Cup race na lange tijd niet zo zijn. Navraag leert dat Maaike zelf vond dat ze ‘echt slecht’ gezwommen had en daarna zeer sterk aan het fietsen. ,,Bij het zwemmen liet ik niet mijn huidige niveau zien. Fietsen gaf een goed gevoel, ik reed bijna in mijn eentje naar de kop. Af en toe nam iemand over, maar niet te lang want dan viel het weer stil. Toen we bovenaan de Holterberg waren, sloten we aan bij de kop. Daar nam ineens die motor de binnenbocht, waardoor ik ten val kwam. Na het opstaan nog geprobeerd door te rijden. De fiets liep aan en er knapte iets in mijn hoofd, omdat het de motard was. Ik ben wel eens gevallen, maar dan met andere atleten. Deze motor (met official achterop, WvdB) had hier nooit mogen zijn. Balen, maar hongerig naar nieuwe kansen.’’


Die komen er gelukkig genoeg met de Mixed Relay in Hamburg en Tiszaujvaros in het vooruitzicht. Maaike moest even rust houden op zwemmen, om de kniewond dicht te laten gaan. Ze heeft gelukkig niets gebroken. De andere Holten series nog even doornemend: Mark Muller en Dieuwertje Bax wonnen de Olympische afstand, waarmee Mark ook Holtens kampioen werd. Glenn ten Berge greep ‘de dubbel’ op de achtste. Willemijn Knot was snelste vrouw. De zeer dun bezette kwalificatiewedstrijd voor het WK Rotterdam ging naar Bart Rijborz en Nelleke Bos. Bij de bedrijventeams waren het Jan-Roelff Heerssema en Sanne Averesch, die het finishlint mochten ‘doorprikken’. Voor het eerst had Holten een trio-triathlon met Jeroenfotografie.nl als winnaars. De Rabobank Superkids triathlon op vrijdag leverde vier winnaars op Hugo Overmeen en Aniek Mars op de lange, Tamino Lokenberg en Britt van den Hoven op de korte afstand. Let op Britt, die wint vaak.

De 32e Van Noord-triathlon van Beesd had veel weg van een open Kijani-clubkampioenschap. Stefan van Thiel was de winnaar. Hij klopte Bram van der Wal en titelverdediger Peter van Liempt. Ook Andrea Jochems plezierde de hoofdsponsor met winst op Marloes Voorhout en Esther Buurman. En ook de sprintafstand ging naar de Kijani’s Henry Piek en Trudy Veenstra. Beste trio was Impulse bestaande uit Alexander Sinke, Koen de Man en Marije van Halteren. In totaal deden 232 deelnemers mee in de Betuwe.


René Vosters staat na de tweede editie van Het Groene Woud-triathlon te Oirschot op 100 procent winst. Hij was opnieuw te sterk, nu met Bart van Linder en Jef Bogers achter zich. Ietwat nieuwe namen bij de vrouwen met Maike van der Schuit, Wilma van Kollenburg en Helga de Wolf-Bouman op de eerste drie plaatsen. Bastiaan van der Wal won de sprint-afstand evenals Christel Heeregrave. En het KTC Best-team was de ideale trio-combinatie. 178 triatleten en 41 trio’s kregen na afloop het speciale finish T-shirt waarvan de helft ten goede kwam aan de Stichting Loopgroep Bali.


Flink gegroeid in tien jaar tijd is Triathlon Friesland in het lieflijke dorpje Stiens. Stefan van der Pal testte zijn vorm voor de Frysman. De Ljouwert gaf Emiel van Tongerlo en Jacob Veenstra al na het zwemmen het nakijken. Oud-prof Lieuwe Westra verloor met zijn schoolslag 20 minuten op Stefan, maar liet wel veruit de snelste fietstijd noteren. Erg leuk om ‘It Beast’ Lieuwe erbij te hebben. Ik gok volgend jaar op de Frysman! Een reuzenvoorsprong boekte Marjan Andringa-van der Woude. Anja van Zutphen en Corien Wegkamp volgden op gepaste afstand aan de finishlijn. De Lawi Sportswear triathlon had wederom de 1e divisionisten in huis. TC Twente2 had met Bert van Veen de winnaar in huis. Achter hem kwamen Niels Grote Beverborg en Kevin Sleegers over de streep. Bij de vrouwen won Rieneke Terink (die Lieuwe misschien keer zwemles kan geven) vóór Corine Nelen en Franciska Schutter. TC Twente2 en Triteam Groningen2 wonnen het dagklassement M/V. Beste trio kwam vanuit Sven Harskamp, Harm van der Meulen en Harry Wiersma. De sprintzege ging naar Gert Brinkman en Lizette van der Vegt. Bas Willems en Colet de Ruiter wonnen de jeugdtriathlon en op vrijdagavond waren net als vorig jaar Mateo Schouwstra-Atsma en Nynke Tinga (dochter van Tiedo/Yvonna) de besten van zestig kinderen, die helaas in de regen hun wedstrijdjes afwerkten.

Nog een flardje Didam, waar Pim Venderbosch – zo’n twintig jaar na zijn vader Eimert – de Olympische afstand op zijn naam schreef. Sophie van der Most was vijfde totaal en overtuigend winnares. De sprint-afstand ging naar Alexander van der Water en Nicole Voet. Trio Dr’an! met Gert-Jan Veenstra, Stephan Bloemberg en Edwin Wissema waren het beste trio. De scholierentriathlon ging naar Rick van der Knaap en Mila Jonkvorst.

Na de megadrukke zaterdag volgde een al even volle zondag. Noordwijkerhout wordt vaak gewonnen door plaatselijke favorieten en ook nu was dat met Jisk Hoogervorst het geval. Franck van Graas gaat op z’n 50e steeds harder en werd derde. Ingrid Eelkema uit Leiden had een makkie. De recreanten worden apart gehuldigd en kende met Arjan van der Hoorn en Heleen Plas prima winnaars. Team Fioretti won de trio’s. De sprint ging andermaal naar specialist Leander van Diggelen. Mandy Verbakel won bij de vrouwen.

  
Terug naar Brabant met de Dolphin triathlon Nuenen. Mooi om te zien hoe alle Squadra-topatleten meehielpen om het evenementen van Hans van der Hijden c.s. tot een succes te maken. Het siert de mannen zeer. Albert Timmers klopte aan de E10-plas Paul Lijten en Pim Scheiberlicht. Claudia Striekwold verruilde de winst vorig jaar in Oirschot voor Nuenen 2017. Miriam Teeuwsen werd tweede en Claudia’s trainingsmaatje Annelies van der Zwart derde. Karin Niemantsverdriet, Camiel Aldershof en Ronald Buijs waren het snelste trio onder de naam Mike’s Party. De 3e divisiewedstrijd was voor Stefan de Laat met Ton Elie (daags na zijn veteranenwinst in Beesd) als vierde, de 4e divisierace was voor Sander Smeets die liefst drie EDO Sports teamgenoten voorbleef.

Logisch dat EDO Sports het dagklassement won. In de 3e divisie was dat Stefans team TV De Langstraat. De sprint ging naar Bart Cooymans en Heleen Boers, de trio naar Elise Swinkels, Thijs van Beek en Wim Sets onder de naam Wielthuis. En bij de mini’s waren talentjes als Tom Schellekens en Claire de Jonge zielsgelukkig met hun zeges.

We sluiten af met Cuijk. Een snel ontwikkelende triathlon met – op Holten na – het meeste publiek dit weekend. Luc Verhamme ging op herhaling en versloeg nu de Belg Tom Verelst en Albert de Vries. Good-old Johnny Manders werd vijfde. Iris Dijkstra gaf Ellen Houweling en Charlotte Lenting het nakijken. De laatste was dit jaar nog niet veel in actie nadat ze vorig jaar toch op fraaie wijze de halve van Didam won. De achtste was voor Jurgen Claassen, terug van wereldreis. Melissa Visseren won bij de vrouwen. De hoofdprijzen bij de jeugd gingen naar Rowan de Greef en Soo Yin van Noorloos. Als allerlaatste dan de Cuijk-kids waarbij Jamie Kivits en Isa Hovens in de bloemetjes werden gezet. Isa was trouwens een seconde sneller dan Jamie.


Morgenavond allemaal naar dat schitterende triathlondorp Nieuwe Niedorp. Voorzitter/speaker Jan Willem Sepers laat ons weten dat er een aardig startveld komt met Omar en Milan Brons, Chris Brands, Eric van der Linden, Talisa van der Fluit, Marieke van Lierop, rising star Cora Klaver en…..Mirjam Weerd. Wow, daar kijken we naar uit. Half acht start op recreatieterrein De Rijd, finish uiteraard op dat ongetwijfeld bomvolle Kerkplein. De familie Stammes zal allicht niet ontbreken.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.