Slot voor Leanne; Stef sterk in Klagenfurt; Winst Maya in T3 Geraardsbergen; Xonrupt – WTJ 534

MAANDAG – Geboren in het Noordhollandse Venhuizen is Leanne Fanoy toch wel een beetje van ons, mag ik hopen. Maar dat zeg ik hier al gauw hè. Als Richard Murray straks in Tokyo net als Rachel Klamer Olympisch kampioen wordt, dan zing ik het Zuidafrikaanse volkslied ook uit volle borst mee. Dat deed Richard trouwens goed in Holten, zelfs bij de extended version.
 

Terug naar Leanne. Ze is zelf altijd beetje huiverig om haar topprestaties aan haar leeftijd te koppelen. Iedereen heeft al gauw zijn/haar woordje klaar als een 20-jarige een Ironman doet. Maar de in Abu Dhabi woonachtige/studerende en in Frankrijk trainende triatlete heeft er nu eenmaal de juiste spieren voor. Uitzonderlijk: dat zeker, maar ze heeft wel een keuze gemaakt en die pakt voor de lange afstanden goed uit. Ergo: ze wint de Ironman Klagenfurt in haar agegroup 18-24 jaar en is met haar toptijd van 9.39.30 uur bovendien de zesde vrouw aan de finishlijn. Ze liet haar directe concurrente uit Frankrijk ruim een uur achter zich. Achter haar naam staat weliswaar ARE (Verenigde Arabische Emiraten), maar vrolijke Leanne zal heus ook een Nederlandse vlag accepteren als ze op Ali’i Drive.

 
Beste Nederlander bij de mannen was Stef Zwitser. De commerciële man van Gulpener Bier zette de 38e tijd neer: 9.14.54. Het was pas zijn tweede hele triathlon. Vorig jaar debuteerde de 31-jarige Voorhouter in Almere, toen was hij tien minuten langzamer. Stef deed tot zijn 25e aan marathonschaatsen, is na zijn debuut gericht gaan trainen voor Klagenfurt en Almere. Een slot voor Hawaii zat er nog niet in, maar dat was niet zijn doel. Hij werd vijfde bij de M30. Een man om rekening mee te houden, de komende jaren. Peter-Johan Dillo was tweede Nederlander in 9.30 en tiende M45. Een vijfde plaats M50 was er voor de in Zwitserland woonachtige Anton Smit.
 
 
Voor Marcel Gierman was het zijn zwaarste Ironman ooit. Na 10.15 uur kwam ‘showman Marcel’ iets minder glamourous over de finishlijn. Maar hij finishte wel!
 
 
Op Jan Frodeno stond geen maat. Eneko Llanos volgde op een kwartier, oud-winnaar Viktor Zyemtsev op 20 minuten. Spannender was de vrouwenrace met na mama Eva Wutti als heel snel Corinne Abraham en vervolgens Michelle Vesterby. 28 Nederlanders volbrachten deze haast sprookjesachtige Ironman in het Alpenland.
De 70.3 IM in het Noorse Haugesund was minder in tel bij onze landgenoten. Anil Ramijani was de 760e en enige Nederlandse finisher in een race die door de Noorse toppers Allan Hovda en Kristin Lie (46 inmiddels!) gewonnen werd. En ook Schotland heeft nu zijn 70.3 IM. In Edinburgh was Andreas Raelert zeven minuten sneller dan Alessandro Degasperi. Een mooi Brits duel tussen Lucy Gossage en Emma Pallant werd in het voordeel beslecht van de laatste. Beste van de zeven Nederlander was Gerrard Ipenburg op plaats 182, anderhalf uur verwijderd van Raelert.
 
foto Jefry Visser

Vele malen drukker was het op de uitbundige Challenge Geraardsbergen, waar zich Almeerse taferelen afspeelden. Van de 74 Nederlanders was Almeerder Jarrich van Woersem trouwens de beste: 18e totaal en derde M25. Chriso du Plessis stond als derde M45 op het podium, evenals Peter Lelijveld maar dan bij de M60.

 
foto Christie Brouwer

Sarissa de Vries moest haar meerder erkennen in de ijzersterke Tine Deckers, die haar piek in deze wedstrijd legde. Linda van Vliet werd tiende, maar eerste F35, Anne Zijderveld was dertiende en Karin Hekkert haalde brons op bij de F30. Bob Martens viel uit.

 

Op de vrijdag voor de Challenge was Geraardsbergen al helemaal in de ban van triathlon. De T3-Series werden overtuigend gewonnen door Maya Kingma. Valereie Barthelemy en Katrien Verstuyft – toch niet de eersten de besten – kregen twee minuten aan de tri-broek. Bij de mannen kwam Simon Decuyper als beste uit de verf. Sven Strijk bolde een week na zijn superwinst in Gastel even uit in Geraardsbergen: 27e in de sprint-race. Enige Nederlander.
 
Uitbollen was er voor Bianca van de Kieboom in de Ch’Triman Gravelines niet bij. De Westbrabantse moest vol aan de bak op de 226-race, maar het ging goed. In 12.02 uur was ze vierde vrouw. Bianca’s achterstand op winnares Kristel Polet bedroeg 1.45 uur. De Belgische Ironman (vorig jaar 159e op Hawaii) Stijn Roelens won de Ch’Triman in 9.11.24 uur.
 
We gaan verder zuidwaarts naar de XTerra Xonrupt-Longemer in de Vogezen. Een loodzware crosstriathlon, die zich overigens mag verheugen in een enorm startveld: 825 triatleten, waaronder dik 200 (!) uitvallers. Zo zwaar dus. Ruben Ruzaf Cueto had weer nergens last van. De Spanjaard liet in Namur een steekje vallen, maar was in de Vogezen weer supersterk. Yeray Luxem werd knap tweede voor Arthur Forissier. Mark Hamersma hield zich in het topveld op een 16e plaats uitstekende staande. Joost Christiaans (50e) en Ferdinand Oldeman (89e) bleven ook nog in de top tien. Om e.e.a. in perspectief te plaatsen: Christiaan Solleveld – ook geen pannenkoek – finishte moegestreden als 274e. Niemand die overigens niet een keer ten val kwam. Opmerkelijke winnares: Laura Philipp. De Duitse is in de 70.3 IM’s de kwelgeest van Yvonne van Vlerken, stapte voor het eerst op de ATB en wint prompt en met groot vertoon van macht.
 
 
Riikka Vreeswijk-Kelja won wederom het F50-klassement en was tiende totaal. Klaziena Politiek werd 30e.
 
Morgen keren we weer terug naar de acht Nederlandse wedstrijden en leggen we uit wat er met Maaike Caelers gebeurde in Holten. Tot dan.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.