Pittorekse triathlons; de Brons-twist; Mirjam is terug; Winst Deborah in Echternach – WTJ 537

WOENSDAG – En nog hadden we niet alle Nederlandse wedstrijden uit het eerste juliweekend onder de loep genomen. In het pittoreske Zeeuwse Wilhelminadorp waren vrijdagavond (toen was het nog juni trouwens) de Belgen sterker dan de Zeeuwen. Dieter Stalen won voor zijn landgenoot Kevin Strube. Miquel van Tongeren werd derde en Remy Vasseur finishte nu wel, als vijfde. Nelleke Baldé uit Grijpskerke was beste vrouw voor de young star Nikita den Ouden.

Op woensdagavond is het al even pittorekse Nieuwe Niedorp in de ban van triathlon. De wedstrijd staat al 31 jaar op de  kalender en altijd op woensdag. De mannen in grote vorm zijn Milan en Omar Brons. Het lijkt trouwens of de rollen even omgekeerd zijn, want zowel in Oud Gastel als in Nieuwe Niedorp was Milan de betere. Omar won de voorgaande vier edities, waarin broer Milan wel steeds dichterbij (van twee keer vierde naar tweede) kwam. Woensdag was Milan spelbreker bij de eerste lustrumzege van zijn broer. Al kon Omar daar wel mee leven. Achter de Almeerse broers knokte de oude garde voor het brons: Eric van der Linden drukte Chris Brands (zonder ellebogen overigens) van de resterende podiumplaats.


Het was veni, vidi, vici voor Mirjam Weerd. Het hele seizoen was de toptriatlete nog niet in competitie gekomen. Kleine blessures of gewoon niet fit, het zat even niet mee. En – eerlijk is braaf – Mirjam moet ook wennen aan haar nieuwe verblijf op Curaçao. Hoe dan ook, ze stond ineens aan de start in het kleine Noord-Hollandse dorp. Weerd is back, dat moge duidelijk zijn. Ze klopte de gevestigde namen uit deze provincie, in volgorde: Talisa van der Fluit, Cora Klaver en Marieke van Lierop. Team Houtkracht was het beste trio met Maarten van Dijk, Jermo Agema en Maikel Zuiderhoudt.

Chris Brands was trouwens afgelopen weekeinde weer afgereisd naar zijn vaste wedstrijdje in Echternach. Geen ETU-status meer, dus Luxemburger Eugène Kraus is op zijn ander vast adresje in Holten. Maar Chris werd vierde. Hij moest de beste Luxemburgse triatleet Bob Haller, de Duitser Yannick Stollwerk (bekend uit Eredivisie) en nog een Luxemburger Tom Krier voor laten gaan. Wél een Nederlandse dubbelslag bij de vrouwen want het Weesper duo Deborah Schouten en Paula van der Pouw-Kuiper greep de eerste twee plaatsen. Voor Deborah was het de eerste buitenlandse zege.  Mischa Hermans werd vierde op de sprint afstand.

En Maya Kingma was na haar winst vrijdag in Geraardsbergen  nog niet uitgesport. Zondag deed ze mee aan de Grand Prix triathlon van Valence, waar een wereldveld aan de start stond. Wonderlijk want de Zuidfranse race maakt geen deel uit van ITU of ETU-series, maar trok wel heel veel wereldtoppers. Vincent Luis won voor Henri Schoeman en Joao Pereira bijvoorbeeld. Felix Duchampt, daags tevoren nog derde in Holten, werd in eigen land 28e. Maya weerde zich kranig. ,,Het lopen ging weer beter dan vorige wedstrijden’’, sprak ze na afloop hoopvol. Voor de Nederlandse was een tiende plaats weggelegd. De winst ging naar de française Cassandre Beaugrand voor de Australische Ashleigh Gentle en Andrea Hewitt. Jasmijn van der Burg eindigde op een 45e plek.

Over Frankrijk gesproken TL-beheerder Arthur Mekenkamp deed voor de vijfde keer mee aan de Halftriman in Gueret. De Franse Nederlander (of andersom) werd 49e in totaal in een tijd 5.34.08. De winst in deze wedstrijd ging naar Simon Damiens, die er een uurtje sneller over deed. Het was voor Arthur al weer zijn vijfde deelname aan deze wedstrijd. In ons land zien we hem dit jaar weer in Almere.

Dan was er nog de BIRathlon van Brecht. De naam doet anders vermoeden, maar ik geloof niet dat er per se alcohol in het spel was. David de Grooff en Brigit Massagé boekten de winst en de Zundertse Carla van Aert werd achtste.

Zo. Dan laten we het vorige weekeinde echt achter de rug en concentreren ons op het volgende. Hét weekeinde van de Duitse clash natuurlijk met Challenge Roth en Ironman Frankfurt tegenover elkaar. Het EK in Frankfurt is de dag van de waarheid voor Bas Diederen. Maar ook voor Evert Scheltinga, Youri Severin, Erik-Simon Strijk en Pleuni Hooijman is het hun belangrijkste race dit seizoen. Ze moeten het opnemen tegen een wereldveld met onder meer Sebastian Kienle en Patrick Lange.

Daar stelt Roth de wereldrecordpoging van Daniela Ryf tegenover. Daar is recordhoudster Chrissie Wellington (8.18.13) overigens getuige van. Zij doet mee in een relay met onder meer de eerste Olympisch kampioen Simon Whitfield. Spektakel dus in het Duitse stadje met 3500 deelnemers (hoezo concurrentie?). Voor Nederland starten in de eerste van de 18 waves: Dirk Wijnalda, Stefan Overmars, Thomas Naasz, Carlo Pullens en Dave Rost. Bart Aernouts zou, na Lanzarote, zo maar eens voor een tweede stunt kunnen zorgen. Roth is natuurlijk ook dé wedstrijd voor Per Bittner en Yvonne van Vlerken. Die eerste waves gaan om 6.30 uur (177 pro-mannen)  en 6.35 uur (28 pro-vrouwen) het Main-Donau kanaal in.

Dat het naast al dat geweld bij onze oosterburen ook leuk kan zijn om een wat kleinere hele triathlon te organiseren bewijzen voor de derde keer onze Friese vrienden van de Frysman. Heroïscher dan Frankfurt en Roth bij elkaar gaan 150 triatleten (volle serie) de strijd met de elementen aan. Zelfs bij mooi weer kan het grillig zijn in het Ijsselmeer en rond de Reaklif in het schitterende Gaasterland. In de vrijdagaflevering van WTJ hebben we alle ruimte om Frysman maar ook de wedstrijden in Wormerland, Aalsmeer, Hardenberg, Utrecht en Gasselterveld voor te beschouwen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.