Frysman, maar ook Wormerland, Hardenberge, Utrecht en Gasselterveld – WTJ 538

 

VRIJDAG – Liever dood dan slaaf. Hadden we het met de Franse race in Valence over ‘op eigen kracht’ zich ontwikkelen. Eigenlijk geldt dat ook voor de Frysman. Hoeveel eerder pogingen om een hele op te zetten zijn er al niet geweest in Nederland? Frysman overleeft het. Uniek vanwege het zwemmen in het grootste meer van Nederland, eigenzinnig water met korte golfslag, soms ruw, soms kalm. Maar respect hebben voor de Suydersee. Dan 180 kilometer fietsen door Gaasterland, het door ijstijd geglooide landschap voor vier rondjes en dan eindigen bij It Rea Klif, een brok historie voor de Friezen. Die on-Nederlandse klifrotsen worden tijdens de marathon liefst zes keer bedwongen. In de laatste toer buigen de deelnemers af om over het Friese tapijt te finishen bij de gedenksteen met opschrift: Leaver dea as Slaef. Dat is wat de 150 triatleten uit het water helpt. Negen van hen gaan voor wat Friezen zo fraai omschrijven als een ‘Trijkje’ oftewel alle drie de edities Frysman de finish halen.

Het evenement wordt steeds internationaler met 15 Belgen, 7 Duitsers, 1 Zweed (globetrotter Wim Timmermans), 1 Noor, 1 Spanjaard en 1 Sloveen. In de eerste jaren Almere waren er minder nationaliteiten (dit jaar 53 overigens…). Stefan van der Pal is dé Frysman van vorig jaar, hij komt natuurlijk terug en krijgt opnieuw met de nummer drie van vorig jaar te maken: Ramon van der Wilde. Wie maken verder kans? Michel Besseling, Jacob Veenstra, Samme Steenstra, Joël Cox en Gerard Terwisscha bijvoorbeeld. Bij de vrouwen neemt titelverdedigster Geke Venema het op tegen Leonie Verstegen, Yvonne Troost en Christel Muis.

Uiteraard blijven we zaterdag optimaal op de hoogte nu Ruud de Haan terug is naar zijn roots en samen met Groninger Henk Kooi alle Frysmannen binnen praat. Dat Willem uiteindelijk de meest voorkomende naam is onder de deelnemers en de HeldenHelpers maakt schrijver dezes ook een beetje trots. Zondagavond heet de aflevering Willems Triathlon Journaal.

We sluiten af met een slogan, die ook alleen maar door Friezen bedacht kan worden. Frysman – moaier wurdt in triathlon net! 

Masso terug naar zijn trainingsomgeving

Zaterdag ook de allereerste M5 triathlon Wormerland (met Dennis Looze in de organisatie) met meteen een puik veld. Tanya ten Velden, Lucienne Groenendijk, Corine Nelen, Marijke Zeekant in de eerste wave van liefst 77 vrouwen, die om 13 uur de spits afbijten. Een uur later de snelle mannen  met Nieuwe Niedorp winnaar Milan Brons als topfavoriet en Diederik Scheltinga, Rinse van den Ouweelen en Mohamad Masso als uitdagers. Mohamad woonde en trainde tot een jaar geleden in de omgeving Wormerland en keert graag terug in het gebied waar hij zo goed werd opgevangen.

Han Peter Lucas en Jorieke Casteleijn keren zaterdag graag terug naar Hardenberg voor de 2e Dion triathlon. Is het water in Wormerland 19,7 graden, in de Vecht bij Hardenberg komt het kwik inmiddels tot 20,6 graden. Vanaf 11 uur zijn er vijf series: twee op de kwart, drie op de 1/8e. Na het zwemmen in De Vecht en fietsen door de Marslanden en Collendoorn komen de lopers langs de wildwaterkanobaan, die ook in de Vecht ligt. De finish ligt bij de Opgang. Het team onder leiding van Gert Swankhuisen is er klaar voor.

Druk wordt het zondag in Utrecht voor de stadstriathlon. Hoewel? Het speelt zich allemaal af in en rond de Strijkviertelplas net buiten de Domstad. Favorieten in de stad van de bitterballen zijn Leo Gödde (vorig jaar winnaar van de sprint) en Esther Buurman, Concetta Pichierri en…Mirjam Weerd. Ze is op vakantie in Nederland en pakt wat wedstrijden mee. Als nieuwe formule hanteert de organisatie de bedrijventeams.

Zwemmen in turquoise water

Zondag houdt Sport4Nature samen met Run-Forest-Run in Gasselterveld een crosstriathlon. Drie afstanden van een sprookjesachtige, avontuurlijke triathlon. Waarom dat eerste? Welnu het zwemmen is in een turquoise gekleurd meer, de mountainbike route gaat langs Gieten en behoort tot de zwaarste trails in Nederland en het lopen gaat eveneens over de MTB-route. Ontspannen, laagdrempelig, genieten. Dat zijn de toverwoorden van deze nieuwe crosstriathlon.

We ronden af met de melding dat naast Frysman, Frankfurt en Roth er nog liefst zeven hele triathlons zijn op de wereld: Altriman (F), Stone Brixia Man (I), Laponia Tri Gullivare (S), HITS Hudson Valley (USA), The Bastion (GB), Vitoria-Gasteiz (E) en Canada Man XTreme (CAN).

Tenslotte is er op ITU-gebied de paratriathlon in Iseo-Franciacorta met bij de visueel gehandicapte deelnemers Jeroen van Waardenburg. De volgende ETU-Cup na Holten dient zich ook weer aan. In Tartu, Estland zijn van TeamNL alleen Donald Hillebregt en Rani Skrabanja present.

Wij van de redactie trikipedia.nl wensen iedereen een prachtig tweede juliweekeind en zijn benieuwd met wie we zondagavond uit kunnen pakken!

Ciao.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.