Toch nog ’s Frysman; Everts toptijd; Bas baalt; brons Ilona; Roth en Hardenberg – WTJ 540

MAANDAG – Die Frysman wordt met het jaar aantrekkelijker. Vier charmante vrouwelijke juryleden, die als billenkoek een A-viertje uitdelen waar je een opstel op mag schrijven. Ik ga trainen, want dat is geen straf maar een feest. Wedden dat het evenement volgend jaar – net als Roth – binnen vijf minuten vol zit! Van 59 via 51 naar nu 133 deelnemers. Bijna een verdriedubbeling. Mark Schoonhoven finishte zijn 25e hele, Wim Timmermans zijn 50e. En ook anderen zaten al aan de twintig streepjes of meer. Ervaring loont en als je alles op het gebied van heles al hebt gehad, dan hoort daar beslist de Frysman bij. Volgend jaar kan het weer.
 
foto Andre Kwakernaat

We gaan naar Frankfurt, want het EK was er voor de Nederlanders één met vreugde en verdriet. Het liep gesmeerd voor Evert Scheltinga, die de achtste tijd klokte op 25 minuten van Sebastian Kienle, die de tweede Ironman-tijd ooit neerzette. Maar ook Evert besefte dat hij met 8.05.13 iets unieks gepresteerd had. Nota bene 25 minuten sneller dan bij zijn debuut in Zuid-Afrika. ,,Wow een tijd in de top vijf van snelste Nederelanders op een Ironman’’, jubelde Evert bij zijn glorieuze finish. ,,En dat pas in mijn tweede hele triathlon. Het ging hard op alle onderdelen, dat bewijzen ook de eindtijden. Omdat Evert in het tweede stuk zwemmen de aansluiting met de kop miste, moest hij loeihard fietsen om bij een goede groep te raken. Met vervolgens een supermarathon van 2.55 sloot hij een geweldig EK af en is het dus na Jan van der Marel, Dirk Wijnalda en Frank Heldoorn de vierde Nederlander op de all-time ranglijst van hele triathlons.

 
 
Erik-Simon Strijk zal zich in het wereldveld tevreden gesteld hebben met de zestiende plaats. Hoe anders ligt dat voor Bas Diederen, die drie keer lek rijdt en bij de derde keer een wiel van een toeschouwer aan neemt teneinde nog aan de marathon te kunnen beginnen. Vanuit – pak ‘m beet – veertigste positie werkte Bas zich toch weer op naar een zeventiende plek. Maar gossiemijne, hoeveel pech kan een mens hebben? Geen Hawaii en dat is meer dan zuur voor Bas. Gelukkig proef ik dat hij de teleurstelling verbijt en nieuwe doelen gaat stellen. Waarom zou het ook eens niet buiten IM om kunnen zijn? We zullen zien.
 
 
Youri Severin ging wel vier minuten sneller dan vorig jaar, maar moest toch zes plaatsen inleveren: 21e. Het blijft klasse wat onze toppers laten zien ook al doen ze niet mee voor de podiumplekken.
 
Op het EK werd op 42 Nederlandse deelnemers precies één medaille gehaald: brons was er voor Ilona Eversdijk. Ze klokte 10.14 uur, was er 32e totaal mee en derde bij de F25 dus. Voor haar was Pleuni Hooijman nog als zestiende prof binnengekomen en dat in 9.48 uur.
 
 
Autocoureur/triatleet Sebastiaan Bleekemolen leverde een mooie 10.41 af en een minuut later was daar de bijzonder vader-zoon ontmoeting aan de finishlijn van André en Erwin Kwakernaat. Prachtig om te zien hoe pa zoonlief opvangt bij de finish, door Erwin omschreven als ‘het moment waarop je beseft dat het klaar is.’ De emotie erna en het moment waarop André beseft dat er tussen de tranen door nog wel foto’s gemaakt moeten worden. In één woord: schitterend. Hou het dan maar eens droog. Ik kan me Erwin nog van de beginjaren herinneren. Qua postuur de neiging om z’n vader achterna te gaan. En dan nu 10.42 op een Ironman!
 
 
Laten we ook Coen Barten niet vergeten, trainingsmaat en vriend voor het leven van de Kwakernaten. Coen debuteerde met 11.34 uur. En het waren niet de makkelijkste omstandigheden zondag, bij een graad of dertig een hele willen doen.
 
 
42 Nederlanders in Frankfurt, eentje meer in Roth, waar Bart Aernouts de grootste overwinning in zijn loopbaan boekte. Joe Skipper en de man die lang op kop lag Maurice Clavel vergezelden hem op het podium. Werd publiekslievelingetje Yvonne vierde en overmand door emoties, vriend Per Bittner finishte als negende.
 
 
Beste Nederlander was wel weer Dirk Wijnalda al werd dat niet meteen duidelijk omdat Dirk wederom zijn chip verloor onderweg. De meervoudig landskampioen uit Bunnik finishte vijftiende.
 
Daarachter volgde Dave Rost op een 28e plaats (8.50) en tevens winnaar M45.
 
 
Steff Overmars was de derde Nederlander onder de negen uur (8.57) op een 38e positie. Thomas Naasz klasseerde zich als 47e en top tien klasseringen in hun leeftijdsgroep waren er voor Franck van Graas (vijfde M50) en Erik Peeman (9e M45). De Challenge Almere-bestuurder Jefry Visser  bracht de race ook tot een goed einde net als trouw WTJ-volger Coen Stegeman. Een 8.40 wist Daniela Ryf er nog uit te rollen, geen wereldbesttijd wel de tiende tijd ooit. Voor Yvonne  helaas geen sub 9 uur nu en de vierde plaats. Eline Koers finishte tiende bij de F30 en 58e in totaal.
 
Nu is het WTJ-tje weer helemaal vol en hebben we nog de andere wedstrijden niet onder de loep genomen. Morgen gaat het louter daarover. Eentje nu alvast. De DION-kwart triathlon van Hardenberg kreeg dezelfde winnaars als vorig jaar. Han-Peter Lucas en Jorieke Casteleijn. Dit keer was Han-Peter sneller dan een heel rijtje masters onder aanvoering van Olaf Brouwers en Theo Fuhler. Jorieke klopte twee sterke concurrentes: Renate Post en Sarah-Lynn Reuver. Het Politieteam Twente won bij de trio’s. De sprint afstand ging naar Groninger Erik Schröder en de nummer drie van Nederland Marije Dankelman. Vechtstromen 2 was op de sprint afstand de beste combinatie van zwemmer, fietser, loper.
Wees gerust: morgen volgen Wormerland, Almaar, Terneuzen, Utrecht en Gasselterveld. Onder andere. Zeg lieve triatleten: wanneer nemen jullie eigenlijk vakantie?
 
 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.