Vonsy versus Angry Bird; Triathlon Vriescheloo? Nooit van gehoord; RIP Laus, RIP Unai – WTJ 543


DONDERDAG – Natuurlijk kon een reactie van Daniela Ryf op hetgeen Yvonne van Vlerken onder ons aller aandacht bracht niet uitblijven. Ze geeft toe dat ze met de zwemstart en haar helm fouten heeft gemaakt, ze denkt wat genuanceerder over haar afwezigheid bij alle festiviteiten rondom Challenge Roth. Ze beschouwt Roth nog altijd als één van haar beste ervaringen in haar carrière. ,,Ik wil hier altijd mijn beste vorm laten zien. Ben nu tien jaar professional en doe altijd mijn best professioneel over te komen richting sponsors, fans en de sport. Daarom was ik op de persconferentie, deel handtekeningen uit en doe meerdere interviews, zoals ook afgesproken met de Challenge-organisatoren. De fouten tijdens de wedstrijd zal ik niet meer maken. Ik kijk uit naar de tijd dat ik Roth ga beleven zoals Chrissie Wellington dit jaar deed. Tot die tijd blijf ik mijn best doen een goede  atlete te zijn.’’, aldus de verklaring van Angry Bird oftewel Daniela Ryf. We laten de discussie voor wat het is. Ik denk dat beide dames niet in een ordinaire catfight belanden, maar het onderling nog wel eens uitpraten. Onder het genot van een Erdinger…


Overigens was dus ook Chrissie Wellington terug in Roth. Ze kwam zelfs in actie in een wereldteam The Collins Cup geheten. Dylan McNeice leverde een snel zwemonderdeel af in 46.39, daarna kwamen de allereerste Olympisch kampioen Simon Whitfield en meervoudig Ironman-winnares Lisa Bentley in actie op het fietsonderdeel: 5.50.38 uur en tenslotte ging Chrissie ‘always smiling’ Wellington van start op de marathon, die ze al feestend en zelfs biernippend aflegde in 3.16 uur. Simon hield daags tevoren met Jan Frodeno een loopsessie voor duizenden tri-fans en ook Chrissie was overal en uiteraard was ze getuige van de (mislukte) aanval op haar wereldrecord. Zo waren dus alle groten der aarde bijeen in Roth.

 
Zelfs in ons eigen land worden nog triathlons gehouden, waar we geen weet van hebben. Afgelopen zondag was daar bijvoorbeeld de eerste triathlon van Vriescheloo, gemeente Westerwolde. Waar de triathlon van Ter Apel twee weken eerder niet doorging, was er in Vriescheloo geen probleem met het wegdek. Jack Kamminga van Huis voor de Sport organiseerde de primeur. Hij zei veel geleerd te hebben en daarmee verder te gaan voor een tweede editie. ,,We gaan bijvoorbeeld met grotere pijlen werken om de route aan te geven.’’ Onder de ongeveer 60 deelnemers nauwelijks bekenden. Vooral veel hardlopers uit het Noorden gaven acte de présence. Gerben Kroes won de kwart afstand in 2.29 uur. Lijkt veel op eindtijden uit de beginjaren van onze sport, maar evengoed waren de afstanden ouderwets kwart 1-45-10. Laurens van Kouwenhoeve en Jannes Kamphuis stonden ook op het podium. Beste vrouw was Marjolein Thunnissen, die vijfde totaal werd. Janke Naaijer en Sylvia Bootsman waren de andere twee vrouwen, die de kwart deden. Op de sprint was succesvol baanatlete Marlou Bijlsma ook alle mannen de baas. Jelmer Rijkes kwam 1 seconde te kort voor de winst. Bij de jeugd wonnen Bjorn Hummelink en Marinda Dekker. Beste trio was Team Maurits ook overall het snelste. Prominent deelnemer was journalist en auteur van het boek ‘Lopen naar de horizon’ Jans Jagt. Jans komt uit Klazienaveen en zal komende zondag ongetwijfeld ook bij zijn eigen triathlon aanwezig zijn.


Dat brengt ons nog niet bij de voorbeschouwing op het weekeind. Die volgt in de loop van vrijdag. Eerst nog de Ostseeman, maar dan de halve (113)-versie. Thijs Koelen is verzot op de kleinere Duitse wedstrijden en ondanks de goed doorbakken barbecue was Thijs in en rond het Duitse plaatsje Damp de nummer acht in de eindrangschikking. Hij was precies tien minuten langzamer dan winnaar Markus Thomschke. Mooie prestatie ook van Ynze Keulstra in pas zijn derde halve triathlon. Ynze, die een paar dagen later nota bene afstudeerde, werd veertiende. Hanna Kristina Winckler was beste vrouw.


Verdrietig nieuws afgelopen week uit zowel Nieuwe Niedorp als Oud Gastel. In het Noord-Hollandse dorp overleed Laus Klaver, voormalig slager en een echt dorpsfiguur die overal bij betrokken was. Vorige week loste Laus nog het startschot van de triathlon. Hij werd 60 jaar, de uitvaart is vrijdag op zijn boerderij. Rust in vrede Laus.


Grote verslagenheid in Oudenbosch waar de pas 11-jarige Unai Kest overleed aan een ernstige ziekte. Unai was fanatiek voetballer, maar deed samen met zijn broertje Luken ook graag mee aan de jeugdtriathlon in buurdorp Oud Gastel. Unai was altijd lekker sportief bezig. Dat getuigt ook de overlijdensadvertentie die begint met: Zu zara gure txapelduna, oftewel: Jij ben onze grote kampioen! Zijn moeder is van Spaanse afkomst. 
Redactie, maar ook organisatoren van triathlon Oud Gastel (waaronder Ruud en ik) wensen de familie Kest heel veel sterkte bij het onvoorstelbaar grote verlies van dappere Unai. 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.