Preview WK Hamburg; Blauwalg Rotterdam; Urk; Klazienaveen en nog wat nagekomen uitslagen -WTJ 544


VRIJDAG – Waren vorig weekeinde alle giganten op de lange afstand in Duitsland (Frankfurt of Roth) actief, komende dagen is de mondiale top op de sprint afstand bij onze oosterburen. Hamburg is zaterdag en zondag het decor van zo’n 6000 triatleten afkomstig uit de hele wereld. De World Triathlon Series 2017 zijn aan hun vijfde wedstrijd toe. De regerend wereldkampioenen Mario Mola en Flora Duffy zijn er evenals Mario’s landgenoten Javier Gomez en Fernando Alarza. Richard Murray vormt met Henri Schoeman de sterke Zuidafrikaanse inbreng en wij brengen Marco van der Stel en landskampioen Jorik van Egdom in stelling. Duffy neemt het op tegen sterke Amerikaansen, tegen de GB-top, tegen thuisfavoriete Laura Lindemann, de sterke Belgische Claire Michel en tegen onze mooie troika Rachel Klamer, landskampioene Kirsten Nuyes en Maya Kingma.
 Vier van de vijf Nederlandse triatleten zullen op zondag uitkomen op het WK Mixed Relay in Hamburg. Uitermate belangrijk evenement geworden, nu bekend is dat het op de Olympische Spelen in Tokyo op het programma staat. Jorik en Marco zijn zekerheden, bij de dames wordt geknokt om de twee andere plaatsen.


Helaas loopt de Perskindol 010 triathlon in Rotterdam daarmee de twee titelverdedigers mis. Jorik en Kirsten zouden in en rond de Willem-Alexander roeibaan opvolgers krijgen op Super Saturday. Maar as we speak komt het bericht dat er blauwalg is geconstateerd in het zwemwater. In overleg met bevoegde instanties en de NTB heeft de organisatie het NK af moeten blazen. Hoe de format eruit komt te zien voor de Teamcompetities is nog niet duidelijk.

Het programma zou beginnen om 9 uur met de 4e Divisie Zuid mannen, via 3e Divisie en dan vanaf het middaguur de NK’s. Eerst de jongens en meisjes en aansluitend vrouwen om 12.45 uur en mannen om 13.55 uur. We tipten in de jongste categorie talenten als Joost Friderichs, Gjalt Panjer, Shirin van Anrooij en Dirkje Lebouille. Kijken we naar de elites/beloftes dan maakten Menno Koolhaas, Donald Hillebregt, Marco Akershoek en Niek Heldoorn grote kans, maar op zo’n sprint afstand kan het alle kanten uit. Bij de vrouwen zou het een unieke stunt zijn geweest als Sarissa de Vries ook deze titel naar zich toetrekt. Maar Rani Skrabanja, Marije Dankelman, Quinty Schoens en tal van andere kanshebbers zijn er ook nog.

Intussen is de 010-triathlon van Sport Vibes in drie jaar tijd uitgegroeid tot een regelrechte topwedstrijd. Het gaat loeihard op die kaarsrechte stukken langs de roeibaan met de windmolens op de achtergrond en Rotterdam in de verte. Laten we hopen dat ook zonder het zwemonderdeel er een waardig evenement kan worden gehouden. Organisatie veel sterkte met deze onverwachtse tegenslag.


De Suydersee triathlon op Urk (bij eilanden zeg je altijd ‘op’) is één editie verder dan Rotterdam. Urk begon vrijdagochtend al met een primeur, de eerste scholieren-triathlon. Dat kennen we van Challenge Almere, waar ook vrijdag de jeugd het spits afbijt. Er hebben liefst 260 Urker scholieren ingeschreven voor de Junior Challenge voor leerlingen van 12 jaar en ouder. Zaterdag is de eigenlijke wedstrijddag met een 1/8e en kwart afstand. Net als vorige week bij de Frysman wordt er in het Ijsselmeer gezwommen, de Noordoostpolder leent zich uitstekend voor het fietsen en lopen is door het Urkerbos. Als side-event is er een triathlon voor paratriatleten, maar dan niet de Jetze Plats onder ons. Zij zwemmen 20 minuten, fietsen 12 kilometer en lopen er 2,5.
Met Tiedo Tinga, Dennis van Hinte, Marjan Andringa en Hanneke de Boer staan er best leuke namen aan de start. Bovendien steeds meer Urker deelnemers, bij uitstek mensen die de strijd met de elementen aan gaan. Onder die Noordoostpolderbewoners uiteraard ook  Team Fleur met Wytse in de aanloop naar het grote Almere. In Urk begon het avontuur vorig jaar, waaruit de geweldige actie Stoel voor Fleur voortkwam.


Op zondag vragen we uw aandacht voor de 11e Plus Fischer triathlon van Klazienaveen. Na een paar jaar NK’s masters en twee keer het NK halve afstand lijkt de Drentse wedstrijd nu een ‘gewoon’ programma af te werken. Niet helemaal waar, want het Noord-Nederlands kampioenschap is wel degelijk een prestigestrijd. Evengoed staat er weer een puik veld aan het vertrek met de mannen in bloedvorm Milan en Omar Brons, Sven Strijk, Erik-Jan Spijkerman, Chris Brands, Jort van Zutphen, Rahel Bellinga, Danielle Riem, Talisa van der Fluit, Cora Vlot en local heroes Renate Post en Janien Lubben.

En – geloof het of niet – Stefan van der Pal laat een week na de Frysman ook Klazienaveen niet in de steek. De Fries, die geen Frysk spreekt, is aan zijn afscheidstoernee bezig. En in de noordelijke wedstrijden zijn ze hem al als triatleet gewend, maar Ruud en ik kijken uit naar de deelname van Lieuwe Westra op de Olympische afstand. Deze week vertelde hij nog zijn aangrijpende levensverhaal in de Avondetappe. Voordat Lieuwe naar Australië emigreert doet ie eerst Klazienaveen aan. Alderivichste!
Eindhoven Sport houdt zondag in en rondom de natuur van Tongelre en Stratum een kwart en 1/8e triathlon. Plezier gegarandeerd bij dit recreatieve evenement. Bij onze zuiderburen is de 1/3e Hageland triathlon van Aarschot. Er starten Nederlanders in de Ironman Bolton (UK), in de Berlin XL,, ja zelfs in de allereerste Alaskaman. Peter Denekamp en Tommy Obst wagen zich aan dit ongelofelijke avontuur, waarbij elke andere triathlon verbleekt. Lieke van Beek en Hans de Jong zijn hun TVH-begeleiders deze lange, lange sportdag.
In vogelvlucht nog resterende uitslagen. Want ten onrechte onderbelicht gebleven is de formidabele tweede plaats van Jacco Langerak op de loodzware Altriman Les Angles in de Franse Pyreneeën. De Utrechter finishte in 12.30 uur, tien minuten langzamer dan winnaar Flavian Lafay uit Frankrijk. Jacco – twee jaar terug ook sterk op IM Maastricht – liet met 3.36 uur de snelste marathontijd noteren. Koen van de Mierop werd 21e. Carole Dechamp was beste vrouw in 15.49 uur. Dan zit je in Almere al buiten de limiet… In de eveneens zware halve Altriman Les Angles werd René Roelens 163e.
Sven Strijk kwam zijn Belgische clubverplichtingen na en werd 39e op het BK sprint te Vilvoorde. Titels voor Simon de Cuyper en – verrassend – Valerie Barthelemy.

Apart wedstrijdje is De Hoef Sportief. De drie onderdelen afwerken met rustpauzes ertussen. Frans van Heteren was er op 2 juli het best in, daags na het NK in Didam overigens. Ric Immens en – jawel – Lars Vreugdenhil waren de andere mannen in de top drie van deze ‘wilde wedstrijd’. De vrouwenwinst ging naar Mariska Visser.

In het Zweedse Jönköping debuteerde Hawaii-ganger Erik Hordijk op de 70.3 IM. Van de 19 Nederlanders werd Erik dertiende met een achterstand van bijna twee uur op de Australische winnaar Josh Amberger. Erik heeft, zoals bekend, zich in kunnen kopen voor deelname aan Hawaii. Beste Nederlander in de Zweedse stad was David van Oosten op een 35e plaats en vijfde M25. De Oostenrijkse Lisa Hutthaler was te sterk voor Camilla Pedersen en de Britse Kimberley Morrison. Anke Lenting was op een 260e plaats beste Nederlandse, Janet van Woudenberg volgde negen plaatsen later, maar de Houtense was wel 1e F65.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.