Nederlands kwartet onwaarschijnlijk goed op een derde plaats op- WK WTJ 545

ZONDAG – Dus toch! Het was de eerste reactie toen we vernamen dat Nederland brons gehaald had op het WK Mixed Relay in Hamburg. Nota bene bij de eerste gelegenheid waarin dit onderdeel al een Olympisch randje heeft, want in Tokyo komt het dus echt op het programma. Dus kwamen veel teams op volle oorlogssterkte in actie. En dan worden wij DERDE? Het is ongelofelijk. Past toch in het rijtje Nederlandse successen dit weekend met Bauke Mollema in de Tour en de 1-0 overwinning van het Nederlands vrouwenelftal op topfavoriet Noorwegen.
Het is te laat (na de terugreis van Klazienaveen) om los van de persberichten de WTJ nog eens volledig te herschrijven. Daarom de belangrijkste berichten samengevat:


Nederland verrast met brons op WK mixed relay.
HAMBURG – De Nederlandse triathlonploeg heeft vandaag voor een daverende verrassing gezorgd op de triathlon van Hamburg. In het gloednieuwe Olympisch onderdeel van twee mannen en twee vrouwen, die achter elkaar een ultrakorte triathlon afleggen haalde het Nederlands kwartet een onverwachte bronzen plak. Achter de Australische en Amerikaanse ploeg werden Maaike Caelers, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom derde op het WK voor gemengde estafetteteams. Het onderdeel wordt in Tokyo aan het Olympisch programma toegevoegd, daarom was de bezetting in Hamburg sterker dan ooit. Zaterdag konden de Nederlandse deelnemers nog geen indruk maken, zondag verrasten ze als team vriend en vijand. Australie was de laatste twee jaar op dit WK goed voor zilver, maar greep nu voor het eerst de wereldtitel. Vier seconden later volgden de Amerikanen en al na negen tellen kwam Jorik van Egdom als slot-triatleet op een derde plaats binnen. Caelers en Van der Stel plaatsten Nederland in een negende positie, door een getergde Klamer – niet helemaal tevreden over haar tiende plaats gisteren – rukte het team op naar de derde plaats en die positie wist Van Egdom vast te houden. Marco van der Stel kon het na afloop amper geloven: ,,Hamburg is altijd een topwedstrijd. Het inspireert om voor zoveel mensen (150.000 toeschouwers) te mogen sporten. We hoopten op een top acht klassering en nu staan we op het podium. Een droom komt uit, dit was het echt teamwerk. Laten we dit verder uitbouwen richting Tokyo 2020.’’
1.Australie (Charlotte McShane/Matthew Hauser/Ashleigh Gentle/Jacob Birtwhistle) 
2.USA (Katie Zaferes/Ben Kanute/Matt McElroy/Kirsten Kasper)                                     
3.Nederland (Maaike Caelers, Marco van der Stel, Rachel Klamer, Jorik van Egdom)   
4.Groot-Brittannie                                                                                                                          
5.Canada 

                                                                                                                                                         
Eerste grote winst Sven Strijk
KLAZIENAVEEN – Al heel wat jaartjes probeert Sven Strijk de halve triathlon afstand goed onder de knie te krijgen. Dat gaat met pieken en dalen. Vandaag was de piek voor de man uit Bodegraven. Hij won de halve van Klazienaveen, een klassieker. Strijk fietste na het zwemonderdeel meteen weg van de broers Milan en Omar Brons om met tien minuten voorsprong aan het lopen te beginnen. Omar viel enigszins terug, maar Milan hield de tweede plaats in handen. Milan Brons won de afgelopen weken drie korte races in Noord-Holland en beheerst nu ook het langere werk. De Fries Stefan van der Pal, vorige week nog winnaar van de hele Frysman-triathlon werd derde. Beste vrouw was Rahel Bellinga, die bij het fietsen op kop kwam te liggen en met tien minuten voorsprong de wedstrijd won. Dat deed ze voor de vierde keer.


Klamer tiende in Hamburg
HAMBURG – De absolute topvorm om straks voor eigen publiek op de WK finale in Rotterdam te schitteren ontbeert Rachel Klamer nog. Zaterdag werd ze in de vijfde wedstrijd om de World Triathlon Series, waarvan de finale dus in de Maasstad, tiende. Klamer moest een dikke minuut toegeven op wereldkampioene Flora Duffy. De Bermudaanse is hard op weg naar titelprolongatie. In de Duitse stad was ze op de sprint afstand een klasse apart. Bij het fietsen reed ze makkelijk weg van de concurrentie om haar voorsprong bij het lopen niet meer in te leveren. Duffy, ook ’s werelds beste in de crosstraithlon, won haar derde WTS-race op rij na eerder in Japan en Engeland al succesvol te zijn. Voor Duffy was het haar vijfde WTS-zege in haar loopbaan. Na Klamer volgden Kingma en Nuyes op gepaste afstand. Morgen maken Klamer en Kingma deel uit van het Nederlandse team voor het WK Mixed Relay. Dat onderdeel wordt in 2020 toegevoegd aan het Olympisch programma.
Bij de mannen ondernam Marco van der Stel verwoede pogingen om de kopgroep vooraan kleiner te krijgen. Het mocht niet baten. De Nederlander stapte met een peleton van zo’n veertig man van de fiets voor een snoeiharde slotloop. Daarin was de Spanjaard Mario Mola net als vorig jaar de sterkste, dit keer voor de Australier Birtwhistle en de Kiwi Sissons. Marco van der Stel moest zijn inspanningen bij het fietsen bekopen. Hij finishte als 35e. Jorik van Egdom kwam slecht uit het water en reed en liep daarna achter de feiten aan. Hij eindigde vijftigste. De wedstrijden in de binnenstad van Hamburg werden gevolgd door liefst 150.000 toeschouwers, aantallen die in Nederland niet voorkomen.


In Rotterdam moest het NK sprint triathlon vanwege blauwalg in de Willem Alexander roeibaan worden afgelast. De Eredivisie ging wel door in de vorm van een run-bike-run. De Belg Tim van Hemel was de beste voor de Duitser Jan Stratmann. Gerbert van den Biggelaar werd verrassend derde en beste Nederlander. Het team van Squadra pakte het dagklassement.

Bij de vrouwen kwamen drie teamgenotes van Ferro Mosae vooraan te zitten. Met voldoende voorsprong op de concurrentie besloot het Limburgse trio er geen wedstrijd meer van te maken. Gedrieen kwamen Sophie van der Most, Rani Skrabanja en Sarissa de Vries als winnaars over de streep

.
De Suydersee triathlon in het sfeervolle vissersdorp Urk is gewonnen door Han Peter Lucas en Marjan Andringa-van der Woude.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.