Teamwork; Maaike, Marco, Rachel en Jorik brengen euforie; Ingrid 3e in Hamburg; Rotterdam; Urk – WTJ 546

 
MAANDAG – Wat is ons landje toch goed in teamsporten. Kijk naar de Spelen en zie hoe we in hockey, volleybal, waterpolo, handbal maar ook in de estafettes uitblinken. Teamwork daar heeft het mee te maken. Het kwartet triatleten van zondag verbaasde vriend en vijand met een derde plaats op het WK Mixed Relay. Wat jammer nou dat deze wereldtitels niet worden vergeven in Rotterdam in september. Maar het moet Maaike Caelers, Rachel Klamer, Marco van der Stel en Jorik van Egdom ongetwijfeld inspireren tot grootse prestaties voor eigen publiek. Nothing is impossible, zo bleek in Hamburg maar weer eens.


Vergeten was de zaterdag, toen TeamNL in de vijfde World Triathlon Series niet echt kon imponeren. Wel in het wedstrijdverloop, niet in de einduitslag al is tiende (Rachel) nog altijd wereldklasse. Ik lees op social media van ‘kenners’ die zeggen: ,,Ik heb altijd geweten dat onze triatleten dit konden.’’ Ik lees van successen van de coaches en alles en iedereen eromheen, maar in dit geval richt ik me toch maar op het viertal zelf.

Maaike Caelers weet als geen ander hoe het is om terug te knokken. Mentaal moet het ongelofelijk zwaar geweest zijn voor haar om na de gemiste Spelen de accu van lieverlee weer op te laden en dan tot zo’n collectief resultaat te komen.

En Marco van der Stel moet alle kritiek op zijn loopkwaliteiten ook wel ’s meer dan zat zijn geworden. Zondag kon hij een lange neus trekken naar al die criticasters.

 

Rachel Klamer heeft zich als derde in het team eens lekker kwaad gemaakt en denderde naar voren (van de 9e naar de 3e plaats), daarmee Jorik van Egdom lancerend.

 

Ook Rachel en Jorik komen de successen niet aanwaaien. Daar moeten ze heel hard voor werken en trainen. Het succes van TeamNL straalt misschien op velen af, maar de Duitse beer shower kwam zondag toch echt vooral dit viertal toe. Prachtige sport, prachtig in beeld gebracht, mooie ontlading aan de finish van een dansend viertal. Tokyo, here they come!
Overigens haalde in Hamburg nog een Nederlandse brons op. Ingrid Boot-de Groot was op de open wave termidden van ruim 800 (!) vrouwen derde aan de finishlijn. De Almeerse moest alleen de Duitse vrouwen Carmen Schröder en Simone Kludas voor laten gaan. Topzwemmer Jan Sibersen won bij de mannen, daar was Peter Bos op een 49e plaats beste Nederlander.


Terug naar zaterdag, de dag dat SportVibes haar veerkracht toonde na pas vrijdagavond geïnformeerd te zijn over de aanwezigheid van het giftige blauwalg in de roeibaan. Donald Hillebregt toonde een kaartje hoeveel water er wel niet in de buurt lag, maar zó makkelijk gaat dat niet. De run-bike-run was een prima oplossing en uiteindelijk heerste er een sportief sfeertje ook al deed het met die watervlakte op de achtergrond raar aan. Grootste pech had wel Team Unlimited, waar Stein Posthuma en Alexander Picard donderdags ziek afzegden en daags erop in hun bed stuiterden omdat het een RBR werd. Een prachtige Elfstedentocht 1956-finish maakten Sarissa de Vries, Rani Skrabanja en Sophie van der Most (allen Ferro Mosae) ervan. Het kon, want Kijani-atlete Andrea Jochems lag ver genoeg achter. Unieke finish, het leek even of er een teamtriathlon werd gehouden in Rotterdam.

Tim van Hemel van Squadra was de verwachte rbr-winnaar. Jan Stratmann (TriRotterdam) tweede kon ook, maar Trimates Gerbert van den Biggelaar op drie en beste Nederlander was een aangename verrassing.

 

Mark Hamersma leek goed op weg, maar viel in de tweede run nog wat terug. Achter Menno Koolhaas, werd hij zesde. Squadra won voor Triteam Rotterdam en TTW Weesp.

Bij de vrouwen uiteraard Ferro Mosae voor Kijani (met 3 atletes) en Hellas.
De andere divisies van Super Saturday in vogelvlucht. In de 1e Divisie was Daan de Groot (Hellas 2) de beste voor teamgenoot Peter Res en deed Mohamad Masoo voor Edo Sports goede zaken met een vierde plaats. Hellas 2 won. Nijmeegs teamsucces voor Trion bij de vrouwen met winst voor Marleen
Meij (ook Trion). In de 2e Divisie Noord ging de winst naar Joey van ’t Verlaat (Trimates 2) na een fotofinish-sprint met Oscar Torres Fernandez. Zwefilo bracht het beste collectief op de been. Winnares Kirsten van de Ruit van TV Haarlemmermeer trok haar team niet verder dan een achtste plaats. De inbreng van Triami Deventer was stabieler en daarmee winst. Bij Zuid ging zowel individueel als in het dagklassement teams de winst naar TV Weert met teamlid Juul van de Kruijs, in zijn element op deze RBR. Miriam Teeuwssen van TV Rijnmond was beste vrouw en daarmee tweede met haar team achter de winnaars Fusion Team 2 met onder meer voormalig veldrijdster Sanne van Paassen, die derde werd.


Nog een tweetje lager, de 3e Divisie Noord met een overwinning voor Dolfijner Lennard Elenbaars. Het vierde team van de Amsterdammers haalde langs de roeibaan brons. Hun stadgenoten van ASU’11 haalden gevieren de minste punten en daarmee de dagzege. 3e Divisie Zuid dan, met Stefan de Laat, die al na Weert en Nuenen al aan zijn derde divisiezege toe was. Het was niet genoeg voor de teamzege, die ging naar TTL Leidschendam. Tenslotte de 4e Divisie Noord, waar Anton Theo Borger voor Kijani 2 de winst boekte en daarmee ook zijn team voor de vierde keer dit jaar een eerste plaats bezorgde. Het team zal haast zeker promoveren naar de 3e Divisie. In Zuid is EDO Sports 3 oppermachtig. Met name Sander Smeets en Tom Penders strijden steeds om de winst. Dit keer was Tom sterker. Promotie lijkt eraan te komen mits ook de hogere EDO Sports teams niet ‘in de weg’ zitten.
Ondanks de omzetting en de afgelasting van het NK sprint bleven maar weinig mensen weg. De jeugd rbr leverde een zege op voor Syb de Jong en Barbara de Koning. Beste juniores waren Victor Goené en Quinty Schoens. Die laatste zou ook voor de landstitel favoriet geweest zijn.. Zondags tenslotte toch weer zo’n 700 deelnemers verdeeld over zeven series. Opnieuw van vroeg tot laat starts en alles bij elkaar opgeteld was Koen de Leeuw de snelste en enige onder het uur. Toevallig was Koen twee jaar terug ook winnaar van de toen nog bescheiden eerste editie. Beste vrouw bleek Anne-To van Puffelen en als snelste trio werd Team Ivanka geklasseerd. Weinigen hadden in de gaten dat profwielrenner Moreno Hofland, eerder dit jaar de Giro uitgereden, als fietser naast Youri en Ivanka Dijkxhoorn voor het winnende team uitkwam.


Van de winderige polders naar de mooie vissershaven van Urk voor de 4e Suydersee-triathlon. Net als bij de Frysman zwemmen in het IJsselmeer en vervolgens een pittoresk fiets- en loopparcours. Voor Zwollenaar Han-Peter Lucas liep het gesmeerd. Na de golden oldies Dennis van Hinte (11e) en Tiedo Tinga (later uitgevallen) kwam Han-Peter als derde uit het water. Fietsend nam hij de leiding om die niet meer af te staan. De Duitser Daniel Heddendorp kwam lopend nog dichtbij, maar schoot te kort. Gerrit Pijpker klokte een mooie derde tijd. Met een reuzevoorsprong op de andere dames kwam Alie Snoek (what’s in a name) uit Urk uit haar zwemwater. Daarna nam Friezin Marjan Andringa-van der Woude vlot over om de zege niet meer uit handen te geven. Alie, die alleen in Urk triatlete is, werd toch tweede voor Marjolijn de Vries. De sprint afstand was voor de Belg Hannes Callebaut en de Naardense Lobke de Hollander.

Morgen meer over Klazienaveen, Eindhoven en nog wel een zwikkie wedstrijden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.