Klazienaveen met Sven en Rahel; zwemmende wielrenners; Autilia wint Ironman UK – WTJ 547

Foto Tinus Knegt

Klazienaveen kwam zondagmorgen wellicht een beetje traag op gang, maar eenmaal op de rit rolt het team van Thomas van der Wal er een strakke organisatie uit. De 11e Plus Fischer triathlon leek wat ongelukkig in hetzelfde weekeinde als Rotterdam, maar de lange afstands specialisten wisten het fraaie Drentse veengebied toch weer te vinden. Veen is ook de oorzaak van die bruine toeten na het zwemondereel in het Van Echtenkanaal NZ. Alsof alle deelnemers (M/V) hun baard hebben laten staan.

Uit dat bruine, maar in kwaliteit prima zwemwater kwamen de broers Brons en Sven Strijk als eersten opduiken. De Duitser Klaus Schlüter volgde even later met Chris Brands  en het volgende duo bestond uit Stefan van der Pal (nota bene een week na zijn Frysman-winst) en oud-winnaar Marijn de Jonge. Al op het eerste rechte stuk stoof Sven Strijk er vandoor om aan een mega-voorsprong van tien minuten te werken. Milan en Omar bleven op reglementaire afstand van elkaar fietsen maar zagen Sven nooit meer terug. Chris liep in de eerste ronde een valpartij op en Stefan is Stefan. Die voelde zijn benen niet meer in zijn laatste wedstrijdseizoen. Een hele laten volgen door een halve? Geen probleem voor de Fries. Zijn doel deze zondag? De eerste Noord-Nederlands kampioen worden. Hij slaagde in zijn missie.
Svens overwinning was groots, eindelijk heeft ie de halve onder de knie. Milan voegde aan zijn topseizoen nog maar eens een tweede plaats toe en Stefan passeerde Omar nog, werd grandioos derde en pakte die titel dus. Ondanks de grote verschillen, een schitterende wedstrijd.
Foto Tinus Knegt

Na Omar volgde Marijn en dan was daar Erik-Jan Spijkerman, nota bene als 97e uit het kanaal gekropen. De grote vorm ontbrak nog, maar het was weer een genot om de man uit Hoorn te zien fietsen en lopen. Dat gold ook voor team- en trainingsmaatje Nils Pennekamp. Op de Olympische afstand, zo’n beetje zijn eerste serieuze triathlon, finishte ’s lands beste duatleet als tweede achter Frans van Heteren (zullen we nu eens ophouden hem de snelste banketbakker van Nederland te noemen? Vernieuwen, dat moeten  speakers ook van tijd tot tijd).  Routinier René Poppe werd derde, dus ook daar een mooi podium.


Terug naar de halve. De vrouwenwedstrijd opende verrassend met Cora Vlot als snelste zwemster. Over routine gesproken. Een dikke minuut later volgden Marloes Voorhout, Rahel Bellinga en Danielle Riem onder meer. Ook hier gaf het fietsen de doorslag, want het tempo wat drievoudig winnares Rahel  aan de dag legde, was elke concurrente te machtig. Gretig omdat de voorjaarsraces niet naar wens verliepen zette de Soestse zich aan de halve marathon, waarna het zeven minuten duurde vooraleer thuisfavoriete Janien Lubben aan het lopen begon. Lang hield de Emmense oud-judoka stand, tot Danielle, Cora en ook Corien Wegkamp haar in de tweede helft lopen nog voorbij gingen. Rahel kende geen twijfels meer. Ze hield dik tien minuten over op Danielle, een riante zege dus. Min of meer haar thuiswedstrijd, want ze heeft haar lagere schooltijd in Klazienaveen doorgebracht. In de laatste kilometer wisselden Cora en Corien nog stuivertje. De derde plaats van de Zwartemeerse betekende tevens de Noord-Nederlandse titel. Cora baalde stiekem dat ze de derde plaats uit handen moest geven. Janien en Reneta Post pakken zilver en brons op het NNK. Bij de mannen staan Stefan Oostland en Jort van Zutphen naast SuperFrysman Stefan op het podium.
 
Op de OD was Esther de Vries sterkste vrouw en het De Boks-trio Edwin Horstman, Harrie Botter en Richard Moesker won de trio’s. Tweede wordt een opmerkelijk duo: Johan Neevel winnaar van de eerste editie in 2007 en Thomas van der Wal vormen een sterk team. Op die OD-afstand was Lieuwe Westra als 119e uit het water gekomen, fietste drie minuten sneller dan alle 125 tegenstanders om aan de streep als 40e te finishen. Commentaar van Lieuwe: ,Het was lastig, maar wel mooi. Zwemmen kan ik niks van, maar mijn vriendin gaat me de borstcrawl leren. Eigenlijk moet ik aan het eind van het fietsen beetje uitbollen, dat deed ik niet en heb ik gemerkt bij het hardlopen.’’ Dat zag er inderdaad allesbehalve soepel uit. De laatste zin in het Dagblad van het Noorden is mooi: Winnen kan Westra nog niet, maar z’n ogen staan alweer een stuk vrolijker in de kop.
Ruben Slot en Hanneke Rus winnen de spring afstand en de jeugdseries kennen de volgende winnaars: Pim Bakker, Aniek Mars, Delano Bos, Britt van den Hoven (let op haar), Pascal Seine, Florence Koole, Luca Wolbert, Eline Hulzebosch, Lars Koopman en Ize Wolbert.
Begonnen als studentengrap bij het 40-jarig bestaan van studentenroeivereniging Thêta heeft ook Eindhoven nu zijn triathlon. Zondag was de eerste serieuze uitgave in Tongelre. Sander Smeets was daags na z’n tweede plaats nog fit genoeg voor de zege in zijn thuisstad. René Vosters werd tweede en daarna kwam de sensatie van de dag: tweevoudig Olympisch mountainbiker Rudi van Houts finishte als derde in zijn allereerste triathlon! In tegenstelling tot Lieuwe kan Rudi namelijk wel heel behoorlijk zwemmen. Met 16.06 op de kilometer was hij zelfs als derde uit het water gekomen, nog voor winnaar Sander, die wel weer harder fietste. Met ook nog eens de derde looptijd lijkt de voormalig ATB-er voor de triathlonsport geboren. Eerder zagen we hem al in de crossduathlon van Etten-Leur, maar de openbaring van het seizoen is toch wel de man uit Luyksgestel. Ook een dubbelweekend voor veelvraat Claudia Striekwold, bekroond met winst in – haast letterlijk – haar achtertuin. Barbara Ceelen en Joleen van den Tooren waren al blij op het podium te staan. De 1/8e ging naar Kevin Sleegers en Ellen de Boer.
De grens over naar onze zuiderburen. Geen ‘dutchies’ in de Plastriathlon van Aarschot, wel in de Maastriathlon van Kinrooi. Vincent van Lieshout was van het rijtje Limburgers de beste op een elfde plaats. Winnaars waren Jelle Clijsters en Tinny Dams, beiden Belg. Verder de grenzen over. Ook geen Nederlandse jeugdatleten in het verre Panevezys te Litouwen, waar het EK jeugd werd gewonnen door de Brit Daniel Slater en de française Jessica Fullagar.

Anders dan de andere Europese Ironmans trekt UK met Bolton de Nederlanders niet zo. Toch hebben de vier aanwezige Nederlanders het prima gedaan en we vermoeden zelfs dat er Hawaii-slots zijn vergeven. Bijvoorbeeld aan Autilia Stapper, ze werd vijftiende totaal maar won het 50-plus klassement. En Marleen Valk greep de tweede plaats bij de dames 40 en werd 22e in totaal. Tijden van de Westlandse vrouwen: 11.42 en 12.11 uur. Ook de mannen zaten redelijk kort in het 2000 deelnemers tellende veld. Daniel Nagel werd 35e in 10.03 en Pepijn van Overeem 38e in 10.04. Daarmee werd hij vijfde M25. De winst ging voor de tweede keer naar voormalig wereldkampioen Cyril Viennot voor thuisfavoriet Will Clarke en titelverdediger Kirill Kotsegarov. Lucy Gossage won voor het derde jaar op rij Ironman Bolton. Winnende tijden: 8.41 en 9.39 uur. Volgend jaar vast meer Nederlanders in deze Britse wedstrijd.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.