Bas toch in Maastricht, Leontien wint Berlijn – WTJ549

 

DONDERDAG – Tussen de vele wedstrijdverslagen en uitslagen door, houdt het tri-nieuws natuurlijk niet op. Nieuwe evenementen kondigen zich aan, zoals de Superleague Triathlon. In het voorjaar was de overweldigende primeur van dit driedaagse evenement op het Australische eiland Hamilton met Richard Murray als winnaar. Toen was de kritiek nog dat vrouwen niet mee mochten doen, maar dat maakt de organisatie al snel goed. Op 23 en 24 september vormt opnieuw een eiland het passende decor van de European Superleague Triathlon. Het Engelse kanaaleiland Jersey (Brits kroonbezit) krijgt dat weekeinde de wereldtop op visite. Zij zullen rechtstreeks vanuit Rotterdam doorreizen naar Jersey. Het gaat om 25 mannen en 25 vrouwen. De kans is groot dat Rachel Klamer en Jorik van Egdom er bij zijn. Met een prijzenpot van 130.000 dollar krijgen de wereldtoppers er dus weer een lucratieve triathlon bij.

Bas in Tour de L1mburg

[lightbox full=”http://”][/lightbox]

..Als het gaat dan start ik in Maastricht.’’ Woorden van Bas Diederen dinsdagavond in de talkshow Tour de L1mbourg op L1, een programma van Sander Kleikers en wieleranalyticus Gert Jacobs. Bas ‘speelde een thuiswedstrijd’ voor eigen publiek op De Plats in Echt-Susteren. Hij vertelde over zijn zware Ironman in Frankfurt, de drie lekke banden en hoe hij toch maar de marathon uitliep. Dat Hawaii daarmee buiten bereik lijkt te liggen, kwam zijdelings ook aan bod. Het grootste nieuws was wel dat Bas daarom alsnog wil starten in de Ironman Maastricht, de wedstrijd die hij twee jaar geleden won. Zo kan er een prachtig Limburg duel ontstaan tussen Martijn Dekker en Bas, die zich dus beiden eind vorig jaar losweekten van Team4Talent en nu ieder huns weegs gaan. We kijken er nu al naar uit.

61 deelnemers in Berlin XL

In de grootste stad van Duitsland wordt de kleinste hele triathlon van onze oosterburen gehouden. Hoe het komt dat de Berlin XL niet meer dan 61 deelnemers trekt, weet ik niet. Feit is dat de Nederlanders er wel regelmatig een podiumplaats scoren. Ook nu weer. Leontien Waaijer, uitkomend voor VZC Veenendaal won de volledige afstand in 10.44 uur. Ze liet de Duitse Maria Pustlauk, die op de marathon nog iets terugkwam, vier minuten achter zich. Leontien, zelfstandig psychotherapeut én moeder van een zoon van 5 en een dochtertje van 2 heeft wel een wielerachtergrond. Leontien komt door haar drukke baan en gezin aan maximaal 17 trainingsuren per week. ,,De lange duurtrainingen werk ik op de vrije dinsdagmiddag af. Minimaal twee trainingen combineer ik met de kinderen hardlopend of fietsen. Daarnaast eis mijn man dat elke wedstrijd ergens anders is en het in een stad is waar iets leuks te doen is. Berlijn nu dus.’’

Haar eerste Ironman deed ze drie jaar geleden in Nice. Toen deed ze er nog een uur langer over. Vorig jaar deed ze het niet onaardig op Alpe d’Huez-tri met een 25e plaats. De winst bij de mannen ging naar Philipp Ellert die in 8.44 uur vele maten te groot was voor de tegenstanders. De nummer twee volgde op 56 minuten. Leontien werd twaalfde overall. ,,Winnen is winnen, ook al deden er niet veel mee’’, zo reageerde ze.

Ocean Lava Lanzarote alleen kwart

Kenneth Vandendriessche wint Ocean Lava Lanzarote (foto: James Mitchell)

Op Lanzarote werd veel vroeger dan voorgaande jaren de Ocean Lava-race gehouden. Waar de merknaam in andere landen voet aan de grond krijgt, is het bij grondlegger Kenneth Gasque een beetje tobben met het label. Drie dagen voor de wedstrijd werd de halve afstand afgeblazen wegens gebrek aan deelname. Zo’n 200 triatleten meldden zich vervolgens nog voor de kwart. De winst ging naar de Belgische topatleet Kenneth Vandendriessche, die de vele Spanjaarden ver achter zich hield. Beste vrouw was de Britse Amelia Rose Watkinson, die zoals veel atleten op Lanzarote woont. Dat geldt sinds mei ook voor Tessa Kortekaas, de triatlete die derde werd in deze Ocean Lava op vijf minuten van Watkisnon. Tessa had veel pech op de Ironman Lanza en plakt er daarom ook Maastricht aan vast. Johan Wagenaar was beste Nederlandse man op een 107e plaats. Ook hij woont en werkt daar.

Xterra Beaver Creek

Op de XTerra van Beaver Creek, Colorado werd Mitchel Kloosterman 41e. Josiah Middaugh won voor het vijfde opeenvolgende jaar. Lelsey Paterson was beste vrouw. In het Duitse Verl was zondag een 2e Bundesliga-wedstrijd. Jardy van den Heuvel presteerde goed met een 13e plaats, Pim Lebouille was 20e en Diederik Scheltinga 27e. De winst ging naar Nicklas Rossner en Mala Schulz. De Mostiman triathlon in en aan de Wallsee was een prooi voor Yvonne van Vlerken. Na een week waarin ze door de media werd belaagd om haar rake uitspraken over hoe professionals zich moeten gedragen ten opzichte van organisatoren, was ze bij machte om de Olympische afstand naar zich toe te trekken.

De tweede zwemloop in en rond zwembad Haulewelle van Haulerwijk voor de jeugd is gewonnen door Sara Baptist, Julia Veenstra en Rowin Zijlstra. Er waren zeventien deelnemers.

Posbank-duathlon uitverkocht

Dat het goed gaat met alle Nederlandse wedstrijden is geen geheim meer. Anderhalve maand nadat de inschrijving voor bijvoorbeeld de Posbank-duathlon open ging was de limiet van 350 atleten bereikt. Het de crossduathlon is op 30 september. En de Baanderij triathlon Leiderdorp van 13 augustus is niet langer op zoek naar deelnemers maar naar eten en drinken. Om precies te zijn is er vraag naar 37 kilo bananen, 21 kilo perssinaasappels, 18 watermeloenen, 15 galiameloenen, 10 kilo gesneden ontbijtkoek, 18 kilo zachte drop en 250 flesjes water. Sponsors kunnen zich aanmelden…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.