Herkansing voor NK Sprint, Tizzy, Nice en Iceland – WTJ550

ZATERDAG – Wat is voetbal toch een prachtige sport. Vrouwenvoetbal wel te verstaan. In sportstad Rotterdam donderdagmiddag eerst het parcours van het WK triathlon nog eens bekeken en ’s avonds naar het erg leuke Sparta-stadion Het Kasteel voor de zinderende wedstrijd Nederland-Denemarken. De Oranje Leeuwinnen wonnen met 1-0, waarschijnlijk draagt dat bij tot een extra stukje euforie.  Maandag dus ook maar naar Tilburg voor het duel tegen onze zuiderburen. Zal ik gelijk twee kaartjes reserveren, Hans Cleemput?

Euforisch werden donderdag ook de sprintkanonnen uit onze sport, want er komt toch nog een NK sprint triathlon. De NTB heeft na de onverwachtse tegenvaller met de blauwalg in 010 Rotterdam niet stil gezeten. Er is meteen contact gezocht met ervaren organisaties als Veenendaal en Rutbeek Enschede. Het resultaat is dat op 26 augustus Veenendaal wederom strijdtoneel is van het NK sprint echter zonder de jeugd- en juniorentitels. Die worden een week later op 3 september vergeven aan de Rutbeek even buiten Enschede. Zo kan het dus zijn dat Jorik van Egdom en Kirsten Nuyes alsnog hun titels kunnen verdedigen en dat iedereen, die het in Rotterdam met een RBR moest stellen op herhaling kan in de surfplas van sportpark De Groene Velden te Veenendaal.  Eind goed, al goed en dan zou ik – als ik NTBaas was – volgend jaar Sportvibes het NK sprint nogmaals gunnen. Lijkt me wel zo fair.

We duiken het derde juliweekeinde in. In zoverre bijzonder dat er voor het eerst sinds februari geen enkele wedstrijd (du- of triathlon) in Nederland op de rol staat. Die-hards zoals collega Ruud moesten dus wel uitwijken naar over de grenzen. In zijn geval Ijsland. Daarover straks meer.

Nelleke 5de in Kapelle, Dyanne 2de in Loenhout

Menig Nederlandse triatleet heeft de afgelopen dagen de (fiets-)koffers gepakt om in verre oorden óf een wedstrijd te doen óf te gaan trainen. Voor bijvoorbeeld Maastricht, Almere of Rotterdam. Een tiental Nederlanders deed vrijdagmiddag al mee aan de Swimkap triathlon van Kapelle op den Bos. Ooit een topwedstrijd met wereldkampioenen als Simon Lessing en Dimitri Gaag (dit jaar nog als coach in Holten) op de erelijst, nu nog altijd een leuke Belgische triathlonkoers. Bas Mertens werd twintigste bij de mannen, waar ex-Belgisch kampioen Stijn Goris voor het tweede jaar op rij won. Joke Coysman pakte de overwinning bij de vrouwen. Nelleke Baldé werd vijfde. Vrijdag was er ook de recreatieve duatlon in Loenhout, gewonnen door Thomas Derboven en Lotte Claes. Op vijf minuten van de Belgische winnares werd Dyanne Verpaalen tweede.

Ook zaterdag is er een wedstrijd in België, de Nisraman. Een van de groenste triathlons op aard, in het Ardenner sportoord Nisramont. Eigenlijk een quatrathlon, want het is 1 kilometer zwemmen, 42 kilometer fietsen, 18 kilometer mountainbiken en 10 kilometer trailrunnen. Twee fietsen meenemen dus. Wouter Dijkshoorn, Sandra Wassink-Hutzert en Silvia Brouwer zijn van de 24 Nederlanders de meest bekende.

Het is ook Tizzy-time. Voor het 21e jaar op rij is het Hongaarse Tiszaujvaros gastheer van een topwedstrijd al schijnen de meeste andere Hongaarse triathlons wel te moeten lijden onder de financiële injectie van de nationale bond aan deze wedstrijd. Anderzijds is het er altijd feest, zoals Sziget onder de popfestivals. In de ETU Junior Cup komen Niek Heldoorn en Youri Keulen uit. Bij de senioren is TeamNL vertegenwoordigd door Menno Koolhaas, Donald Hillebregt en Marco Akershoek. Maaike Caelers mag in Tizzy nog nagenieten van haar bronzen plak op het WK Relay, maar wil zich nu ook individueel weer met de toppers meten op deze World Cup. Aruba stuurt Renze Postma naar Hongarije. 

EK clubs met TC Twente, Hellas en Kijani

Zondag komen Europa’s beste teams tegen elkaar uit in de Spaanse kustplaats Banyoles. Voor Nederland zijn dat TC Twente, Hellas en Kijani. Een grote inbreng, want alleen de Belgen en Spanjaarden hebben ook drie clubs afgevaardigd op deze 4xMixed Relay. En daar zijn we goed in, dat weten we sinds zondag! Bij de junioren is ook nog eens Challenge/TV Almere vertegenwoordigd.

Veel grote races wereldwijd. De grootste is de klassieker in Nice, met Almere en Roth de oudste in Europa. Vijftien Nederlanders aan de start, waaronder Remmert Wielinga (woonachtig in Monaco) bij de profs en als kansrijke (lees: Hawaii-slot) agegroupers Rob Barel, Eric van der Linden, Peter van Egdom en Cora Mulder. Topfavorieten zijn Frederik van Lierde en Annabel Luxford.

Ijsland met Nederlandse inbreng

Verder op zondag nog de Ironman Lake Placid met opnieuw Marcel Suurmond in de running voor Hawaii. Challenge heeft die dag twee races: in het Canadese Penticton en de race met Nederlandse inbreng in Ijsland. Het land van de Haka, het WK voetbal vorig jaar en de grote traditie in tophandbal. Maar ook in triathlon. Het begon allemaal begin jaren negentig met een Nederlands gymleraar in Reykjavik, die triatleet/schrijver Bert Vreeswijk naar Ijsland haalde. Het trainingsboek van Bert werd vertaald in het Ijslands en de allereerste zwembadtriathlon in de hoofdstad werd gewonnen door dezelfde Bert Vreeswijk. Daarna duurde het jaren voor de sport van de grond kwam, maar inmiddels doen er overal in Ironmans/Challenge-races Ijslanders mee.

[lightbox full=”http://”][/lightbox]

Vier keer bleven de eilandbewoners op een hele binnen de negen uur. Het Ijslands record staat op naam van Runar Orn Agustsson: 8.43.31 vorig jaar gevestigd in Kopenhagen. Hij doet zondag niet mee, wel de nummer twee van het land Geir Omarsson (8.49.06 Roth 2016). De titelverdedigers Kevin Collington en Heather Wurtele zijn er ook. Sarissa de Vries gaat in het frisse land de vaderlandse eer hoog houden. Dat geldt ook deels voor Bonnie van Wilgenburg. Een Brits paspoort weliswaar, maar met Nederlands bloed. Ze won vorig jaar The Brutal en Celtman, twee pittige Britse heles. Bij de agegroupers nog vier Nederlanders. Bijzonder is ook dat één van de Ijslandse voetballers van het WK 2016 mee doet.

Tenslotte nog drie kleinere heles: Outlaw Nottingham en Owler Tri in Groot-Brittannië en A1-Tri in het Russische Sint Petersburg. De Powerman Weyer gaat om organisatorische redenen niet door. Wel in Duitsland nog een Bundesliga-wedstrijd in Münster.

70.3 in Friesland?

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

Wordt het na dit prachtjaar allemaal minder met topwedstrijden in Nederland? Geenszins. Voor volgend jaar is er al het EK politietriathlon in Almere, een jaar later het EK Olympische afstand in Weert en wellicht komt er dan ook voor het eerst een 70.3 Ironman in West-Friesland bij. Dat maken we althans op uit een Tweet van NTB-directeur Rembert Groenman, die samen met Ironman-directeur Bjorn Steinmetz donderdag ‘ergens in Noord-Holland’ de eerste gesprekken voerde voor een grote race in 2019. Zo blijven we met z’n allen de lat hoog leggen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.