Van Egdom en Suurmond mee naar Kona, Miriam op Alpe d'Huez – WTJ 552

Wie zijn die twee mannen langs Marcel Suurmond nu ook al weer? 😉

Toegegeven. Het gaat niet zo hard als bij onze zuiderburen met Hawaii-gangers (zij hebben er al weer meer dan veertig), maar afgelopen weekeinde was toch een vruchtbare zondag. Twee triatleten in Nice en zeker niet de eerste de besten. Want naast Rob Barel (M60) en Eric van der Linden (M40) won ook Peter van Egdom zijn leeftijdsgroep M55. Weliswaar deed de pa van Jorik er een krap uurtje langer over dan triathlon-icoon Rob Barel, maar om met VZC-clubgenote Leontien Waaijer  te spreken: winnen is winnen. Zo heeft de Veenendaalse club er binnen een week drie winnaars op een hele triathlon bij. Peter ondernam al vaker pogingen zich te kwalificeren voor Hawaii. Nu is het hem dan gelukt. Hij werd 136e in totaal. Rob gaat dus voor de tiende keer, maar haalde drie keer de finish niet. Winnen zit er nu op z’n bijna zestigste alsnog in. Hij heeft een mooie tegenstander in zuiderbuur Christian Meuser, die zich trouwens al voor de 17e (!) keer gekwalificeerd heeft voor Hawaii.

Tien Nederlanders bereikten de finish op de Promenade des Anglais. Enige Nederlandse vrouw was Cora Mulder, die vierde werd bij de vrouwen 55. Daarmee geen startbewijs Hawaii, maar het lijkt me dat Cora die reis toch wel gaat maken. De trip naar de Pacific laat Eric bij nader inzien lopen. Het klonk mooi: de Sydney-gangers 17 jaar later alledrie naar Hawaii, maar voor The Eagle from Schagen is het ‘back to business’ en aandacht voor de familie. Dat laatste wordt weleens vergeten, maar is oh zo belangrijk.

Marcel Suurmond beste M40 in Lake Placid

In Lake Placid verlengde Marcel Suurmond zijn ticket Zeeland-Kona weer met een jaartje. Het wordt zijn derde opeenvolgende deelname en twee keer wist Marcel zich via Lake Placid te plaatsen. Afwisselend is de olympische winterstad een Ironman met profmannen dan wel –vrouwen. Dit jaar waren de ‘betaalde mannen’ weer aan de beurt. De Canadees Brent McMahon won in de nieuwe parcoursrecordtijd van 8.14.04 uur. Overtuigend liet hij de Amerikaanse favorieten Andy Potts (23 minuten) en Justin Daerr (31 minuten) achter zich. Marcel kwam als zeventiende over de finish in 9.24. Dat was genoeg voor de winst bij de M40. Drie andere Nederlanders deden er 11,5 uur of langer over. Bij de vrouwen ging de winst – net als twee jaar geleden – naar de Amerikaanse agegrouper Amy Farrell in 9.46 uur.

De Outlaw full distance triathlon in het Britse Nottingham is een zeer populaire wedstrijd. Het evenement heeft geen commerciële partner als Ironman of Challenge nodig om toch ruim 1000 deelnemers te trekken. En allemaal gelijktijdig van start, hetgeen een spectactulair gezicht is. Chris ‘Kit’ Walker won voor het tweede jaar op rij en wel in 8.39.37 uur. Beste vrouw was Gill Fullen in 9.44.46 uur. Drie Nederlanders hebben deze prachtrace inmiddels ook ontdekt. Stephan van Brummelen (woonachtig in Newcastle) was de beste van dat trio. Hij finishte op een sterke negende plaats in een prachttijd van 9.26.43 uur. Isabelle van Heeswijk werd dertigste bij de vrouwen in 12.19 uur.

Menno tegen de vlakte

Van de lange afstanden terug naar het korte werk. Tiszaujvaros was Maaike Caelers dus weer gunstig gezind. We vergeten soms snel, maar vijf jaar terug was Maaike al eens tweede in de Hongaarse topwedstrijd. En nu mocht ze dus als derde wederom de champagnefles ontkurken. Minder verging het Menno Koolhaas, maar dat had niets met onvermogen te maken maar alles met een valpartij pal vóór hem. Ontwijken was onmogelijk en daar lag Menno op het natte en dus ook wel gladde wegdek. Eenmaal overeind lag de fiets zodanig in de kreukels dat de achtervolging niet meer kon worden ingezet. Als elfde kwam Menno uit het water, zijn uitgangspositie leek goed. Reactie van de Squadra-topper: ,,Dan moet het aanstaand weekeinde in Istanbul maar gebeuren. Ik kan de ITU-punten goed gebruiken.’’

Betwistbare DSQ bij juniores

De winst in de mannenrace ging naar thuisfavoriet Bence Bicsak. Hij klopte tweevoudig Tiszy-winnaar Dmitry Polyanskiy en de ‘nieuwe Rus’ Ilya Prasolov. In de series sneuvelden Donald Hillebregt, Marco Akershoek en Arubaan Renze Postma met respectievelijk 11e, 12e en 23e plaatsen. Ook Menno werd – net als Donald – elfde in zijn serie. De eerste negen mochten door plus een paar snelste eindtijden. Die van Menno was sneller dan Donald. Bij de junioren ging Youri Keulen als zesde naar de finales en Niek Heldoorn als achtste.

In die finale werd Niek knap achtste en kreeg Youri een DSQ achter zijn naam te staan. Hij kwam wel als 25e binnen overigens. Coach Sander Berk legt het uit. ,,Het was dringen geblazen bij het zwemmen. Donald was onder meer slachtoffer van die veldslag in het water. Hij liep een hersenschudding op, het was al knap dat hij uitliep. Zondag lette de jury extra op onregelmatigheden in het water en daar vielen een aantal diskwalificaties al was die van Youri zeer twijfelachtig. We hebben besloten geen protest in te dienen, zonde van  het geld. Later bleek dat bij alle atleten, die wel protesteerden de DSQ weer werd terug gedraaid.’’ De juniorenwedstrijden werden gewonnen door de Hongaar Csongor Lehmann en de Canadese Desirae Ridenout.

Miriam 4de op Alpe d’Huez

Inmiddels is ook de jaarlijkse tri/duathlonweek op en rond Alpe d’Huez begonnen. De duatleten beten dinsdag het spits af. De Belg Jan Petralia – eerder al twee keer in de top zes – was nu de beste run-bike-runner van de dag. Misschien moeten we zeggen: de beste klimmer, want de manier waarop ‘Jakke Petrol’ (in mei van dit jaar nog 4de op het open BK/NK in Almere-Duin) de Hollandse berg opklauterde, dwong alom respect af. Verzekerd van de overwinning, legde hij de slotrun af en bleef zo de Franse topper Yannick Cadalen drie minuten voor. Tim van Hemel maakt de Alpe d’Huez-dubbel: vandaag zesde en vrijdag opnieuw in de short distance. Onze duatlonspecialisten ontbraken bij de mannen. Amsterdammer Gert Brinkman was nu beste NL-er op een 31e plaats. Maarten Caminada bleef ook nog in de bovenste honderd op bijna 300 duatleten. Miriam van Reijen was terug op de Alpenreus om haar titel te verdedigen. Ze slaagde er helaas niet in en werd vierde. Cecile Lejeune was de verrassende winnares. Nikki Olde Monnikhof deed goed mee op een 25e plaats. De lange afstand is donderdag.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.