West-Friesland streeft naar 70.3 Ironman in 2019; EK Clubs Banyoles – WTJ 553

 

IM 70.3 2019 Netherlands?

We maakten er vorige week al melding van. Als Ironman-director Björn Steinmetz in ons land is, dan is er iets bijzonders aan de hand. Dat wil zeggen: is hij in Maastricht, dan weten we dat er gewerkt wordt aan de derde editie van de Ironman aldaar. Maar dit keer was de Duitser te gast in Hoorn. In zijn gezelschap waren ook Emiel Frambach (LOC Ironman Maastricht) en NTB-directeur Rembert Groenman naar het Noord-Hollandse stadje afgereisd. Het moest dus wel over triathlonplannen gaan.
 
En die plannen zijn in West-Friesland best ambitieus. Rembert Groenman doet er niet geheimzinnig over. ,,We zijn inderdaad in gesprek voor een eerste 70.3 Ironman in Nederland. Het initiatief komt van Paul van der Werff uit Hoorn, triatleet en vorig jaar finisher in Maastricht. Hij heeft eerst contact gezocht met de gemeente Hoorn en daar liep sportwethouder Ben Tap al snel warm voor het idee.’’
 

Inmiddels zijn de partijen drie gesprekken verder en is de ambitie uitgesproken om in 2019 de 70.3 Ironman in West-Friesland te lanceren. Niet alleen in Hoorn, maar ook de zeven omliggende gemeenten worden bij het project betrokken. Groenman: ,,Het moet een breed gedragen evenement worden ter verdere promotie van West-Friesland. De zeven gemeenten willen dat bereiken door meer grotere evenementen binnen te halen. Deze triathlon is daar een mooi voorbeeld van.’’
Het zwemparcours wordt uitgezet in het Markermeer, eigenlijk de Hoornsche Hop. Daarna wordt gefietst over vooral dijken door de zeven gemeenten te weten Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec en Hoorn. De halve marathon zal grotendeels door het havenstadje van de broertjes Bontekoe voeren. Een datum is nog niet bepaald. Alle partijen streven naar een paar weken voor de Ironman Maastricht en dus ook niet te dicht op de Challenge Almere-Amsterdam. Financieel wordt getracht naast de zeven gemeenten ook de provincie Noord-Holland als subsidiënt te laten participeren.
 
Mooi ontwikkelingen daar in het Noord-Hollandse al beseft Paul van der Werff dat er nog een lange weg te gaan is. Het is overigens al weer sinds 1994 geleden dat we in Stede Broec (Bovenkarspel) op de laatste halve triathlon aanwezig waren. In die jaren een topwedstrijd onder meer deel uitmakend van het ETTC-circuit (vergelijkbaar met de Eredivisie nu).
 

EK teams Banyoles

 
Het weekeinde nog niet geheel afgewerkt. Zelfs het Europees kampioenschap voor clubteams in Banyoles bleef nog onderbelicht. Ten onrechte want onze vier teams hebben een prima prestatie geleverd. Bij de senioren stonden liefst drie Nederlandse teams aan de start van dit tweede EK. Eigenlijk het derde, maar het noodweer in Nice zorgde in 2015 voor een valse start. De Spaanse badplaats Banyoles, in het verleden ook ETU-Cup race en EK junioren, was voor de tweede keer gastorganisatie. Dat de kwaliteit ook op dit EK is toegenomen, is zeker. De Nederlandse clubs eindigden net als vorig jaar net buiten de top tien.
 
 
TC Twente was van het trio opnieuw de beste met dit keer Deborah Wissink, Luc Abel, Sam Wennink en Stijn Jansen in de formatie. Het kwartet onder leiding van coach Guido Gosselink eindigde twaalfde, meteen daarachter kwam het Utrechtse kwartet van Hellas over de streep.
 
 
In dat team zaten Jony Heerink, Rik Linssen, Anne Stellaar en Vincenz Frey. Hellas kreeg een wild-card voor dit EK.  Kijani was nieuw op dit Europese strijdtoneel. De ploeg uit de Betuwe was met Tanya ten Velden, Jardy van den Heuvel, Trudy Veenstra en Stefan van Thiel goed voor een vijftiende plaats. De Portugezen van Sport Lisboa e Benfica met Vanessa Fernandes in de gelederen, veroverden de titel op de heersende kampioenen van Poissy, een club waar ook Rachel Klamer wel eens voor uitkomt.
 
Voor het eerst was er ook een EK teams voor junioren en de toekomst is voor zowel de Belgen als de Nederlanders veelbeloven. De Belgische formatie van Team TRIBE behaalde het brons en de ‘jonge helden’ van TV Challenge Almere deden het met een vijfde plaats beslist niet slecht. Hulde aan Joyce Caro, Boy van West, Maaike Telkamp een Erik Baalbergen. Het smaakte naar meer. Volgend jaar opnieuw een EK teams, misschien nog wel eens iets om naar Almere zelf te halen? 

News around the world

 Steden, die de Winterspelen in huis haalden, waren afgelopen zondag gastheer van het wereldwijde Ironmancircuit. Lake Placid hadden we het al over en inderdaad Marcel Suurmond deed er weliswaar al vier keer mee, maar hij kwalificeerde zich voor Hawaii twee keer via LP en één maal via Klagenfurt. De finish ligt trouwens op de Olympische schaatsbaan, daar waar Eric Heiden in 1980 zijn successen vierde en Annie Borckink Olympisch goud haalde op de schaatsmijl. Hier gaat het echter over de 70.3 Ironman in het Canadese Calgary, in 1988 Olympische stad. Gewonnen door Josh Amberger en Heather Jackson en als enige Nederlander de Amsterdammer Brian Gibson aan de start. Hij finisht als 148e op anderhalf uur van Amberger. Nog een Canadese race trouwens: Challenge Penticton. Ooit een hele grote nu nog 215 deelnemers, maar van 18 tot en met 27 augustus is de du- en triathlonwereld er terug voor de allereerste Multisport World Championships met onder andere crosstriathlon.
 
Crossduathlon is daar geen onderdeel. Maar deze specialisten zijn wel weer naar het ‘Vampierenrijk’ Transsylvanië afgereisd voor hun Europees kampioenschap (wat hebben we toch veel kampioenschappen!). In het Roemeense Targu Mures wordt de Nederlandse eer hoog gehouden door Joep Staps, Frank Schotman, Juul van de Kruijs, Sanne Broeksma, Dieuwertje Poort, Laura Gorter en het speciale EK coaches met Mark Waaijenberg en Joost Christiaans.
 
Met al dat tri/duathlonnieuws vergeet je soms de andere sporten. Over de Tour hebben we het bijvoorbeeld helemaal niet gehad. Maar vandaag gaan we toch maar eens kijken hoe wielrenner/’duatleet’ Chris Froome het doet in de Acht van Chaam. Tot morgen.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.