Hollandse berg met Mark en Miriam; Rachel 2e in Bundesliga; Yvonne wint er weer twee – WTJ 554

DONDERDAG – Zo voorspelbaar als de criteria na de Tour is triathlon gelukkig niet. Maar ach, in het wielergekke Chaam maalde niemand erom dat de profwedstrijd eindigde in een droompodium met Froome, Mollema en Groenewegen. Anders dan Thijs Zonneveld beweerde, was de gele truiwinnaar bij de Acht van Chaam voor pers en publiek juist heel benaderbaar. Dat hij dat tijdens zo’n stressvolle Tour minder is, lijkt me niet meer dan logisch.
 

 

Roy Lagerburg

We blijven beetje in het wielrennen, want Alpe d’Huez is beroemd geworden als Hollandse berg met etappewinnaars als Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Vandaag in de elfde long distance triathlon met dezelfe Alpencol als scherprechter geen direct Hollands succes. Mark Oude Bennink keert voorzichtig terug in competitie, kwam als vierde uit het Lac du Verney, maar viel daarna in de drie beklimmingen jammer genoeg wat terug. De teamcaptain van Team4Talent finishte uiteindelijk als zestiende op een half uur van de Duitse winnaar Christian Kramer. Net als vorig jaar eindigde de Belg Timothy van Houtem op een tweede plaats. En het was vandaag meer een Belgische berg, want Tine Deckers won het vrouwenklassement. Twaalf minuten na Mark kwam ook Roy Lagerburg al op de top aan. De Dolfijner werd er 22e mee. Youri Vaes (64e), Tijmen Smit (66e) en Sander Smeets (82e) nestelden zich ook in de top honderd.

 
Zoals gezegd, klimgeit Tine Deckers was ook in hier haar element. De vijfvoudig (!) winnares van Nice liet haar favoriete race een keer schieten om de Alpen in te duiken. Op de Muur van Geraardsbergen was  ze al baas boven baas en nu bedwong de prof-triatlete uit Kessel-Lo dus ook deze Alpenreus als beste. Ik denk eigenlijk dat er geen betere klimmer onder de triatletes is dan de 39-jarige Vlaamse. Moet gezegd dat Miriam van Reijen met haar zesde plaats twee dagen na de duathlon ook een prestatie van formaat neerzette. Met het zwemmen erbij werd ze nu knap zesde. De verschillen waren groot. Tine had bijna 20 minuten voorsprong op Emma Pooley en het verschil tussen haar en Miriam was drie kwartier. Precies zoals het hoort in een bergtriathlon. Elfde werd Tracy Markham (Dolfijn). Tot laat in de avond komen de deelnemers, waaronder dertig Nederlanders nog binnen. Zij wanen zich tijdens de wedstrijd ook even deelnemer aan de Tour de France.
 
Rachel Klamer is inmiddels richting Canada voor de zesde wedstrijd in de reeks van negen World Triathlon Series. Na Edmonton volgt Montreal. Afgelopen zondag zette Rachel zich nog in voor haar Duitse team EJOT TV Buschhütten. De overmacht van diese Frauschaft was groot. Teamgenote Andrea Hewitt won en zeven seconden later sloot Rachel als tweede haar clubgenote in de armen. Omdat ook de francaise Emmie Charayron niet lang op zich liet wachten (vijfde) was EJOT superieur. Rianne de Croock leverde in het wereldveld een prima prestatie met een 30e plaats. Neiske Becks werd 46e. Puike prestatie ook van Jorik van Egdom, die er op de fiets een flinke snok aan gaf en uiteindelijk als negende in het wereldveld aankwam. Tom Havekes was er ook: hij finishte 68e. DE winst ging naar de Duitser Justus Nieschlag, die het Zuidafrikaanse duo Henri Schoeman en Richard Murray toch wel vrij verrassend klopte. Twee mooie Duitse weekends dus voor Rachel en Jorik.
 
Michiel van Deursen
 
We gaan nog wat verder oostwaarts, helemaal naar Sint Petersburg. Want ook daar zijn wedstrijden, ergo er was Nederlandse deelname op de A1-triathlon in de Russische stad. Temidden van 250 Russen welgeteld 1 buitenlandse deelnemer: Michiel van Deursen uit Amsterdam. Goed voor een 168e plaats op deze halve. Op twee uur van winnaar Andrey Lyatskiy, die straks ook weer het EK in Almere doet.
Een wedstrijd die steeds populairder wordt is de Trumer triathlon in het Oostenrijkse Obertrum. Verdeeld over drie dagen zijn er allerlei afstanden. De halve is de langste en die werd gewonnen door de Duitser Horst Reichel en voor de tweede keer door Romana Slavinec uit Oostenrijk. Pelle Biesmeijer was beste Nederlander op een 43e plaats. Irma Arends werd 29e en meteen erna kwam  Monique Haans binnen als tweede F50. Op de sprint afstand was er een podiumplaats voor Remco de Veen van TV Weert. De triatleet/trainer werd derde achter twee ‘Obertrummers’, waarvan Florian Lienhart de beste was. Daniela Kratz won bij de vrouwen. Sabine Klesman was op een vijftiende plaats beste Nederlandse. Aan die afstand deed Irma trouwens ook mee: 33e.
 
 
Nog even terug naar Engeland. Onder de 13.000 deelnemers van de London Triathlon veel bijzondere exemplaren. Topkok Gordon Ramsey deed zo’n beetje met z’n hele familie mee.  
 
En er was ook Corinne Hutton (47), de vrouw die de voorpagina van The Times haalde met haar finish in Londen. Terecht, want ze mist door amputaties beide handen en voeten. Over de sprint afstand deed Corinne 1.52.22 uur. Amazing.
 
Voor de profs in Maastricht is het goed te weten dat één van de favorieten Pedro Gomes in Londen de Olympic Plus (een 1/3e afstand) op zijn naam schreef. Paul Vriend was op de 16e plaats beste Nederlander. Erin Bargate was beste ‘female’ en Emma de Oude finishte als 29e.
De Jenson Button Trust Triathlon van onze Formule 1-coureur en toptriatleet Jenson Button was in Derby wederom een groot succes. Veel geld opgehaald en met English/dutchie Ben Dijksta en Emma Pallant tevens twee goede winnaars. Het laatste stukje UK komt uit Castle Howard, waar The Gauntlet werd gewonnen door de Ier Aichlinn O’Reilly voor de Belgische wereldkampioen duathlon Seppe Odeyn. De finish ligt voor het beroemde kasteel. Hoe mooi kan het zijn.
 
 
Mooi was ook het landschap in Ijsland, dat kon u lezen in het betrokken verslag van speaker/collega Ruud de Haan. Na de hele in Snaefellsnes Jarnkarl een paar weken eerder was deze halve Challenge aan de verhalen over de gruwelijke wind en die ijzige temperatuurtjes al zwaar genoeg. Die derde plaats van Sarissa was dus echt knap. En Bonnie van Wilgenburg moest ook nog maar ’s keertje in haar vaderland mee doen. Bonnie werd zesde op een half uurtje van de winnares. Hillie Heinsbroek was vijfde bij de F30 en Niek van Zijl derde bij de M25. Vijftig deelnemers meer dan vorig jaar, dus Iceland groeit. Aan die hele deden trouwens maar drie triatleten mee…
 
Wie qua wedstrijden al helemaal niet bij te benen valt is Yvonne  van Vlerken. Nemen veel collega’s na zo’n Roth-race een paar weken rust, zo niet Vonsy. Ze dook meteen op de Olympische afstanden en won er prompt twee. Eerst was daar de Mostiman in Amstetten, Oostenrijk. Yvonne: ,,Een hele leuke race met 1200 deelnemers en tevens Oostenrijks kampioenschap. Ik kwam tot 2.01, bijna onder de twee uur wat ik nog steeds keertje wil doen.’’ Een week later was ze in Leipzig opnieuw de snelste. ,,Met 1400 deelnemers en tevens de thuiswedstrijd van vriendje Per. We mochten samen winnen. Gaaf natuurlijk.’’
Inmiddels zijn Yvonne en Per in Praag aangekomen. Het langere werk lonkt weer: de halve Challenge. Morgen meer over het komende weekeinde.
 
 

Ruud de Haan

De andere helft van het bekendste speakerduo van Nederland, zoekt elke maandag zijn stem terug, beweert zelf ooit aan triatlon gedaan te hebben, hoopt dat er geen beeldmateriaal bovenkomt van die Speedo-periode... ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.