Europese titel voor Sanne; Frank achtste; Wedstrijden in het weekeinde WTJ 555

VRIJDAG – Europees goud voor Sanne Broeksma! Heel vroeg in de vrijdagmorgen kwam het nieuws uit Transylvania. Wie had kunnen denken dat de voormalig topkorfbalster alle specialisten de baas zou zijn? Jarenlang combineerde ze de korfbal (hoogste klasse en ook Nederlands team) met hardlopen en duathlon.

 
En in 2013 werd ze zelfs wereldkampioene crosstriathlon in Kijkduin in haar agegroup 25. Maar bij de elites maakte ze vrijdagochtend in het Roemeens Targu Mures (het land van Dracula dus) haar internationale debuut. Niemand hield rekening met de kleine, 32-jarige Rotterdamse. Vanuit die underdogrol stoof ze naar voren op de eerste 6 kilometer crossloop. Ze liep aanvankelijk met de Slowaakse Kristina Lapinova en de Oostenrijkse Carina Wasle. Eenmaal op de fiets bleek ze het hardst van allemaal te gaan. Kwam de Russische Daria Rogozina op de slotrun nog sterk opzetten, Sanne kon de titel niet meer ontgaan. Na het WK brons twee weken terug op de Mixed Relay de tweede internationale verrassing van het seizoen. Rogozina en Lapinova stonden enigszins verbaasd naast Sanne. Ze hadden niet alleen nog nooit van haar gehoord, ze kenden ook de korfbalsport amper. Laura Gorter werd zevende en Dieuwertje Poort tiende. De verschillen waren best opgelopen. Laura acht minunten na Sanne, Dieuwertje een kwartier. Maar de feestvreugde in het Nederlands kamp was er niet minder om.

De mannen gingen op het middaguur van start. Een tweede plak zat er niet in. Landskampioen Frank Schotman was op een achtste plaats de beste van het trio. Goud ging naar de Fransman Brice Daubord voor wintertriatlontopper Pavel Andreev. Het brons ging naar Kris Coddens, twee jaar terug de allereerste Europees kampioen in deze discipline. Frank volgde op vijf minuten. Joep Staps was weer drie minuten later zeventiende en Juul van de Kruijs sloot af met een 25e plaats.

Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen crossfestival in het Roemeense Targu Mures kwamen de Nederlanders nog niet in actie. De junioren beten donderdag het spits af. De Spanjaard Miquel Riusech en de Italiaanse Marta Menditto waren de eerste kampioenen. Onze Zuiderburen scoorden een aantal medailles bij de agegroups. Vandaag waren dus de eerste successen voor Team NL. Zonder bondscoach Armand van der Smissen, herstellende van de operatie na zijn val op de Veluwe, waarbij de hamstrings waren afgescheurd. Gelukkig kan Armand langs digitale weg veel doen. En de atleten? Die zetten voor de coach hun beste beentje voor. Zaterdag wordt in Transylvania het zwemmen toegevoegd en is het dus EK crosstriathlon met voor NL drie ervaren rotten in het vak: Joost Christaans, Christiaan Solleveld en Ferdinand Oldeman. Bij de junioren doet Jelle van Lanen zijn eerste internationale ervaring op en is XTerra-man Quirijn Waaijenberg erbij.

Niet alle toppers uit de crosstriathlon-scène zijn in Roemenië, land in opkomst in du- en triathlon trouwens. Ongelukkigerwijs valt het Festival samen met de XTerra in het Italiaanse Abruzzo en daar zijn uit ons land Mark Hamersma, Glenn Wesseling en Maud Golsteyn heen.
 
Wereldkampioene Flora Duffy komt aan de crossvariant al helemaal niet toe. Zij doet immers ook op de weg een gooi naar titelprolongatie. De laatste twee races ging Flora er met de winst vandoor, maar aan de leiding staan voorlopig nog de Amerikaanse vrouwen Katie Zaferes en Kirsten Kasper. Zij allen zijn in Edmonton, Canada, waar Rachel Klamer voor de nodige tegenstand mag gaan zorgen. Het is haar vijfde start in Edmonton, waar ze in 2014 tijdens de Grand Final nog tiende werd. Rachel heeft de stijgende lijn te pakken, die haar in Rotterdam bij de volgende Grand Final hopelijk ver zal brengen. Geen Nederlandse mannen, het zal een Spaans duel tussen Mario Mola en Javier Gomez gaan worden, is de verwachting.

Wel vier paratriatleten in de Canadese stad, want ook de IIU World Paratriathlon Series zijn traditiegetrouw in Edmonton. Geert Schipper kan ver komen, hij was hier al eens derde. Margret Ijdema debuteert op het hoogste niveau. Verder zijn Maurits Morsink mee en Daniël Knegt, die ditmaal Pascal Valentijn als guide mee heeft. De volgers van onze paratriatleten maken er nachtwerk van. Hun starts zijn vanaf 1 uur in de nacht van zaterdag op zondag. Rachel komt al eerder in beeld op de livestreams van de ITU namelijk zaterdagavond 21.00 uur. Het is dan in Canada acht uur vroeger.

Hij was altijd al één van de sympathiekste triatleten die we kennen. Rustig, uitermate bescheiden met het hart op de juiste plaats. Hij was erbij toen goede vriend Marc Herremans op dat vervloekte paaltje op Lanzarote raakte. Meteen stond hij hem bij. En vorige week redde Dirk van Gossum – over hem gaat het – de 70-jarige Magda Belmans uit Geel nadat ze met haar scootmobiel in het Albertkanaal was beland. Dirk fietste met een groepje voorbij, aarzelde geen moment en redde de vrouw uit het koude water. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis en Dirk fietste door. Daarna begon Magda de zoektocht naar haar redder. Via een oproep op tv, kreeg de vijfvoudig Belgisch kampioen en Almere- en Lanzarote-winnaar in de gaten dat de vrouw hem zocht. Deze week was het weerzien. Nuchter als altijd, zei Dirk gewoon zijn plicht te hebben gedaan. Maar voor Magda is hij een held. Voor ons was de badmeester uit Scherpenheuvel – 55 inmiddels – dat al jaren.

 Overigens zijn ook Belgische Olympiërs uit andere disciplines wel eens in onze sport actief. Veerle Dejaeghere, hardloopster op drie Spelen, was mee met een trainingsgroepje van winnaar Jan Petralia op Alpe d’Huez en werd overgehaald mee te doen. De nummer 47 van de marathon in Rio OS 2016 werd twaalfde en eerste veterane. 

Wat kunnen we verder in het weekeinde nog verwachten? Menno Koolhaas moet het in de ETU-Cup Istanbul opnemen tegen een paar sterke Russen, maar ITU-punten zal hij beslist gaan pakken. Finn Timmermans en Rianne de Croock zijn in het Tsjechische Tabor voor de ETU Junior Cup. Een week voor de Ironman Maastricht zijn er wereldwijd ook drie Ironmans. In Zürich geen Nederlandse profs, maar wel Els Visser, debuterend op een Ironman en ook Robert van der Werff onder de achttien landgenoten. Ironman Whistler, Canada en de nieuwe Amerikaanse Ironman Santa Rosa zijn de andere wedstrijden.
 
In Challenge Praag doet Yvonne van Vlerken een halve en gelukkig is er ook in ons land weer een wedstrijd dit weekeind.
Het Rondje Eilanden nabij Vinkeveen begint zaterdagmiddag met de tijdritronde om 15.30 uur. Veel atleten zijn vrijdagavond al met hun tentjes naar het kampeerterrein bij de finish neergestreken. Onder hen de winnaars van vorig jaar Erik Schröder en Fiona Meuffels. Iedereen blijft na de prijsuitreiking nog een nachtje en pakt en passant het Festival mee.
Muziek, drank,  voedsel, cultuur, chillen. Het is met afstand de gezelligste wedstrijd op de NTB-kalender. Vind ik. Have fun en tot zondag!
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.