Grand Final met 3500  atleten;  Geerts victorie in Edmonton; Rondje Eilanden: Erik en Jony – WTJ 557


MAANDAG – Vandaag was de laatste dag voor agegroupers zich in te schrijven voor het ITU wereldkampioenschap ‘The Grand Final’ in Rotterdam. De teller staat stil bij 3551 triatleten afkomstig uit meer dan tachtig landen. Dat zijn beduidend meer dan vorig jaar toen Cozumel 2976 triatleten aan de start kreeg, waarbij bovendien een aantal ‘dubbels’ omdat in Mexico het WK sprint en WK Olympische afstand nog te combineren waren. In Chicago en Londen lagen de deelnemersaantallen op het niveau van Rotterdam nu.
Dat het aantal Nederlanders (bijna 400) een absoluut record is in 29 jaar ITU wereldkampioenschap, dat moge duidelijk zijn. Soms waren onze selecties beperkt tot hooguit tien atleten. Dat is voor eigen publiek wel even anders. De Grand Final is van 14 tot en met 17 september. Team NL-sponsoren Nederlandse Loterij, Heineken en Rabobank hebben vandaag ook ja gezegd tegen de sponsorovereenkomst voor dit WK.  Onder de noemer TeamNL vormen zij de hoofdsponsor van het evenement. Toernooidirecteur Rob Barel verwacht dat de triathlon dankzij het WK een nieuwe boost mee gaat maken met name door de wereldwijde tv-registratie. En ambassadeur Jetze Plat gaat er alles aan doen om voor eigen publiek zijn wereldtitel te prolongeren.


Mooi dat de man, die het hem het meest lastig zal maken ook uit Nederland komt. Geert Schipper verkeert in topvorm getuige zijn tweede seizoenszege in een ITU World Cup Paratriathlon. In Edmonton was hij op alle onderdelen in de PTWC (wheelchair-klasse) de concurrentie de baas. De Brit Joseph Townsend volgde op 2,5 minuut als tweede. Geerts levensverhaal stond mooi opgetekend in het laatste bondsblad-nummer. Het is de story van iemand, die amper aan sport gedaan heeft en na een vliegtuigongeluk en de daarbij opgelopen handicap juist wel de drive kreeg om aan het hoogste te bereiken in sport. Zilver was er in Edmonton voor eerstejaars paratriatlete Margret Ijdema. De Australische Emily Tapp was net even getapter bij de rolstoelatletes. Maurits Morsink kwam in zijn categorie PTS2 tot een vierde plaats. Zodra Maurits het zwemmen nog meer onder de knie krijgt, zal ook hij in de medailles gaan vallen. Op de twee onderdelen ‘op het land’ is hij superieur. Bij de visueel gehandicapten finishte Daniel Knegt – dit keer met Pascal Valentijn als guide – als zesde.


Over bijzondere verhalen gesproken. We snappen dat de kranten maandag bij de fantastische prestatie van Els Visser nog eens teruggrijpen naar de gebeurtenissen in 2014, maar wij doen dat niet meer. De geboren Glimmense is met triathlon nieuwe uitdagingen begonnen. Daar kan ze ons inziens heel ver in komen, maar dan zonder steeds dat ‘bijzondere verhaal’ te hoeven afsteken. Laten we met z’n allen afspreken vooral te genieten van de grootse prestaties van ‘eerstejaars’ Els Visser en haar niet met ‘dat vorige’ te belasten.


Dansend kwam ze over The Magic Carpet Züich binnengelopen. Ook de andere vijftien Nederlanders hoorden ‘You are an Ironman’ roepen. Daniel Oosterwaal was op een 141e plaats beste bij de mannen in 10.24 uur, hoewel sommigen de tot 2013 voor Nederland uitkomende Helveet Jan van Berkel ook meerekenen. Jan kwalificeerde zich voor Kona. Bij de vrouwen was Danielle Kurpershoek tweede Nederlandse op een 47e plaats in 11.40 uur. Els kon uiteraard ook naar Kona, maar als je pas 10 maanden bezig bent komen er vast nog meer Hawaii-kansen. Eerst maar eens sportief ‘overwinteren’ Down Under.


De laatste wapenfeiten van de geslaagde trip van de nationale crossdu- en triathlonselectie naar Dracula-land Targi Mures. De elites en junioren stonden gisteren al in het overzicht. Bij de agegroupers kwam er nog een zilveren medaille bij voor Dieuwertje Poort. De nummer tien van vrijdag werd in de F25-klasse tweede. Coach Mark Waaijenberg deed tussen de bedrijven door ook mee. Hij finishte als zesde bij de M50.


Zonder twijfel het meest studentikoze, meest hippie-achtige evenement op de NTB-kalender is Hé Rondje Eilanden. Vrijdags arriveren veel van de 600 (!) deelnemers al met pubtentjes om er een gezellig weekend sport, muziek en cultuur van te maken. Zaterdag slaapt iedereen nog uit, want om 15.30 uur begint de tijdritronde, waarbij alle twaalf zandeilandjes worden aangedaan en tussendoor zo’n 1,5 kilometer gezwommen. De 50 (30 mannen, 20 vrouwen) tijdsnelsten gaan in de avonduren met elkaar de finale is. Net als de voorbije twee jaar was Gronings topzwemmer Erik Schröder de beste van hete pak. Erik mag zich al een beetje ‘Mister Rondje Eilanden’ noemen. Sterk was het optreden van de jonge Davy Heijsteeg. In de Vinkeveense plassen, niet ver van huis, werd de sterke junior tweede. Ben Muller zien we niet vaak in andere wedstrijden, maar bij het Rondje is hij altijd op dreef. De man uit Nieuw-Lekkerland werd derde, zijn broer Max trouwens tiende.  Vincent Böhm realiseerde de snelste looptijden op de eilandjes, maar hij stapte in de finale uit.

Jony Heerink debuteerde op het evenement, wat me nog het meest doet denken aan het Oerol-festival. De Hellas-atlete wist toen nog niet van de ‘coup’ die clubgenote Els een dag later zou plegen. Maar Jony zette alvast de toon door Het Rondje Eilanden geheel naar haar hand te zetten. Jasmijn van der Burg kan dit ook. Je bent eilander of je bent het niet hè. Tweede plaats voor de Texelse. Derde dan Maaike Vooren uit Alkmaar, vooral actief in de zwemsport.


Uit de Alpe d’Huez-week nog meenemen dat Jos Broeren prachtig vierde M50 werd op de lange afstand en onze Alex de Boer op een 822e plaats na iets meer dan 11 uur klaar was met de klus. Maar Alex heeft het rondom dit soort wedstrijden wel megadruk met Dare2Tri. Jantiene Hannesse was vierde F35. Vrijdag tenslotte de Olympic distance op de iconische Alpentop. Onze beste man die dag: Mark Hamersma op een sterke 15e plaats. De winst ging naar de Fransman Anatole Giraud Telme. ‘Wintertriatleet’ Feike Loots werd 62e. Het meest aansprekend resultaat kwam op naam van Sophie van der Most. De gedeelde 010-Rotterdam winnares werd zesde op Alpe d’Huez. Brooke de Boer-Brown eindigde elfde. Winnares was Julie Derron, weer zo’n sterke Zwitserse.

 
Twee Nederlanders tenslotte in de duathlon van Herentals ook al vrijdag. Het was topjunior Thomas Cremers, die in sterk gezelschap vierde werd mede dankzij de tweede fietstijd. Het talent uit Elst had drie Belgische toppers voor zich met nationaal kampioen Vincent Bierinckx als laureaat. Lotte Claes was de terechte winnares. Audrey Breur werd fraai zevende.

 
Morgen nog meer ‘vergeten uitslagen’ van de afgelopen weken.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.